Napunk

Magyarország végül az egység oldalára állt, ez a fontos, nem a köret, véli a cseh kormányfő

Petr Fiala és Eduard Heger. Foto N - Vladimír Šimíček
Petr Fiala és Eduard Heger. Foto N – Vladimír Šimíček

Ha találkoznék Vlagyimir Putyinnal, elmondanám neki, mit tapasztaltam Bucsában és Kijevben. Megpróbálnám kideríteni, képes-e még emberi lényként érzékelni mindazt a szörnyűséget, amit elkövet, mondta Eduard Heger szlovák kormányfő.

Támogasd a Napunk és a Denník N új, kétnyelvű ismeretterjesztő magazinját, amelyben olyan történelmi személyiségeket mutatunk be, akiket a magyarok és a szlovákok is magukénak vallanak. Segítsd az előítéletmentes kapcsolatokat, és járulj hozzá, hogy minél több szlovák és magyar iskolába eljuttathassuk kiadványunkat! Köszönjük!

Csehszlovákia felbomlásának 30. évfordulója alkalmából szervezett kormányfői találkozót Brünnben a szlovák Denník N és cseh testvérlapja, a Deník N. A cseh és a szlovák miniszterelnök hétfőn a brünni Scala moziban háborúról, demokráciáról, csehszlovák múltról, valamint cseh és szlovák jövőről beszélt, de szóba került a magyar kormány Oroszországgal szembeni politikája is.

Nincs értelme szóba állni Putyinnal, véli Petr Fiala. A cseh kormányfő ugyanakkor leszögezte: nem ítéli el azokat a politikusokat, akik ezt mégis megteszik, persze bizonyos feltételeknek adottaknak kell lenniük. Fontos, hogy az ukrán fél beleegyezését adja a tárgyalásba.

Mindent meg kell tennünk, hogy megállítsuk, mondta a szlovák miniszterelnök az orosz agresszióra utalva. Eduard Heger szerint Putyin régóta készült a támadásra, alaposan átgondolta az egészet. Ez az életstílusa, fogalmazott a szlovák kormányfő.

Az egyetlen, aminek értelme van, és ami helyes,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Csehország

Eduard Heger

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Oroszország

Petr Fiala

Szlovákia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

A nagy összeborulás csak formálisan történt meg a Szövetség esetében, mondta a Napunknak Mészáros András. A nem alapvető, mellékes dolgokra is máshogy reagálnak a platformok vezetői, s ez a választásokra is kihat majd. Emiatt pedig a párt nem fog bejutni a parlamentbe a filozófus szerint. „A 90-es évek közepén ábrándultam ki rettenetesen a szlovákiai magyar politikából. Addig naivan úgy gondoltam, kíváncsiak az értelmiségiek véleményére” – teszi hozzá.

Várható események:

  • Zuzana Čaputová államfő Kassára látogat
  • a magyar parlament ratifikálja a finn NATO-csatlakozást
  • Németországban nagyszabású sztrájk zajlik, ami a tömegközlekedést is érinti
  • bejelentik a Skót Nemzeti Párt új vezetőjének nevét, Nicola Sturgeon utódját
  • az Amnesty International közzéteszi az emberi jogokról szóló jelentését

„Nem olyan nagy tragédia, ha egy nemzetiségi alapú párt kiesik a parlamentből. Elég lenne, ha egy normális szociális, művelődési, egészségügyi programmal rendelkező párt felvállalná a régiók képviseletét” – mondta a Napunknak Mészáros András, aki szerint ugyanakkor a szlovákságnak torz képe van a szlovákiai magyarokról. „Mégis azt gondolom, előbb-utóbb a szlovákiai magyarok érdekeit egy demokratikus szlovák párt fogja képviselni” – véli a filozófus.