Napunk

Kettős árképzés: volt már ilyen, csak akkor még a vasfüggöny mögött voltunk

Fotó – Napunk
Fotó – Napunk

Az új magyarországi szabályozás az EU egyik alapszabadságát sértheti. Kétséges, hogy a magyar kormány meg tudja győzni az Európai Bizottságot, hogy szükséges és arányos az intézkedés.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Csütörtökön ismertette a magyar kormány a szerdán beharangozott különadókat, amikből „rezsivédelmi és honvédelmi” alapot hoznak létre, emellett a kabinet egy új szabályt is bejelentett.

Péntektől a magyarországi benzinkutakon csak magyar rendszámú gépjárművek tankolhatnak az olcsó, hatósági áras benzinből, a külföldi rendszámú gépjárművek vezetőinek a piaci árat kell megfizetniük.

Lesznek azért kivételek, de minket nem érintenek

Az éjfél előtt pár perccel megjelent, éjféltől érvényes kormányrendelet annyit finomított a szabályon, hogy ha egy gépkocsi olyan országból érkezett, ahol szintén hatósági áras az üzemanyag, az tankolhat Magyarországon is az olcsóbb üzemanyagból, amennyiben a magyar autósok is tankolhatnak náluk kedvezményesen.

Ez a szerb és szlovén rendszámú gépkocsikat érintheti majd, ezekben az országokban van szintén hatósági árazás, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rendeletben fogja megnevezni a kivétel alá eső országokat.

A még 2021 őszén bevezetett üzemanyagárstop eleve nehéz helyzetbe hozta a benzinkutakat, különösen az országhatárhoz közelieket, ahová tömegesen jártak tankolni a szomszédos országokból.

Ezt a problémát hivatott orvosolni az új szabály, de az a benzinkutasok szerint csak még nagyobb káoszt okoz.

Nehéz lesz kivitelezni

Mint azt Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke elmondta a HVG-nek, hogy ha külön töltő lesz a hatósági áras és a piaci áras üzemanyagnak, akkor előre rá kellene venni az autósokat, hogy megfelelő töltőhöz álljanak, ha meg csak simán két ár lesz, az fogyasztóvédelmi aggályokat vet fel.

Az autók rendszámának és forgalmi engedélyének ellenőrzése szintén

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Árstop

Magyarország

Szlovákia

Üzemanyagárak

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak