Napunk

Diszkriminatív a magyarországi kettős üzemanyag-árazás? A Szövetség a kormányra, a gazdasági minisztérium az EU-ra mutogat

Illusztrációs felvétel. Fotó - JumpStory
Illusztrációs felvétel. Fotó – JumpStory

A Szövetség szerint nem lenne benzinturizmus, ha a kormány tenné a dolgát. A gazdasági minisztérium az EU-hoz irányítja azokat, akik diszkriminálva érzik magukat.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Bő egy hete lépett életbe Magyarországon a kettős üzemanyagár-képzés: a rögzített, hatósági áras üzemanyagból csak a magyar rendszámú gépkocsik tankolhatnak, a külföldi autók vezetőire a piaci ár vonatkozik. Kivételt azon országok autósai képeznek, ahol szintén van hatósági ár, és a magyar autósok is azon az áron tankolhatnak.

Ahogy azt a Napunknak nyilatkozó szakértők megjósolták, az Európai Bizottság már vizsgálja a magyar árszabályozást. Mint azt Sonya Gospodinova, az Európai Bizottság szóvivője elmondta az RTL Híradónak, vizsgálják az intézkedés hatályát, tartalmát, az okát és indoklását.

A szóvivő általánosságban azt is hozzátette, hogy az uniós szabályok szerint tilos magasabb árat megállapítani annak alapján, hogy az igénybe vevő milyen állampolgár, vagy melyik tagállamban él.

Arról viszont csak később döntenek, hogy indul-e kötelezettségszegési eljárás, és ha indul is, az évekig elhúzódhat. De mit gondol az intézkedésről a Szövetség, és mit a szlovák kormány?

A cikkből kiderül:

  • hogyan reagáltak az intézkedésre a szlovákiai magyar politikusok,
  • mi a Szövetség hivatalos állaspontja az intézkedésekkel kapcsolatban,
  • hogyan látja az intézkedést a Gazdasági Minisztérium,
  • és mit tehet, aki úgy érzi, hátrány érte az intézkedés miatt.

Nem csak a jogi szakértők szerint diszkriminatív

Az intézkedés másnapján két osztrák autósklub is kiakadt a megkülönböztetés miatt. A határon túli magyarok közül sokan értetlenül álltak az intézkedés előtt és szintén diszkriminálva érezték magukat miatta. Különösen azok, akik bár Szlovákiában élnek és szlovák rendszámú kocsijuk van, de Magyarországon dolgoznak és fizetnek adót.

Amikor pedig Magyarország elérte, hogy átmenetileg kivételt élvezzen az Oroszországgal szembeni olajembargó alól, Andrej Plenković horvát miniszterelnök amiatt háborodott fel, hogy miközben Magyarország a többi uniós országgal szemben továbbra is olcsón jut az olajhoz, és fenn tudja tartani a hatósági árat, az olcsó üzemanyagból már nem akar adni a többi országban élőknek.

A szlovákiai magyar politika

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Diszkrimináció

Magyar Szövetség

Üzemanyagárak

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak