Napunk

Telefonáltak az iskolából, hogy a lányunk zaklatja az egyik osztálytársát. Nem hittük el, hogy ez igaz lehet

Illusztrációs kép. Fotó – Flickr.com/Bruce Guenter
Illusztrációs kép. Fotó – Flickr.com/Bruce Guenter

Szülők mesélik el, hogyan dolgozták fel azt, hogy a lányuk az egyik osztálytársát zaklatja.

Támogasd a Napunk és a Denník N új, kétnyelvű ismeretterjesztő magazinját, amelyben olyan történelmi személyiségeket mutatunk be, akiket a magyarok és a szlovákok is magukénak vallanak. Segítsd az előítéletmentes kapcsolatokat, és járulj hozzá, hogy minél több szlovák és magyar iskolába eljuttathassuk kiadványunkat! Köszönjük!

Verzia textu v slovenčine

Barbora és Jozef beismeri, hogy eltartott egy ideig, míg erről az esetről szűk családi körben és a közeli barátokkal beszélni tudtak. Szégyent és tehetetlenséget éreztek.

„Aligha találunk olyan szülőt, aki úgy gondolja, hogy ha a gyereke valamilyen iskolai konfliktusba kerül, annak kezdeményezője, és nem áldozata lesz. A többségünknek van valamilyen fogalma arról, hogyan védené meg a gyerekét, ha valami rossz vagy igazságtalan dolog történne vele. Fel vagyunk-e viszont készülve arra, hogy éppen a mi gyerekünk kerül az agresszor szerepébe?”  – kérdezi Jozef, két fiú és egy lány apja.

Jozef ezzel egyúttal azt mondja, sosem gondolta volna, hogy pont a lányukkal lesznek ilyen problémák. „A két idősebb fiunk már egyetemista, a lányunk az egyik fiúnál nyolc, a másiknál hat évvel fiatalabb, és egy igazi harmadik gyerek. Vele talán kevésbé voltunk olyan szigorúak, mint a fiúkkal, de úgy tűnt, minden rendben van. Otthon nem volt vele gond, jó tanuló volt, voltak barátnői, lovagolni járt, amit nagyon élvezett” – magyarázza Barbora.

A zaklatásról inkább csak általánosságban véve beszéltek a gyerekeikkel, mivel, mint ahogy elmondták, nem volt tudomásuk arról, hogy valami ilyesmi zajlana az iskolában vagy a baráti társaságukban. „Elmagyaráztuk nekik, hogy ha valami rossz történik velük, mondják el nekünk, és azt is, hogy vannak olyan dolgok, amiket egymás között is megoldhatnak, de olyanok is, amik már a felnőttekre – a szülőkre, tanárokra, edzőkre tartoznak.”

„Azt azonban valahogyan elfelejtettük, hogy nem bánthatnak, nem nevethetnek ki és nem alázhatnak meg másokat. Ugyanis sohasem vettük észre,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Iskolai zaklatás

Lélek

Pszichológia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Várható események:

  • Zuzana Čaputová államfő Kassára látogat
  • a magyar parlament ratifikálja a finn NATO-csatlakozást
  • Németországban nagyszabású sztrájk zajlik, ami a tömegközlekedést is érinti
  • bejelentik a Skót Nemzeti Párt új vezetőjének nevét, Nicola Sturgeon utódját
  • az Amnesty International közzéteszi az emberi jogokról szóló jelentését

„Nem olyan nagy tragédia, ha egy nemzetiségi alapú párt kiesik a parlamentből. Elég lenne, ha egy normális szociális, művelődési, egészségügyi programmal rendelkező párt felvállalná a régiók képviseletét” – mondta a Napunknak Mészáros András, aki szerint ugyanakkor a szlovákságnak torz képe van a szlovákiai magyarokról. „Mégis azt gondolom, előbb-utóbb a szlovákiai magyarok érdekeit egy demokratikus szlovák párt fogja képviselni” – véli a filozófus.