Napunk

Napunk newsfilter: A nap, amikor Orbán megmentette Kirill pátriárka aranyóráját

Kirill pátriárka megmenekült, nem kerül a szankciós listára. Fotó - TASR/AP
Kirill pátriárka megmenekült, nem kerül a szankciós listára. Fotó – TASR/AP

1. Pontosvessző került a hírhedt szepsi razzia ügyének végére. 2. Putyin kedvenc egyházfője lekerül a szankciós listáról. 3. Depp és Heard perében nincs igazi győztes, de annál több a vesztes.

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Csak részsiker, hogy Strasbourg igazat adott a Bodollói úti romáknak 

Kilenc év telt el azóta, hogy a szepsi, Bodollói úti romatelep lakói arra ébredtek, hogy hatvan rendőr ordítva rúgja rájuk az ajtót, és veri őket össze, törve-zúzva. Most azonban úgy tűnik, pont kerül az ügy végére.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága újabb ügyekben állapított meg jogsértést és úgy határozott, Szlovákia nyolc embernek fizethet összesen 110 ezer eurós kártérítést a razzia és a meghurcolásuk miatt. Ez nem az első ilyen ítélet: másfél éve két áldozat járt sikerrel Strasbourgban.

Az a híres, régen várt pont az ügy végén azonban valójában csak pontosvessző. Persze felmerül a kérdés, miért?

Hiszen azon kívül, hogy a strasbourgi bíróság kártérítésre kötelezte az államot, a szlovák kormány még tavaly bocsánatot kért az áldozatoktól és családjaiktól. Ráadásul már egyetlen eljárás sem folyik a hazai bíróságokon az áldozatok ellen, akiket annak idején, mikor panaszt emeltek a brutális rendőrattak ellen, hamis tanúzással vádoltak meg és hurcoltak végig az igazságszolgáltatás labirintusain.

A válasz egyszerű:

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Szankciók

Vlagyimir Putyin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak