Napunk

Napunk newsfilter: Kettős mérce a magyar benzinkutakon

Zoroslav Kollár. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Zoroslav Kollár. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Olcsó töltőpisztolyt csak magyar tankba. 2. Zoroslav Kollárnak nem kell mélyen a zsebébe nyúlnia. 3. Szövetség: egy pártban az ellenséggel.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Olcsó töltőpisztolyt csak magyar tankba

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be a kormányinfón, hogy a magyar benzinkutakon csak az kap hatósági áras benzint, aki magyar rendszámú autóval tankol. Magyar ársapkás üzemanyag csak magyar autóba mehet.

Az indoklásban elhangzott, hogy a sok benzinturista kihasználja a magyarországi kedvező árat, ezért van szükség a korlátozásra. Ha valamit, akkor ezt előre lehetett látni. Ki lepődött meg vajon azon, hogy az olcsó üzemanyag a határhoz közel élőket más országokból is a magyar kutakhoz vonzza?

Egyre jöttek mindenfelől tankolni, mígnem a magyar kormány úgy döntött, ne jöjjenek. Vagyis: jöhetnek, de nem 480 forintért kapják az üzemanyagot, hanem 700-ért.

A Magyar Közlönyben megjelent szabály sem szüntette meg az első bejelentés után keletkezett zűrzavart, mivel egy olyan kivételt fogalmaz meg, mely szerint az is kaphat az olcsóbb üzemanyagból, aki olyan országból jött Magyarországra tankolni, ahol szintén van hatósági áras üzemanyag, és a magyar autósok is tankolhatnak ott olcsóbban – egyelőre Szerbia és Szlovénia jöhet szóba.

A csütörtöki bejelentés után felhörrentek a magyar olcsó benzint szomjazó kocsik, és hosszú sorok kígyóztak az országhatárokhoz közeli benzinkutakon egészen éjfélig. Megpróbáltak lubickolni kicsit az olcsóságban, hiszen egy tankolást akár 15-20 euróval olcsóbban megúsztak.

Stop ársapka. A benzinkutaknak gyorsan kellett reagálni az új helyzetre, mert mától két árat kell feltüntetni, egyet a magyar rendszámú kocsiknak, egyet pedig a külföldi rendszámúaknak.

A fogyasztóvédelmi aggályok mellett ugyancsak gondot jelent a négy uniós szabadságelv egyikének, mégpedig az áruk szabad áramlásának az akadályozása. Pontosabban: uniós polgárok egy másik tagországban ugyanolyan feltételek mellett vásárolhatnak, vehetnek igénybe szolgáltatást. Ez az elv sérül most.

(A magyarországi kutakon nem teljesen ismeretlen ez a megkülönböztetés. Aki pisilt már magyar benzinkúton, az tudja, hogy 100 forintért könnyíthetnek magukon a hazaiak, de a külföldieknek, ha nem váltottak forintot, ugyanaz 50 centbe, kb. 190 forintba kerül.)

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Benzinár

Napunk newsfilter

Szövetség

Zoroslav Kollár

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak