Napunk

Egyre több diák küzd tanulási nehézséggel, miközben a magyar szakember hiánycikk, és arra a kevésre sincs pénz

Jobbára csak uniós pénzekből foglalkoztatnak fejlesztő szakembereket az iskolák. Fotó: TASR-felvétel.
Jobbára csak uniós pénzekből foglalkoztatnak fejlesztő szakembereket az iskolák. Fotó: TASR-felvétel.

Iskoláink többsége csak uniós pályázati segítséggel tud pszichológust, pedagógiai asszisztenseket és szociális pedagógusokat foglalkoztatni. A szakemberek munkájára egyre nagyobb szükség van, szeptembertől mégis csak néhány iskola kap forrást a pályázatok meghosszabbítására.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az oktatási intézmények két alkalommal pályázhattak pedagógiai asszisztensek, speciális pedagógusok, szociális pedagógusok és pszichológusok foglalkoztatására. Az ITMS+14 program felhívására kevés iskola jelentkezett, ezért az oktatási minisztérium a pedagógiai módszertani központokon keresztül átdolgozott formában és egyszerűsített eljárásban tette lehetővé, hogy ismét meghirdessék az inkluzív oktatást segítő pályázatot. Az asszisztensek és a segítő szakmák hiánya évek óta óriási probléma az iskolákban, ezért sokan folytatnák a projektet.

Cikkünkből kiderül:

  • mely iskoláknak kínálhatják fel a Segítő szakmák I. és II. projekt folytatását,
  • olyan kevés a szakember, hogy nem tudják fejleszteni a diákokat,
  • milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a gyakorlatban a projekt kapcsán.

A módszertani központokon keresztül pályázók már hetekkel ezelőtt „hátradőlhettek”, a projekt folytatásának lehetőségét több iskolának, óvodának felkínálták. Néhány iskola már a projekt folytatására vonatkozó szerződés aláírásánál tart. Az eredeti felhívásra jelentkező iskolák viszont hónapok óta bizonytalanságban voltak.

Az oktatási minisztérium a Napunk megkeresésére közölte, hogy a Segítő szakmák I. és II. projekteket (POP I és POP II) a 2022/2023-as tanévre is meghosszabbítja.

Nem folytathatja mindenki

Egy évre, vagyis a 2022/2023-as tanév végéig hosszabbítja meg a a tárca a Segítő szakmák I. és II. projekteket. „Nem teszünk közzé újabb felhívást az oktatási minisztérium honlapján, mert a hosszabbítás csak azokra az iskolákra vonatkozik, amelyeknél a projekt folyamatban van” – közölte a Napunkkal az oktatási minisztérium sajtóosztálya. Meg nem erősített információink szerint nem ajánlják fel minden iskolának a pályázat folytatását, csak a ki nem merített forrásokat osztják el néhány iskola között.

A két pályázati felhívásba összesen 1546 oktatási intézmény – óvoda, alapiskola, középiskola – kapcsolódott be, 3922 munkahelyet alakítottak ki a segítő szakmák képviselői számára. Az egyelőre nem világos, hogy mennyi állás marad meg a következő tanévben. Leginkább az alapiskolák éltek a pályázati lehetőséggel.

11 asszisztensre lenne szükség, 2 van

A Szenczi Molnár Albert Alapiskola Szencen az eredeti pályázatra jelentkezett. Matus Mónika igazgató tájékoztatása alapján iskolájuk önállóan pályázott, a projekt kidolgozása óriási munkát jelentett. Jó ideje próbálnak megoldást találni

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Iskolák

Oktatás

Pedagógia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak