Napunk

Napunk newsfilter: Továbbgyűrűzik Gyimesi identitáspolitikai bohóckodása

Zuzana Čaputová sajttájékoztatót tart, miután hazaért Ukrajnából. Fotó – TASR
Zuzana Čaputová sajttájékoztatót tart, miután hazaért Ukrajnából. Fotó – TASR

1. Szlovákia kifelé: elkötelezett partner, megbízható szövetséges. 2. Szlovákia befelé: szappanopera, olasz házasság. 3. Orbán egyedül győzött Brüsszelben, de ez Szlovákiának és Csehországnak is jó.

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Szlovákia kifelé: elkötelezett partner, megbízható szövetséges

Zuzana Čaputová hazaért Ukrajnából. Azzal, hogy ellátogatott Kijevbe, tulajdonképpen ugyanazt tette, amiért a megválasztása óta rajonganak érte Nyugaton meg itthon is sokan: nagyon határozottan és egyértelműen foglal állást a nyugati elköteleződés mellett.

Országimázs. Már az nagy figyelmet keltett, amikor 2019-ben nőként a populista férfiak dominálta világban egy a megszokottól teljesen eltérő, elegáns és méltóságteljes kampánnyal – miközben ömlött rá a minősíthetetlen gyalázat – nagy fölénnyel megnyerte az elnökválasztást.

A csehek akkor szerettek bele, amikor nyilvánosan kiállt mellettük a Csehországot fenyegető Kínával szemben, és az elsők között bírálta a választást elcsaló Aljakszandr Lukasenkát 2020-ban.

A jó oldalon. Az ukrajnai orosz agresszióban is határozottan állást foglalt, nemcsak Čaputová, hanem az ország vezetése is. Bár Eduard Heger lemaradt az első kijevi vonatról, amin a cseh, a lengyel és a szlovén kollégája utazott az akkor még az oroszok által lőtt ukrán fővárosba, nem sokkal később kiköszörülte a csorbát, és Ursula von der Leyen bizottsági elnök oldalán látogatta meg Volodimir Zelenszkijt.

Mindemellett Szlovákia készségesen támogatja Ukrajnát, még a saját légvédelmi rendszerét is odaadta, lövegeket ad majd – mint Čaputová szavaiból kiderült – nem ajándékba, hanem pénzért, és az ukránok tankjait is Szlovákiában szervizelik. És Szlovákia rengeteg menekültet is befogadott.

Bár a kormány hozzáállása az ország egy nem elhanyagolható részének nem tetszik

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Gyimesi György

Igor Matovič

Ivan Korčok

Napunk newsfilter

Olajembargó

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak