Napunk

Napunk newsfilter: A progresszív liberalizmus rávetette magát a családokra. Matovič fejében

Zuzana Čaputová bejelenti, hogy visszaküldi a parlamentnek az inflációellenes törvényt. Fotó – TASR
Zuzana Čaputová bejelenti, hogy visszaküldi a parlamentnek az inflációellenes törvényt. Fotó – TASR

1. Čaputová elkaszálta Matovič pénzszórását. 2. Az olajembargóügy is rámutat Heger gyengeségére. 3. Újra suhant a 363-as varázspálca.

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Čaputová elkaszálta Matovič pénzszórását

Az elnök ma bejelentette, visszaküldi a inflációellenes-családsegítő törvényt a parlamentbe. Čaputová a törvény azon részei ellen nem emelt kifogást, amelyek már július elsejétől segítséget nyújtanak a családoknak, azonban a következő év januárjától induló 1,2 milliárd eurós pénzszórással nem ért egyet.

Túl gyors. A törvényt ugyanis gyorsított eljárásban fogadta el a parlament, ezt pedig csak olyan esetben lehet alkalmazni, amikor valamilyen közvetlen fenyegetésre kell gyorsan reagálni.

Matovič törvényének nagy része csak jövő januártól lép életbe, vagyis bőven van idő a törvény normális előkészítésére, az érintettek bevonására, már csak azért is, mert 1,2 milliárd euró kiszórását érdemes jobban átgondolni, különösen akkor, amikor kiugróan magas az államháztartás hiánya és az államadósság is.

A parlament persze megteheti, hogy változtatás nélkül újra elküldi az elnöknek a törvényt. Ebben az esetben Čaputová az alkotmánybírósághoz fog fordulni, hogy az eldöntse, nem ellenkezik-e az alkotmánnyal, hogy a törvényt gyorsított eljárásban fogadta el a parlament.

Mondhatnánk, hogy Matovič kapott egy második esélyt, hogy jobban kidolgozza a törvényt, de valójában Čaputová játszotta el az egyetlen esélyt, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Igor Matovič

Napunk newsfilter

Richard Sulík

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak