Napunk

Az árvágta az iskolai ebédek árát is az egekbe emelheti

Illusztrációs kép. Fotó - TASR
Illusztrációs kép. Fotó – TASR

Jelentős drágulásra kell felkészülniük a szülőknek, ősztől biztosan komolyabb mértékben emelkednek az iskolai étkeztetés költségei.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az élelmiszerárak folyamatos emelkedése miatt a Napunk által megszólított iskolák már most alig képesek megfelelni az oktatási tárca által megszabott rendszernek, egyrészt bele kell férniük a tavaly nyáron meghatározott árkeretbe, másrészt a minisztérium által meghatározott ételeket kell kínálniuk az étkezdékben. Mindezt úgy, hogy hónapok óta tart az energiaárak és az élelmiszerárak megállíthatatlannak tűnő vágtája.

Cikkünkből kiderül:

  • van olyan település, mely még a tanév vége előtt emeli az étkeztetés költségét,
  •  az iskolai ebédek árának emelésekor számos településen figyelembe kell venni az étkezők összetételét is,
  • vannak élelmiszerek, melyeket már nélkülöznek az iskolakonyhák csillagászati áruk miatt.

Hogyan számítják ki az ebéd árát?

Az oktatási minisztérium általában nyáron határozza meg az iskolai étkeztetés pénzügyi sávjait. Külön árkategória van az óvodások, az alsó és felső tagozatos, illetve a középiskolás diákok étkeztetésére. Ezen belül, mivel régiónként más lehet a nyersanyag beszerzésének költsége, az iskolai étkezdék három-három sáv mellett dönthetnek kategóriánként. Többségük a középső sávban meghatározott kerettel dolgozik.

Például az óvodások számára, napi öt étkezéssel számolva (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora) 2,28 euró az első, 2,42 euró a második és 2,56 euróba kell beleférniük a harmadik sáv szerint a napi étkeztetés nyersanyagköltségét illetően. Minden kategóriánál öt étkeztetés keretét határozza meg a minisztérium, az iskolai menzák pedig ha csak ebédet kínálnak, akkor a főétkezésre vonatkozó összeggel dolgoznak.

Az iskolai étkezés költségének egy másik részét az ételek elkészítésének energiaköltsége szabja meg, ezt pedig az önkormányzat, illetve a fenntartó számolja ki. A kettő összege adja meg az iskolai ebéd végleges árát. Ezért nem egységes az iskolai étkezdék által kért ebédpénz. Ráadásul vannak fenntartók, melyek úgy járulnak hozzá a gyerekek étkeztetéséhez, hogy állják az energiaköltséget a szülők helyett.

Elszabadult árak

Komáromban már júliustól emelkedhetnek az árak. Bajkai János, a Komáromi Városi Hivatal oktatási osztályának vezetője megkeresésünkre elmondta, hogy a folyamatosan emelkedő árak miatt nincs más választásuk,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Infláció

Iskolai étkezés

Oktatás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak