Napunk

Hiába a kivétel az olajembargó alól, Magyarország és Szlovákia is kénytelen lesz minél gyorsabban lemondani az orosz olajról

Fotó N – Vladimír Šimíček
Fotó N – Vladimír Šimíček

És talán nem is olyan nehéz, mint ahogy azt a két ország kormánya lefestette itthon és Brüsszelben.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Pénteken elfogadta az Európai Unió Tanácsa az Oroszországgal és Belarusszal szembeni hatodik szankciós csomagot, ami tartalmazza az olajembargót is. A csomag kompromisszum eredménye: az olajembargó alól átmenetileg mentességet kapott Magyarország, Szlovákia és Csehország, valamint Bulgária és Horvátország is.

Mindezt legfőképp a vétóval fenyegetőző magyar miniszterelnök harcolta ki. Orbán Viktornak még azt is sikerült elérnie, hogy a szankcionálandó személyek közül kikerüljön az ortodox egyház ex-KGB-s feje, Kirill pátriárka, Vlagyimir Putyin egyik legszorosabb szövetségese és az Ukrajna elleni háború egyik ideológiai megalapozója és feltétlen támogatója.

A szankciós csomagba bekerült kompromisszumokat a sajtó – mi is – Orbán Viktor győzelmeként írta le, ami emellett Szlovákiának és Csehországnak is kedvez.

A cikkünkből kiderül:

  • milyen lényeges változással fogadták el végül a szankciós csomagot,
  • Szlovákia miért nem örülhet a végeredménynek,
  • miért lehetett túlzó a kivétel melletti magyar és szlovák érvelés,
  • és miért lehet közelebb Magyarország és Szlovákia is ahhoz, hogy gyorsabban helyettesíteni tudja az orosz olajat.

Időkorlát nincs, de van más

Magyarország, Szlovákia és Csehország azért mentesülnek az embargó alól, mert különösen függnek az Oroszországból csővezetéken szállított nyersolajtól, írja az Európai Bizottság sajtóközleménye.

Bulgária is kiharcolt magának egy „különleges átmeneti eltérést”: sajátos földrajzi helyzete miatt 2024 végéig továbbra is importálhat tengeren keresztül orosz nyersolajat és kőolajtermékeket. Emellett Horvátország 2023 végéig engedélyezheti a finomítójának működéséhez szükséges orosz vákuumgázolaj behozatalát.

Orbán Viktor a május végi EU-csúcson, ahol sikerült elérnie az olajembargó alóli kivételt. Fotó – TASR/AP

A három közép-európai országra vonatkozó kivételben az az újdonság

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gazdaság

Mol

Olajembargó

Slovnaft

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak