Napunk

Éhínség és élelmiszer-drágulás – bezárult Európa éléskamrája

Egy fel nem robbant lövedék Harkiv határában. Fotó - TASR/AP
Egy fel nem robbant lövedék Harkiv határában. Fotó – TASR/AP

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Míg Európában az elmúlt hetekben elsősorban az orosz–ukrán háború energetikai hatásaival vagyunk elfoglalva, globális szinten egyre jobban előtérbe kerül a háború okozta élelmezési válság. Az égbe szökő élelmiszerárak miatt milliók éhezhetnek a fejlődő országokban, de Európában is egyre mélyebben a pénztárcájukba kell nyúlniuk a fogyasztóknak, ha élelmiszert vásárolnak.

A globális gazdasági és politikai elit davosi találkozóján is a globális élelmezési válság volt az egyik fő téma, Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap elnöke sürgős nemzetközi összefogást sürgetett az élelmezési katasztrófa elkerülése végett. Hasonlóan nyilatkozott Ngozi Okonjo-Iweala, a Kereskedelmi Világszervezet igazgatója is, aki szerint az ukrán mezőgazdasági termények nélkül a globális élelmezési válság évekig is elhúzódhat.

Ukrajna – Európa éléskamrája

Békeidőben ez nem volt annyira téma, de a termékeny feketeföldnek köszönhetően Ukrajna a világ fontos mezőgazdasági exportőrei közé tartozik. Nem véletlenül szokás Ukrajnát Európa éléskamrájának is nevezni. Az ukrán mezőgazdaság a búza, kukorica és a zab tekintetében egyaránt a világ öt legnagyobb exportőre közé tartozik, de nem szabad elfelejteni a napraforgóolajat sem, melynek Ukrajna globális szinten a legnagyobb gyártója és exportőre.

Az orosz–ukrán háború teljesen leblokkolta az ukrán mezőgazdasági exportgépezetet. A mezőgazdasági termények a háború előtt elsősorban a fekete-tengeri kikötőkön keresztül jutottak el a vevőkhöz, de ma ezek a kikötők orosz kézben vagy orosz haditengerészeti blokád alatt vannak. Ennek következtében mintegy 20 millió tonna gabona van még az ukrán tárolókban a tavalyi termésből, mely nem tudja elhagyni az országot.

Fénysugarak törnek át a repeszekkel lyuggatott tetőn egy gabonafarmon Harkivhoz közel. Fotó – TASR/AP

A gyorsan közeledő aratási szezon miatt ez hatalmas gond, mert félő, hogy a tárolókban nem lesz hely az 50 millió tonnára becsült új termésnek. Az európai partnerek próbálnak segítő kezet nyújtani Ukrajnának, de a közúti és vasúti szállítás egyaránt kapacitási problémákkal küszködik, ezért rendkívül nehéz a gabonát eljuttatni a szóba jöhető lengyel, litván vagy román kikötőkbe.

A legideálisabb megoldás a fekete-tengeri útvonal szabaddá tétele lenne, de ehhez Oroszország együttműködésére lenne szükség, mely tengeri blokád alatt tartja a kulcsfontosságú odesszai kikötőt. Oroszország ezt azonban a nyugati szankciók visszavonásához köti, amire a jelenlegi helyzetben nincs esély.

Az ukrán kormány ezért most versenyt fut az idővel,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Élelmiszer

Gabonaexport

Oroszország

Ukrajna

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Csökkentik a jókúti ideiglenes menekülttábor kapacitását, mivel csökken az ott tartózkodó illegális bevándorlók száma, közölte a belügyminisztérium. Az elmúlt egy hétben 59-en tartózkodtak a táborban, ahol összesen 16 sátor áll rendelkezésre. Ezt vélhetően a felére csökkenti a belügyi tárca.

Nyolc ember vesztette életét orosz támadásokban a kelet-ukrajnai Kurachove városában, közölte az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője. (čtk)

A parlament döntése értelmében a kormány megadóztathatja a villanyerőművek többletbevételeit, arról viszont még nem határozott, hogy melyik erőműnek mennyit kell fizetnie. A parlament kedden gyorsított eljárásban módosította az energiatörvényt, mely beemeli a szlovák jogrendbe az erőművek túlzott nyereségének megadóztatásáról szóló októberi uniós megállapodást. Az erőművek ugyanis a piaci rekordot jelentő energiaárakból profitálnak, miközben a valós termelési költségeik sokkal alacsonyabbak.