Napunk

Napunk newsfilter: A családtámogatásért cserébe nézhetjük a fasisztákat a vasárnapi ebéd közben

Joe Biden Japánban. Fotó - AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool
Joe Biden Japánban. Fotó – AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool

1. Mindannyian Matovič hullámvasútján ülünk. 2. Etnobiznisz, a mindig jövedelmező üzlet. 3. Ki a kemény? Biden célba veszi Kínát.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. Mindannyian Matovič hullámvasútján ülünk

Bármennyire is távol szerettünk volna maradni Matovič újabb médiahackjétől, nem tehettük. Az utóbbi napokban tele van a pénzügyminiszterrel a sajtó, minden róla szól, így newsfiltereink is. Most mégis olyat tett, ami sok szempontból túllép Rubiconokon. Mintha kissé későn, de felébredt volna téli álmából. Egyelőre azonban nem tudjuk, csak az ébredés teszi ezt vele, vagy van hátsó szándék is hiperaktivitása mögött.

Vigyünk fasisztákat a tévébe. A családok támogatása, az orosz olaj megadóztatása után a vasárnapi koalíciós tanácson azzal a tervvel állt elő, hogy változtatni kellene a politikai vitaműsorok szabályain. Eszerint csak olyan pártok szerepelhetnének ezekben a műsorokban, melyek részt vettek a választásokon.

Így a Peter Pellegrini vezette Hlas nem kaphatna helyet, hiszen ez a párt a választások után vált ki a Robert Fico vezette Smerből. Ellenben képernyőre jutna az ĽSNS. Az az ĽSNS, amely minden bizonnyal támogatni fogja Matovič családtámogatási csomagját.

Sulík megint… Nyilván minden párt tiltakozik az újonnan alakuló pártokat is ellehetetlenítő terv ellen. De a pénzügyminiszter olvasatában van egy párt, amely akkor is a legjobban tiltakozik, ha meg sem szólal.

Az SaS viszont nem maradt csendben, elutasította Matovič ötletét. Illetve arról is beszélt Anna Zemanová, a párt frakcióvezetője, hogy nem tudják, miről van szó, önálló törvényről vagy módosításról. Ahogy korábban, az OĽaNO vezetője most sem szeret egyeztetni, sem a szakemberekkel, sem koalíciós partnereivel.

Furcsa gondolatmenet. Matovič úgy gondolja, hogy ha a fasisztákat beviszi a tévébe, azzal azt éri el, hogy az eszméik ellehetetlenülnek. Ha ugyanis a vitapartnerük szembesíti őket más eszmékkel, elpárolog minden, ami nem szalonképes, véli a pénzügyminiszter naivan: mintha az a presztízs, amit így nyernek, nem lenne több, mint az ellene felhozott érvek ki tudja, ki szájából.

A család fontossága talán az, amiben meg tudnak egyezni a pénzügyminiszter és a szélsőségesek, a másik pedig, most, aktuálisan a családtámogatás. Cserébe hallgathatjuk és nézhetjük az ĽSNS-t, amit egy csomagban kapunk a családi pótlékkal.

Sortűz a facebookon. Matovič nem hagyta ki kedvenc üzenőfalát sem. Egy posztban támadt rá az aktuality.sk főszerkesztőjére, Peter Bárdyra, aki az egykori kormányfő szemére vetette, hogy milyen hízelgően bánik a fasisztákkal, és tárgyal velük az olajadóról.

Részlet a sortűzből: „Szégyen vagy.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Csemadok

Igor Matovič

Joe Biden

Matica slovenská

Napunk newsfilter

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak