Napunk

A magyar iskolák helyzete is megrendülhet a kritikus tanárhiány miatt

Illusztrációs fotó - TASR
Illusztrációs fotó – TASR

Elfogynak a pedagógusok az iskolákból, kevés a fizetés, aki teheti, máshol vállal munkát. Megnéztük, milyen tanárok hiányoznak a legjobban a magyar iskolákból.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Május végétől már az új tanévre készülnek az iskolák, több tanintézmény keres szakképzett pedagógust. Míg korábban az idegennyelvtanárokból, az informatika, a matematika és a reálszakos tanárokból volt hiány, ma már egyre több iskola keres szlovák szakos pedagógust is. A szakközépiskolák számára a szaktantárgyakat tanító mesterek szerződtetése okoz komoly gondot, elsősorban az alacsony bérek miatt.

Az ágazati béremelés kérdésében nincs előrelépés. A zárt ajtók mögött folytatott tanácskozások mellett a sajtón és a közösségi médián keresztül üzengetnek egymásnak a miniszterek.

Cikkünkből kiderül:

  • hány szabad állást hirdetnek jelenleg az oktatási intézmények,
  • hol tartanak a tízszázalékos béremelésről szóló tárgyalások a szakszervezet és az érintett minisztériumok között,
  • mely szakok számítanak hiányszakoknak a magyar iskolákban, az Érsekújvári járástól a Rozsnyóiig.

Azt, hogy súlyos tanárhiány léphet fel néhány éven belül Szlovákiában, már az Oktatáspolitikai Intézet is jelezte. Becslése szerint a 2022/2023-as tanévben mintegy 1300 pedagógus hiányozhat a katedrákról. Ez a szám 2025-re 8600-ra emelkedhet.

Több száz pedagógust keresnek az iskolák

Az edujobs.sk portál az oktatásügyben meghirdetett szabad állásokat gyűjti össze, jelenleg 644 iskola 1553 szabad állást hirdet az oldalon. A legtöbb szabad állást Pozsony megyében hirdetik. Leginkább matematika, angol, fizika, informatika és német szakos tanárokat keresnek. Közel száz alsó tagozatos tanári állást is meghirdettek. Több iskola keres nem pedagógus munkatársakat, takarítónőket, konyhai kisegítőket, konyhavezetőket, iskolai gondnokokat.

Nagyszombat megyében 170, Nyitra megyében 116, Besztercebánya megyében pedig 95 szabad állást hirdetnek most az oktatási intézmények. A trend itt sem változik, reálszakos, idegen nyelv és alsó tagozatos tanárokat keres a legtöbb iskola. Több állást hónapok óta hirdetnek, érdeklődő pedig alig akad.

Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter az inflációs segélycsomagról szóló vita kapcsán többször figyelmeztetett, hogy már szeptemberben komoly gondot okozhat az alsó tagozatos tanárok hiánya. Több száz állást kell betölteni, de a bértábla alapján kínált fizetés miatt minden állást aligha tudnak betölteni.

Ausztria, Németország jobban fizet

Pozsony megyében elsősorban az anyagiak miatt hagyják el a tanári pályát a pedagógusok, illetve akinek nem okoz gondot a német nyelv, az Ausztriában, Németországban vállal munkát. Egy neve elhallgatását kérő óvónő már hatodik éve dolgozik Ausztriában, egy határ menti település óvodájában. Elmondása szerint eleinte sokkal több időt kellett fordítania a felkészülésre, de a munkakörülmények, legfőképp az anyagiak miatt egyáltalán nem merül fel benne, hogy visszatérjen a szlovák oktatásügybe. „Kezdetben a dupláját kerestem a korábbi bruttó fizetésemnek, most már

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Branislav Gröhling

Oktatás

Tanárhiány

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak