Napunk

Gyimesi György: A szivárványos szervezetek kimossák a gyerekek agyát, a felvidéki zászló kifüggesztésében nem látok problémát

Gyimesi György. Fotó N - Vladimír Šimíček
Gyimesi György. Fotó N – Vladimír Šimíček

Gyimesi György nem érzi kirekesztőnek a szivárványos zászlós törvényjavaslatát, sőt az LMBTQI embereket kimondottan támogatja is. A képviselő a Denník N-nek adott interjút.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Az interjú apropója az általa és az exkotlebás Tomáš Taraba által benyújtott törvényjavaslat, amely betiltaná a szivárványos zászló kitűzését az állami hivatalok épületeire, de a beszélgetés során egy csomó más kérdést is érintettek Miro Kern kollégával.

A cikkünkből kiderül:

  • pontosan mire hivatkozva tiltaná Gyimesi a szivárványos zászlót az állami épületeken,
  • egyébként mit gondol az LMBTQI emberekről,
  • mit gondol Orbán Viktorról,
  • hogyan viszonyul Ukrajnához és Oroszországhoz
  • és hogy mit gondol Gyimesi, ki a nagyobb tekintély, Igor Matovič vagy Eduard Heger.

Szivárványos zászló

Gyimesi szerint az alkotmányból következik, hogy nem szabadna a középületekre kifüggeszteni a szivárványos zászlót. Az alkotmány szerint ugyanis Szlovákia demokratikus, szuverén jogállam, és nem kötődik semmilyen ideológiához és valláshoz, ebből pedig az következik Gyimesi olvasatában, hogy az állami épületekre a hivatalnokoknak csakis az állami zászlót szabadna kifüggeszteni.

A képviselő szerint a törvénytervezet nem csak a szivárványos zászlót érinti, arra a felvetésre pedig, hogy a tervezet szövegében mégiscsak a szexuális orientációról van szó, azt mondja, ugyanígy tiltakoznának, ha horgászegyesületek vagy a vasas-szakszervezet (OZ KOVO) zászlaját látnák középületeken.

Gyimesit két konkrét eset zavarja: az idén leköszönt ombudsman, Mária Patakyová két alkalommal is kifüggesztette a hivatalára a szivárványos zászlót, illetve a budapesti szlovák nagykövetség épületére még 2016-ban a Budapest Pride alkalmából tette ki a zászlót Rastislav Káčer akkori nagykövet. A képviselő azt mondja, ezek miatt nevesítik a törvénytervezetben a szexuális orientációt, de nyitottak arra, hogy a második olvasatban módosítsák a szöveget.

Gyimesi nem fogadja el azt az érvelést, hogy az ombudsman a szolidaritás gesztusaként függesztette ki a zászlót a hivatalára. A képviselő sajnálja, hogy Patakyová a hivatali ideje alatt nem tett ilyen gesztusokat – „nem lengetett magyar zászlót” –, amikor szlovák, magyar és osztrák állampolgárok földjeit vették el a Beneš-dekrétumokon alapuló határozattal. A képviselő szerint Patakyová nem mérte azonos mércével a kisebbségeket.

Székely zászló, felvidéki zászló

Míg a szivárványos zászló zavarja, addig Gyimesi nem lát problémát a 

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gyimesi György

Igor Matovič

OĽaNO

Orbán Viktor

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Nyolc ember vesztette életét orosz támadásokban a kelet-ukrajnai Kurachove városában, közölte az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője. (čtk)

A parlament döntése értelmében a kormány megadóztathatja a villanyerőművek többletbevételeit, arról viszont még nem határozott, hogy melyik erőműnek mennyit kell fizetnie. A parlament kedden gyorsított eljárásban módosította az energiatörvényt, mely beemeli a szlovák jogrendbe az erőművek túlzott nyereségének megadóztatásáról szóló októberi uniós megállapodást. Az erőművek ugyanis a piaci rekordot jelentő energiaárakból profitálnak, miközben a valós termelési költségeik sokkal alacsonyabbak.

Egy utas azt állította éppen vajúdik, ezért kényszerleszállást hajtott végre egy repülőgép Barcelonában. A gép 28 utasa kapott az alkalmon és illegálisan lépett be az országba. A rendőrség néhányukat már elfogta. (čtk)

Szlovákia további több mint 10,3 millió euró értékű katonai segélyt nyújt Ukrajnának, döntött mai ülésén a Heger-kabinet. (tasr)