Napunk

Napunk newsfilter: Matovič Ficónak segít a szélsőségesek mosdatásával

Fotó - Tomáš Benedikovič
Fotó – Tomáš Benedikovič

1. Fico ismét a kormányt szidja, holott köszönetet kellene nekik mondania. 2. Lesz pénz a szakkörökre, de lesz-e, aki jár a szakkörre? 3. Vajon hány iskolai lövöldözés kell, hogy az USA-ban megmozduljon valami?

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Fico gyógyszere ismét elgurult

A Matovič-féle inflációellenes csomag elfogadását és Dušan Kováčik korábbi különleges ügyész jogerős elítélését követő napon ismét sajtótájékoztatót tartott a Smer elnöke. Normál esetben nem foglalkoznánk részletekbe menően egy ilyen eseménnyel, de a Smer elnökének gyógyszere ismét elgurult, ezért vizsgáljuk meg a jelenlegi helyzetet az ő szemszögéből.

Mindent és mindenkit támad. Fico a Matovič-féle csomag kritizálásával indított, ami alapvetően nem lenne meglepő – ezt teszi minden szakértő is napok óta. Csakhogy a Smer elnöke csavart egyet a narratíván és rasszista felhangokkal toldotta azt meg, azt állítva, hogy a javaslat a romákat részesíti előnyben.

Igyekezett rálicitálni a kormányra: ő 1500 eurót adna minden családnak. Dušan Kováčik volt különleges ügyész lecsukása kapcsán az emberi jogok megsértéséről beszélt, holott Kováčikot pont az a tanács ítélte el, amelyik szabadon engedte Robert Kaliňákot. Amikor erre a Denník N újságírója rámutatott, Fico lefasisztázta az egész lapot és minősíthetetlen hangnemben próbálta kioktatni a hölgyet – a felvetett ellentmondást viszont nem tudta megmagyarázni.

Ezt követően megkérdőjelezte a Legfelsőbb Bíróság hitelességét, a rendőrök munkáját, a tanúk vallomásait, majd – mintegy bónuszként – belerúgott egyet a közvélemény-kutató intézetekbe is, melyek szerinte semmit nem érnek. Itt is összekeverte a szezont a fazonnal, mert a két bemutatott közvélemény-kutató intézmény közül a mérvadó lapok csak az egyiket tekintik hitelesnek, de hát Ficót a tények már rég nem érdeklik.

Ennek a totális háborúnak egyetlen célja van: elhitelteleníteni minden intézményt és minden igazságot, hogy mikor rákerül a sor, könnyebben tudjon védekezni. Hogy közben leég az ország? Neki már mindegy.

A fasiszták lehetnek a mérleg nyelve. Azzal, hogy Igor Matovič volt és jelenlegi kotlebások segítségével fogadtatta el az inflációellenes javaslatot, átlépett a Rubiconon. Eddig csak a Fico-féle lecsúszott politikusok közösködtek a zöldingesekkel, tegnap óta azonban a helyzet megváltozott.

Érzékelte ezt a Smer elnöke is, aki a mai sajtótájékoztatón felszólította az újságírókat, még egyszer ne merjék a szemére vetni, hogy ő kezet fogott a kotlebás Martin Beluskýval.

Fico – bárki bármit gondoljon is róla – zseniális politikai ösztönökkel rendelkezik, és ismét rátapintott a lényegre. Mert ezek után hiába fogja minden felelős politikus, újságíró, emberi jogi aktivista és civil azt hangsúlyozni, hogy a szélsőségesekkel nem közösködünk, a smereseknek csak rá kell mutatniuk Matovičra: de hát a korrupcióellenes bajnok is együttműködik velük. Ha neki szabad volt, nekem miért nem? Mi a problémátok?

Az Egyszerű Ember maga mellé emelte őket, így a kotlebások egyetlen este alatt megvetett páriából komolyan vehető politikai partnerré váltak. Ez pedig egy olyan helyzethez vezethet, hogy a választások után az ĽSNS vagy a Republika lehet a mérleg nyelve a kormányalakítási tárgyalásoknál.

Tényleg egy ilyen országban szeretnénk élni?


2. Szép dolog a szakkörökre szánt pluszpénz, de ki fogja kihasználni?

Bár a parlament tegnap elfogadta Igor Matovič 1,2 milliárdos „családtámogató” csomagját, még mindig több a kérdés, mint a válasz az egész üggyel kapcsolatban. Olyan „apróságokról” beszélünk, hogy a pénzügyminiszter még mindig nem adott világos választ arra, miből fogjuk fedezni ezt az elképesztő kiadást, vagy hogy a pénz kifizetése akár hónapokat is csúszhat, mert a koalíciós SaS Alkotmánybíróságra adja a törvényt, esetleg Zuzana Čaputová államfő megvétózza a csomagot úgy, ahogy van.

Problémák és problémák. De még ha minden Matovič akarata szerint is fog történni, akkor is kérdések sora vetődik fel, például a gyerekek szabadidős támogatásával kapcsolatban, ami 400 milliót tesz ki

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Amerikai lövöldözések

Igor Matovič

Napunk newsfilter

Oktatás

Robert Fico

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak