Napunk

Napunk newsfilter: Száz napja tart Putyin Ukrajna elleni villámháborúja

Fotó - TASR/AP
Fotó – TASR/AP

1. Száz napja tart a hősies ukrán ellenállás, de messze még a vége. 2. Gyimesi György megnyomta a hét utolsó munkanapját is. 3. Az Oroszország elleni hatodik szankciós csomag tőlünk is sokat fog követelni.

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. 100 nap háborúban

Ma van kereken 100 napja, hogy Oroszország hadüzenet nélkül megtámadta Ukrajnát és ezzel megkezdte a legnagyobb hagyományos katonai konfliktust Európában a második világháború óta. Ennek fényében különösen ironikus, hogy Oroszországban máig tilos a támadást „háborúként” emlegetni, kizárólag a „különleges katonai hadművelet” szókapcsolat engedélyezett.

Orwell 1984-e óta tudjuk, hogy minden autoriter rezsim megpróbálja megteremteni a maga újbeszéljét, így nyilvánvaló, hogy a „különleges katonai hadművelet” elnevezés célja sem más, minthogy megakadályozza, hogy nevén nevezhessük a valóságot.

De ha valami úgy hápog, mint egy kacsa, és úgy is néz ki, mint egy kacsa… Ez háború, semmi más, abból is a mocskosabb fajta. A „különleges” jelző viszont talán indokolt: semmi sem úgy alakult ugyanis, ahogy azt a tervezőasztalokon a nagy elmék kifőzték.

Putyin és a történelemkönyvek. Az orosz-ukrán háború többek között azért is különleges, mert semmi sem a várakozásoknak megfelelően alakult.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Unió

Gyimesi György

Igor Matovič

Napunk newsfilter

Olajembargó

Orosz–ukrán háború

Ukrajna

Vlagyimir Putyin

Volodimir Zelenszkij

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak