Napunk

Tényleg nem tesznek semmit a szlovák környezetvédők a Sajó megmentéséért?

A Sajó mente európai közösségi jelentőségű természetvédelmi terület. Fotó - WWF Slovensko
A Sajó mente európai közösségi jelentőségű természetvédelmi terület. Fotó – WWF Slovensko

Sokan a Greenpeace szemére vetik, hogy nem törődik a Sajót sújtó ökológiai katasztrófával, sőt agyonhallgatja az ügyet. Megkerestük a szlovákiai iroda igazgatóját, aki szerint nem igaz, hogy semmit sem tettek a Sajó megmentéséért. Tény, hogy a WWF Szlovákia határozottabban lépett fel, és egy másik égető problémára is felhívta a figyelmet a Sajó kapcsán.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A Sajó folyót sújtó ökológiai katasztrófa ügye, melyről a Napunk is közölt helyszíni riportot, az elmúlt hetekben bejárta a szlovák és a magyar sajtót is. A megoldást még mindig nem látni, a kompetens minisztériumok továbbra is egymásra mutogatnak. Michal Wiezik EP-képviselő május közepén bejelentette: panaszt nyújt be az Európai Bizottsághoz (EB) az illetékes szervek tétlensége miatt. A Szövetség is beadvánnyal fordul az EB Környezetvédelmi Főigazgatóságához, hogy az 200 000 eurós anyagi hozzájárulással segítse a szennyezés megszüntetését és az élővilág védelmét – derül ki a párt szerdai közleményéből.

Eközben a Sajó szlovákiai szakaszának élővilága a bányavízből származó szennyeződés miatt szinte teljesen kipusztult.

Miért hallgat a szlovák Greenpeace?

A Sajó-ügy 90 napja húzódik, a Greenpeace, a világ egyik legnagyobb független környezetvédelmi szervezetének szlovákiai irodája ezalatt egyetlen sajtóközleményt sem adott ki a témában, és más jellegű akcióval sem hívta fel a figyelmet a helyzet súlyosságára. A témában az első poszt tegnap kora este került ki a Facebook-oldalukra, miután a Napunk megkereste a szervezetet az ügyben.

Érdeklődésünkre Katarína Juríková, a Greenpeace szlovákiai irodájának igazgatónője elmondta: természetesen tudnak a Sajót sújtó katasztrófáról, és már megkeresték ez ügyben a Szlovák Környezetvédelmi Minisztériumot, valamint a gazdasági tárca illetékeseit is. A problémáért a zöldtárca szerint a gazdasági minisztérium alá tartozó Állami Vasércbánya Társaság felel. Juríková is úgy véli, Richard Sulík tárcájának kellene lépnie az ügyben, és meghozni a szükséges intézkedéseket a további szennyezés megakadályozása érdekében.

Azt, hogy a Greenpeace Szlovákia eddig nem foglalkozott aktívabban a problémával, az igazgatónő kapacitáshiánnyal magyarázta. Hozzátette: az ügy alakulását természetesen továbbra is figyelemmel kísérik, és ha nem születik gyors megoldás, fontolóra veszik, hogyan tudnának a lehetőségeikhez mérten nyomást gyakorolni az illetékesekre.

A Greenpeace szlovák irodájának igazgatónője arra a kérdésre, a szervezet népszerűsítené-e a Szövetség napokban indított petícióját a Sajó megmentéséért, azt válaszolta: a Greenpeace által vallott egyik legfőbb érték

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Greenpeace

Környezetvédelem

Sajó-ügy

WWF

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Brazília csapata negyeddöntőbe jutott a katari labdarúgó-világbajnokságon, a hétfő esti nyolcaddöntőben 4-1-re legyőzte a dél-koreai válogatottat.

Mérsékelten erős, 5,6-os magnitúdójú földrengést jelentettek vasárnap a Csendes-óceán déli részén fekvő Tonga közelében. Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint az epicentrum a tengeren volt nagyjából 109 kilométerre északkeletre Hihifo városától 35 kilométeres mélységben. Áldozatokról egyelőre nincsenek értesülések. (mti)

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ma meglátogatta Rastislav Káčer szlovák külügyminisztert. A találkozó abba a mintába illeszkedik, ami tavaly októberben kezdődött el Ivan Korčok akkori szlovák külügyminiszter kezdeményezésére. A teljes érdektelenségbe is tudnak az ilyen sorozatok fordulni. A mai, a harmadik találkozó jó lépés volt efelé. Egyedül az tűnhetett fel, hogy mennyire hiányzik az „előre megyünk” büszkesége Szijjártó Péterből – írja Beke Zsolt a hétfői Napunk newsfilterben.

Kedden Robert Ficóval is találkozik majd a szlovákiai látogatáson lévő Szijjártó Péter. Ezt követően, délután fél 2-kor közös sajtótájékoztatót tart a Smer elnöke és a magyar külgazdasági és külügyminiszter. (tasr)

A hosszabbítás sem döntötte el a Japán-Horvátország összecsapást a katari labdarúgó vb nyolcaddöntőjében. Következnek a tizenegyesek.