Napunk

Napunk newsfilter: Kövér László „pszichés problémája” miatt Novák Katalin eldobhatja a fülbevalóját

Kövér László. Fotó - MTI
Kövér László. Fotó – MTI

1. Kövér László diplomáciai hadjárata a jóízlés ellen. 2. Élelmezési válság háború idején. 3. Nemzeti bohózat a Tiso utcában.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. Kövér László diplomáciai hadjárata a jóízlés ellen

Valószínűleg nem feltételezte Kövér László, a magyar parlament elnöke, hogy szavait más országok polgárai is hallják, nem csak magyar célközönsége. Ezt feltételezni önmagában nagy taktikai hiba. Az talán még nagyobb, hogy az áprilisi parlamenti választások után gondosan kiépített, Ukrajnát egy kívülre támogató, belülre rugdaló kettős beszéd ezzel darabjaira esett.

Novák Katalin szűk egy héttel Kövér nyilatkozata előtt állt ki ukrán színekben a Facebook nyilvánossága elé, és ítélte el az orosz agressziót. Célegyenesbe vitte ezzel azt a kettős beszédet, amit már megszoktunk a magyar vezetőktől. Ilyen hangulatban érkeztünk el a múlt hét eleji tárgyalásokhoz, mikor az EU vezetői elfogadták a hatodik szankciós csomagot.

A korábbiaknál kisebb vétózós kedv jellemezte a magyar csapatot a tárgyalásokon, lényegében csak Kirill ügynök támogatása jelentett némi szennyet az ukrán–magyar barátság épp csak a föld alól felszínre bukott erén. A többit szépen álcázta a gazdasági racionalitás.

S ezt követően mondta azt Kövér házelnök Trianon hangulatát mélyen magába szíva, hogy „nem emlékszem rá, hogy egy segítségre szoruló, bajban lévő ország vezetője olyan hangot mert volna megütni bárkivel szemben, mint amilyen hangot Zelenszkij elnök úr nemcsak Magyarországgal szemben, hanem akár a német kancellárral szemben is megüt. (…) Itt van egy személyes, pszichés probléma, amivel én a magam részéről nem tudok mit kezdeni.”

A szavak eljutottak Ukrajnába. És ezen túl, még

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Élelmiszer

Napunk newsfilter

Orosz–ukrán háború

Vlagyimir Putyin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Nyolc ember vesztette életét orosz támadásokban a kelet-ukrajnai Kurachove városában, közölte az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője. (čtk)

A parlament döntése értelmében a kormány megadóztathatja a villanyerőművek többletbevételeit, arról viszont még nem határozott, hogy melyik erőműnek mennyit kell fizetnie. A parlament kedden gyorsított eljárásban módosította az energiatörvényt, mely beemeli a szlovák jogrendbe az erőművek túlzott nyereségének megadóztatásáról szóló októberi uniós megállapodást. Az erőművek ugyanis a piaci rekordot jelentő energiaárakból profitálnak, miközben a valós termelési költségeik sokkal alacsonyabbak.

Egy utas azt állította éppen vajúdik, ezért kényszerleszállást hajtott végre egy repülőgép Barcelonában. A gép 28 utasa kapott az alkalmon és illegálisan lépett be az országba. A rendőrség néhányukat már elfogta. (čtk)