Napunk

Nyáry Krisztián: Igen sokaknak elvette az eszét a politika Magyarországon

Nyáry Krisztián. Fotó - Szalmás Krisztina
Nyáry Krisztián. Fotó – Szalmás Krisztina

Egyformán káros, ha Shakespeare-t azért támadják, ahogy a feketéket ábrázolta és ha azért, mert férfiakhoz írt szonetteket, állítja Nyáry Krisztián.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A „gyermekvédelmi törvényt” Magyarországon egyelőre nem tartják és nem tartatják be, állítja Nyáry Krisztián, hozzátéve, hogy ez bármikor megváltozhat.

Az ismert író, könyvkiadó a világszerte elhíresült törvényre reagálva összeállította a magyar és a világirodalom LMBTQ-témájú műveinek gyűjteményét, amelyben helyet kaptak az iskolai irodalomórákról is jól ismert szerzők az antik görög irodalom nagyjaitól Örkény Istvánig és Márai Sándorig. Nem minden szöveg közlésére kapott azonban engedélyt – egyes jogtulajdonosok a vitatott törvény miatt nem adták beleegyezésüket.

Nyáry Krisztiánnal készült interjúnkból kiderül,

  • hogyan hatott a könyvpiacra a törvény, amely tiltja az azonos neműek közötti szerelem ábrázolását a fiatalkorúak számára,
  • hogyan lehet meggyőzni azokat, akik a részletek ismerete nélkül kiállnak a törvény mellett,
  • miért más egy szexuális kisebbséghez tartozni, mint egy etnikaihoz,
  • jó hír-e, hogy újra lesz kulturális miniszter a magyar kormányban.

Az apa férfi, az anya nő, a benzin marad 480. Ez a szabálytalan haiku bekerül a 2022-es magyar költészeti termésről szóló gyűjteményekbe?

Nem hinném. Bár az is lehet, majd az utókor eldönti.

Vannak viszont másféle kánonok is. Az ön legutóbbi könyve mintha a nemzetközi LMBTQ-propaganda képviselőinek a listázása lenne, Homérosztól Zrínyi Miklóson és Tolsztojon át Babitsig és Máraiig. Olyan érzése támadhat az embernek ezt a névsort olvasva, mintha az egész világirodalmat Brüsszel írta volna. Vagy van más magyarázat is arra, hogy az azonos neműek közti szerelem témája ilyen gyakori az irodalomban?

Ha csak ez nem, akkor az, hogy a szerelem az irodalom egyik legfontosabb témája. A halál mellett ez az a téma, amelyről az irodalmi művek jelentős része szól. Hiszen ez egy érzelmi sokkhelyzet, és az irodalom egyik alapvető funkciója, hogy a mások által megélt vagy összegyűjtött érzelmi tapasztalatok segítségével a saját érzelmeinket is kordában tudjuk tartani. Vagy legalábbis csökkenteni tudjuk a saját magunkra irányuló sokkhatás mértékét, amikor hasonló helyzetbe kerülünk.

Hasonló sokkhelyzet még a halállal való szembesülés, a közösségi konfliktusok vagy a szülő–gyerek kapcsolat. A szerelemnek kitüntetett helye van ezek között a témák között, és a szerelem egyik formája, amikor azonos neműek érzik egymás iránt. Ez különböző korszakokban és társadalmakban különböző módon jelentkezik.

Milyen főbb különbségek vannak?

Azokban a történelmi korszakokban vagy társadalmakban, ahol az azonos neműek közötti szerelem nincsen tabusítva, ez ugyanúgy jelenik meg a művekben, mint bármilyen más szerelem. Anakreón férfiakhoz és nőkhöz írt verseiben a személyes névmáson kívül nincs semmilyen más különbség, ugyanazokról az érzésekről szólnak. A reneszánsz és a félkortárs amerikai irodalom is ilyen.

Azokban a korokban, amikor ez a téma tabusított,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kultúra

LMBT+

Magyarország

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak