Napunk

Nyári kirándulás: Ha tisztában vagyunk a valódi árakkal, nem dőlünk be az olcsó ajánlatnak

Katyi Erzsébet. Fotó - Katyi Erzsébet archívuma
Katyi Erzsébet. Fotó – Katyi Erzsébet archívuma

A koronavírus-járvány óta idén először nyaralhatunk korlátozások nélkül, azonban egy-egy kirándulás akár húsz százalékkal is drágább lehet a decemberi árakhoz képest.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az utóbbi két év a járványról, a korlátozásokról, a lezárásról és a tesztelésekről szólt. A kirándulók többsége nem vállalta be a külföldi nyaralást. Bár a háború kitörésének híre rövid időre megállította a külföldi utak foglalását, most viszont már nagy az érdeklődés a tengerpari nyaralás iránt. Katyi Erzsébetet, az Alkatour tulajdonosát kérdeztük.

Cikkünkből kiderül, hogy:

  • átírta-e a járvány az utazási szokásainkat,
  • milyen illetékek emelik meg idén a külföldi nyaralás árát,
  • hatással lehet-e az orosz–ukrán háború a tengerparti pihenésre,
  • szükség van-e negatív antigéntesztre.

Szlovákiában 2020 márciusában jelent meg a koronavírus, mikor merült fel önben, hogy a Covid-19 gyökeresen megváltoztatja a nyári szezont?

Akkor, amikor elkezdték lezárni a reptereket, addig még reménykedtünk. Eleinte reagálni sem tudtuk, szerintem sokan nem tudtuk elképzelni, hogy a mai világban megtörténhet, hogy mindent lezárnak. Március végére már világos volt, hogy a 2020-as szezon teljesen más lesz. Az utóbbi években az emberek rájöttek, hogy az előfoglalással nagyobb összeget spórolhatnak, ezért decemberben sok volt az előfoglalás. 2020-ra rengeteg megrendelésünk volt.

Mikor utaznak a legtöbben?

Az utazás szempontjából a májustól szeptember közepéig tartó időszak számít főszezonnak, ami az utak előfoglalását illeti, november és december a legfrekventáltabb időszak.

Hogyan reagáltak az emberek a lezárásokra, az utak törlésére?

Akkoriban mindenki a híreket figyelte, én is kétségbe estem, hogy hogyan fogjuk megoldani a helyzetet. Mivel világjárványról volt szó, végül az emberek többsége megértette, hogy nem tehetünk az utak törléséről. Kezdetben tartottam a reakcióktól, de szerencsére a többség elfogadta a helyzetet. Természetesen voltak olyanok is, akik problémáztak.

Törvénymódosítással reagált a kormány az utazási irodák helyzetére, valódi segítség volt ez akkor?

Elég későn érkezett a segítség, sokáig húzódott, mire egyértelműen eldőlt, hogyan járhatunk el a meghiúsult utakkal kapcsolatban. Mivel mindenki figyelte a híradásokat, nem kellett magyarázkodni az embereknek, tisztában voltak vele, hogy vagy később utazhatnak el, vagy 2021. augusztus 31-ig visszakapják a pénzüket.

Melyik lehetőséggel élt a többség?

Voltak, akik gyorsan elutaztak, de sokan nem merték bevállalni az új kötelezettségeket, oltási igazolványra és negatív PCR-tesztekre volt szükség, utóbbi további költséget jelentett. A klienseim mintegy 20 százaléka utazott el, a többiek kivártak, későbbre tolták az utazást. Újabb nehézséget okozott a kormány késői reakciója a kötelező karantén eltörlésére, emiatt sokan nem merték bevállalni a 2020-ban elhalasztott külföldi utazásukat. Ez a bizonytalanság számunkra rengeteg plusz adminisztrációval járt.

Meddig volt zárva az ön utazási irodája?

2020 márciusában zártam be, június végén nyithattam ki az irodát, addig csak telefonos ügyintézés volt.

Jogosult volt állami kompenzációra?

Én nem szervezek saját utakat, csak közvetítek. Itt számított az is, hogy utazási irodaként vagy ügynökségként van-e bejegyezve a vállalkozás. Figyelembe vették továbbá, hogy 2019-ben milyen forgalmat bonyolított. A nagyobb irodákhoz képest jóval kevesebb támogatást kaptam, de azt is csak 2020 december végén. Addig segítség nélkül kellett átvészelni az évet. Egyszemélyes vállalkozóként egyéb támogatásra sem voltam jogosult, viszont fizetnem kellett minden korábbi költséget, beleértve az iroda teljes bérleti díjat is. Nem volt hátralékom semmilyen hivatallal szemben, mert akkor nem lettem volna jogosult még arra a kis támogatásra sem.

Felmerült annak a lehetősége, hogy bezárja az irodát?

Semmiképpen nem akartam bezárni, hiszen egy élet munkája van benne, de lépnem kellett, így mellékállást vállaltam.

Átírta a járvány a nyaralási, kirándulási szokásainkat?

Bizonyos szempontból óvatosabban terveznek az emberek. Míg korábban egy-egy foglalásnál biztos volt az út, most már számolnak azzal, hogy bármi közbejöhet. Jóval rugalmasabbak a szolgáltatók is. Már a korábban lefoglalt utakat is le lehet mondani egy hónappal az út előtt. A járvány előtt, ha lefoglaltunk egy utat, gyakorlatilag nem lehetett változtatni rajta. Most viszont módosítható az időpont, a szálláshely, az utazó neve, kevesebb előleggel is le lehet foglalni egy komolyabb utat. Ez rengeteg többletmunkát jelent.

Ugyanakkor a járványintézkedéseknek nem volt hatásuk. Aki utazni akart, annak nem számított, hogy oltási igazolványt és negatív teszteket kellett felmutatni. Az utóbbi két évben rengetegen választották a horvát tengerpartot. Autóval ugyanis könnyebben haza tudtak utazni, ha esetleg valaki megfertőződött a családból. Viszont a nagy érdeklődés miatt elszabadultak az árak. Most már drágább egy négytagú családnak egy négycsillagos szállodában a horvát nyaralás, mint egy ötcsillagos all-inclusive nyaralás Törökországban.

Már jobban ragaszkodnak a hosszabb, 10-11 napos utazásokhoz. Korábban a 7-8 napos utazásoknál az első és az utolsó nap is elveszett, rosszul állították be a charterjáratokat, valójában csak 6-7 napot nyaraltak.

Vannak olyan költségek, melyek a járványnak „köszönhetően” bukkantak fel?

Bevezették a 25 eurós higiéniai illetéket a reptereken, gyakorlatilag semmilyen változást nem hozott a szolgáltatás terén, de további költséget jelent. Megugrott az üzemanyag-pótdíj

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Nyaralás

Utazás

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak