Napunk

Napunk newsfilter: Míg Fico körül fogyóban a levegő, Matovičot nem tudják megfékezni 

Orbán Viktor beszédet mond a kormány tagjainak eskütétele után. Fotó - MTI / Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor beszédet mond a kormány tagjainak eskütétele után. Fotó – MTI / Koszticsák Szilárd

1. Igor Matovič megvédi a családokat és cenzúrázna. 2. Van remény az igazságtételre és a tisztességes Szlovákiára. 3. Magyarország előre megy és nincs rajta fék.

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. A családvédelmi csomag továbbmegy a második olvasatba

A parlament ma második olvasatba utalta Igor Matovič családvédelmi törvényjavaslatát, a Slovnaft megadóztatásán azonban még rágódik kicsit a kormány, a parlament pedig szerdán szavaz róla. A mai szavazáson az SaS tartózkodott, az ĽSNS jelenlegi és korábbi képviselői közül páran azonban megszavazták a második olvasatot, igaz, olyan kevesen voltak jelen a szavazásnál, hogy a másik három koalíciós párt képviselői nélkülük is átvitték volna a javaslatot.

Miért szavazott nemmel az SaS? Richard Sulík pártja szerint a törvényjavaslat nem hatékony, mert nem segít azokon, akik valóban rászorulnak, viszont még jobb helyzetbe hoz olyanokat, akik eleve jól élnek. Emellett Sulíkék úgy látják, az intézkedéscsomagra, amely évi 1,2 milliárd eurót emészt fel, nincs is fedezet.

Sőt, nemcsak Sulíkék látják így, hanem a Standard & Poor’s hitelminősítő is, amely kilátásba helyezte Szlovákia leminősítését, az okok egyike pedig a várható pénzszórás és miatta megnövekedő adósság.

Richard Sulíknak következetes libertariánusként mindig is nagyon fájt minden, ami szerinte felesleges pénzszórás és túlzó állami beavatkozás, Igor Matovič viszont semmit sem imád jobban, mint beavatkozni.

Miért szavaztak a fasiszták igennel? Na, ez jó kérdés. A szélsőjobboldal képviselői az elmúlt két évben sok esetben szervezőként ott voltak minden kormányellenes tüntetésen, élesen bírálták a kormány járványügyi intézkedéseit, amelyeken volt is mit élesen bírálni.

Nehéz elképzelni, hogy ezek az emberek a törvényjavaslattal elvi alapon egyetértve szavazták meg Matovič csomagját, nem pedig azért, mert kaptak érte valami ígéretet. De mi lehet az? Hogy majd bejárhatnak a tévébe?

Igor és a sajtó. Matovič tegnap bedobott javaslata szerint nem parlamenti pártok képviselői nem vehetnének részt tévés politikai vitaműsoron. A javaslat főleg a Hlas ellen irányul, Matovič szerint ugyanis állítólag valaki miniszterelnököt akar csinálni Peter Pellegriniből – de ki? Hiszen Matovič többször is a Progresszív Szlovákiát és a liberális médiát, főleg a Denník N-t gyanúsította azzal, hogy ellene szervezkedik.

Mindenesetre a javaslat nemcsak a Hlas-t zárná ki a tévés vitaműsorokból, hanem

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gazdaság

Igor Matovič

Ján Kuciak

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak