Napunk

Mit szeretnek Orbánban szlovákiai támogatói? A szuverenitás és a családpolitika mellett megjelenik az orosz szál is

Gyimesi György, Igor Matovič, Orbán Viktor és Szijjártó Péter 2021-ben a budapesti Karmelita kolostor teraszán. Fotó - Gyimesi György Facebook-oldala
Gyimesi György, Igor Matovič, Orbán Viktor és Szijjártó Péter 2021-ben a budapesti Karmelita kolostor teraszán. Fotó – Gyimesi György Facebook-oldala

A szlovák szélsőjobbosok leginkább a családtámogatási politika és a nemzeti szuverenitás védelmének ügyében csodálják a magyar miniszterelnököt, de Putyin-ügyben sem állnak távol egymástól.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Tomáš Taraba és Gyimesi György a napokban azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy közösen nyújtottak be egy törvényjavaslatot a parlamentbe, amelyben az állami hivatalok épületein betiltatnák a szexuális orientációra utaló zászlók kifüggesztését.

Taraba, aki a fasiszta szimpátiái miatt nemrég jogerősen elítélt Marian Kotleba listáján jutott a parlamentbe, de jelenleg a Život-NS (Élet – Nemzeti Párt) vezetője, korábban is megpróbált már átvinni egy hasonló jogszabályt a törvényhozáson. Első alkalommal a javaslatot visszavonták, a második esetben 45 támogató szavazatot szereztek, ami nem volt elég. Gyimesi (OĽaNO) akkor tartózkodott, ám jelezte, csak azért nem támogatja a javaslatot, mert ellenzéki indítványról van szó.

Ezúttal viszont Gyimesi Tarabával nyújtotta be a törvényjavaslatot, ami több koalíciós képviselő szerint a koalíciós szerződés megszegését jelenti.

Gyimesi és Taraba együttműködése azért is figyelemre méltó, mert ők ketten számítanak az Orbán-rezsim legfőbb támogatóinak a szlovák parlamentben, és az első téma, amelyben egymást segítik, épp egy kisebbségi ügy – viszont nem a kisebbségek melletti fellépésről van szó, hanem épp a korlátozásukról.

Hétfőn Igor Matovič is rokonszenvét fejezte ki Gyimesiék javaslata kapcsán.

Gyimesi és Taraba együttműködése kapcsán megvizsgáltuk, milyen témákban találtak egymásra Orbán Viktor követői Szlovákiában, és kik maradtak a magyar kormány legfőbb támogatói a szlovák politikusok között.

A Matovič-szál

„Jó szívvel gondolunk az amerikai barátainkra, a lengyelekre, az olaszokra, a spanyolokra, a szerbekre, a szlovákokra és az osztrákokra is, akik velünk voltak, és segítettek bennünket az elmúlt hónapokban” – mondta győzelmi beszédében Orbán Viktor április 3-án éjszaka. Nem pontosította, Szlovákiából kik segítették a Fideszt a kampányban, ám üzenetét gesztusnak is szánhatta a jó szlovák–magyar kapcsolatok megőrzése érdekében.

A Fidesz legfontosabb partnere a szlovák kormányban egyértelműen Igor Matovič pénzügyminiszter, aki legutóbb április 20-án szerepelt nyilvánosan Szijjártó Péterrel a Drégelypalánk és Ipolyhídvég közötti híd alapkőletételén, ahol Szijjártót barátjának is nevezte.

Matovič saját bevallása szerint a Slovnaftra kivetendő különadó témájában is egyeztetett Szijjártóval – hasonló különadót azóta a magyar kormány is kivetett, hét további szektor mellett az energetikaira is, ahol a Mol lesz a legnagyobb befizető.

Ihletet adtak Orbánék, tanácsot nem

Igor Matovič közben átvitte a parlamenten családtámogatási csomagját, amelynek kapcsán már 2021-ben szóba került, hogy az orbáni családtámogatási modell az egyik mintája.

Gyimesi György, aki Matovič egyik legfőbb támogatója az OĽaNO frakciójában, azt állítja, a pénzügyminiszter nem tárgyalt Orbánékkal a frissen elfogadott csomagról.

„A magyar családpolitika sokkal

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gyimesi György

Igor Matovič

Marian Kotleba

Orbán Viktor

Szijjártó Péter

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak