Napunk

Magyar Fórum: Simon Zsolt akár megyefőnök-jelölt is lehet

Simon Zsolt. Fotó - TASR
Simon Zsolt. Fotó – TASR

Simon Zsolt pártja, a Magyar Fórum is készül a megyei és önkormányzati választásokra, ám korántsem fordít rá akkora figyelmet, mint a Szövetség. Az azonban egyáltalán nem kizárt, hogy megyefőnök-jelöltet is állítanak.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A nem teljes szlovákiai magyar pártegyesítés következtében továbbra is két politikai tömörülés harcol a szlovákiai magyar választók kegyeiért: a Szövetség, és Simon Zsolt politikai projektje, a Magyar Fórum. Utóbbi ráadásul jobban teljesít, mint a korábbi minipártok, hiszen a felméréseken rendre 1,5 százalék felett áll, a legutóbbi AKO-felmérés szerint pedig egyenesen a Szövetség nyakában liheg.

Simon Zsolt azonban azt mondja, nem akarnak konfrontálódni a Szövetséggel – inkább koordinálnának, maximalizálnák a magyar jelöltek esélyeit.

Cikkünkből megtudhatják:

  • hogyan élt túl a Magyar Fórum,
  • fontos-e számukra a megyei és az önkormányzati választás,
  • lehet-e politizálni ismert arcok nélkül,
  • akar-e Simon megyefőnök lenni,
  • miért találkozott Simon Zsolt Bugár Bélával.

Minden választást komolyan veszünk, de elsődlegesen a szlovákiai magyarok parlamenti képviseletét szeretnénk megteremteni – szól Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnökének válasza arra a kérdésre, mennyire kell komolyan számolni a párttal az őszi megyei és önkormányzati választáson. Ez a válasz már csak azért is érdekes, mert a párt ezzel megkerüli a szlovákiai magyar politikai hagyományokat – az alulról építkezést, az erős helyi struktúrákat, és országos politikai pártként igyekszik definiálni magát.

A korábbi földművelésügyi miniszter, a Híd egykori alelnöke azonban úgy gondolja, hogy politikai projektje életképes annyira, hogy kihagyjon lépcsőfokokat az építkezésből, és országos szinten is versenyképes legyen.

A Híd értékrendjét vinnék tovább

A 2020-as választás nem sikerült túl jól Simon Zsoltéknak sem: a Magyar Fórum a része volt a Magyar Közösségi Összefogás nevű választási koalíciónak, mely aztán 3,9 százalékra volt képes, és nem jutott a parlamentbe. Az MF pedig a karikák alapján gyengébb eredményt ért el, mint az MKP és az Összefogás, melyek azóta már a Szövetség részei.

Van-e létjogosultsága a Magyar Fórumnak? „A választóbázisunk nem fedi egymást a Szövetség választóbázisával” – mondja Simon Zsolt, aki szerint pártja jelenleg

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyar Fórum

Magyar Szövetség

Választások 2022

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak