Napunk

Keszegh Béla: Matovič egymás ellen fordítja a családokat és az önkormányzatokat

Keszegh Béla, Komárom polgármestere. Fotó N - Andrej Bán
Keszegh Béla, Komárom polgármestere. Fotó N – Andrej Bán

Komárom független polgármestere távol akarja magát tartani a pártpolitikától, ám a városfejlesztés érdekében mindenkivel együtt akar dolgozni. Igor Matovič szerinte izomból gyűrte le a békát az önkormányzatok torkán.

Keszegh Béla nyolc évig volt önkormányzati képviselő Komáromban, négy évig alpolgármester, és most fejezi be első ciklusát polgármesterként a város élén. Azt mondja, teljesen eltávolodott a pártpolitikától – hiszen az más logika mentén működik, mint ahogy ő képzeli el az önkormányzati munkát. Jó kapcsolatot igyekszik ápolni Pozsonnyal és Budapesttel, valamint a Szövetséggel is annak ellenére, hogy végül nem lett a polgármesterjelöltjük.

Interjúnkból megtudhatják:

  • miben könnyebb és miben nehezebb függetlenül politizálni,
  • van-e helye a polgármestereknek a parlamentben,
  • miért futott zátonyra a tárgyalás a Szövetséggel,
  • mi a baj Matovič ötletével, Doležal listájával és az Értéket a Pénzért intézet munkatársaival,
  • mi a helyzet a KFC stadionjával,
  • megérte-e városi részvénytársaságba szervezni a városüzemeltetési szolgáltatásokat.

Eddig mindenki teljesen természetesnek vette, hogy indulni fog Komárom polgármesteri posztjáért. Ez már eldöntött dolog?

Igen, ezt már korábban is megerősítettem.

Eddig utoljára Bastrnák Tibornak sikerült újráznia Komáromban, még 2006-ban.

Előtte pedig Pásztor Istvánnak, még a 90-es években, igen. Nálunk most elkezdődött egy munkafolyamat, és több dologban is jelentős változásba kezdtünk. Átszerveztük például a kommunális szolgáltatásokat, ráadásul a külső források merítésénél elindítottunk egy olyan folyamatot, melynek a munkája 2-3 éven belül érik be. Szeretném, ha ez a munka kibontakozna.

Nagy tervekkel vágtunk neki a ciklusnak, de talán még egy polgármesternek sem volt olyan „szerencséje”, hogy egy világjárványt és egy háborút is bele kellett volna kalkulálnia a tervekbe.

Mi volt az ütemterv?

Az első évben szinte csak kárt mentettünk az előző időszakból. Az iskoláknál például nem fejlesztésekben gondolkodtunk, hanem olyasmikben, hol folyik be a víz, hol áznak be az épületek. A második évben sikerült stabilizálni a dolgokat, és a harmadik évben kezdtünk a jövőben gondolkodni, pályázni, és már nem csak kergetjük saját magunkat, hanem saját koncepció mentén alakítjuk a dolgokat.

Sikerült néhány érdekvédelmi szervezetben is pozíciót kiharcolnunk, például a Partneri Tanácsban, ahol az uniós pénzek elosztásában lesz feladatunk – itt az önkormányzatok kamarájának elnöke lettem. Alelnök vagyok a Városok Uniójában, és sikerült kiharcolni a Komárom–Érsekújvár UMR-t (olyan városi fejlesztési körzet, mely az EU-tól közvetlenül hívhat le pénzeket – a szerk.). Ez a munka pedig most fog csak beérni, hiszen csak az UMR egy 25 millió eurós pénzcsomagot jelent.

Milyen a hangulat most a testületben?

Most már inkább választások előtti. Néhányan már ebből a pozícióból nézik a dolgokat, ilyenkor a kamera is vonzóbb. Gyakrabban jelennek meg az érzelmi és hangulatkeltő hozzászólások is. Nehéz időszak ez, sokan nehéz anyagi helyzetben vannak, komoly problémákat kell megoldani, és népszerűtlen dolgok irányába is el kell menni, hiszen az önkormányzatok is szenvednek az áremelkedés, és sok más dolog miatt.

Ám ha összehasonlítjuk a helyzetet más önkormányzatokkal, akkor nem különleges a dolog. Van néhány olyan lakossági hozzászólás, ahol páran sajátos hangnemben fogalmaznak, hangulatot keltenek, de a testületben viszonylag konstruktív hangnemben zajlik a munka. Még most is volt olyan komoly fejlesztési csomag, melyet szinte teljes összhangban fogadott el a testület.

2018-ban függetlenként indult, és akkor országszerte is a független politikusok taroltak. Bevált a terv? Mennyire sikerült megtartani a polgármesteri integritást?

Mi már az előző ciklusban is függetlenként indultunk, akkor még polgármesterjelölt nélkül, és így lettem alpolgármester. Ebből léptünk aztán tovább 2018-ban. A kulcs az volt, hogy nem pártemberek, hanem hiteles emberek indultak el. Nem megélhetési kérdés volt számukra a képviselőség, és közismert emberek voltak Komáromban.

Nem egy logó mögé bújva jutottak be a testületbe, hanem azért, mert volt véleményük a dolgokról, és akaratuk, hogy ezek változzanak. Ráadásul az emberek látták, milyen állapotban vannak a pártok Komáromban, mi pedig egy másik alternatíva voltunk.

Volt felhajtóereje annak, hogy az emberek mást szerettek volna, és ez országszerte is érvényes. Ha valaki bekapcsolja este a híradót, elég nehéz végignézni indulatok nélkül – ami a parlamentben, akár a kormánykoalíción belül is zajlik, ahogy beszélnek egymással. Az embernek könnyen lehet olyan érzése, hogy ez mindenről szól, csak nem róla.

A mi független csoportunkban nincs pártfegyelem. Időt szánunk arra, hogy megbeszéljük a dolgokat, ezért más az azonosulás is az adott témával.

Ez nem korlátozza a lehetőségeiket?

Én például nem szívesen látom azt, hogy egyre több polgármester igyekszik a parlamentbe. A magyarországihoz hasonló szabályzást látnék jónak: egy város polgármestere foglalkozzon a város helyzetével. Megszólítottak a megyei választásokkal kapcsolatban is, de én ezt következetesen elutasítom. Nem kell egyszerre öt széken ülni.

Ezek a polgármesterek valószínűleg azért igyekeznek a parlamentbe, mert úgy érzik, plusz érdekérvényesítési lehetőségekhez jutnak, nem? Bastrnák Tibor is ezzel kampányolt annak idején.

Igen, és ez abszolút rossz. Nem korrekt a többi önkormányzattal szemben, hogy egyfajta helyzetelőnyt szeretnének szerezni azzal, hogy közel kerülnek a tűzhöz.  Már az is több kérdést vet fel, hogy mennyire igazságos mondjuk egy pályázat elbírálása, hogy ha az, aki közel van a tűzhöz, többet kaphat.

De ne menjünk messzire: most például voltak olyan kérdések a parlament előtt, melyekkel kapcsolatban az önkormányzatok költségvetését nyirbálják meg. A parlamentben ülő polgármesterek pedig ahelyett, hogy kiálltak volna az önkormányzatok véleménye mellett, a saját előnyeik miatt inkább beálltak a tömegbe. Én értem, hogy nekik ez annyira nem fog fájni, mert más vonalon sokkal többet be tudnak hozni ebből a „kéz kezet mos” rendszerből.

Ha több polgármester lett volna a parlamentben, nem fordulhatott volna elő, hogy összezárnak, és nem megy át a Matovič-féle inflációs csomag, mely most megnyirbálja az önkormányzatok adóbevételeit?

Ez nehéz kérdés, mert látjuk, mennyire rendezetlen és esetleges szinte minden párt működése. A jelenlegi szlovák parlament hihetetlenül kiszámíthatatlan. Azzal pedig most átlépték a Rubicont, hogy leültek tárgyalni a fasisztákkal. Ez elfogadhatatlan, és bár nagyon sok dolognál azt hittük, hogy nincs lejjebb, de még rá tudtak tenni egy lapáttal.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Komárom

Önkormányzatok

Választások 2022

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak