Napunk

Mit jelent az, hogy az S&P negatívra rontotta Szlovákia adósbesorolását?

Igor Matovič a május 18-i kormányülésen. Fotó - Pavel Neubauer / TASR
Igor Matovič a május 18-i kormányülésen. Fotó – Pavel Neubauer / TASR

Szlovákiának nagyon fájna az orosz olaj hiánya, a feldolgozóipar tovább nyögi az alkatrészhiányt, a kormány pedig nagy költekezésre készül. Így eggyel romolhat Szlovákia adósbesorolása az egyik legjelentősebb hitelminősítőnél.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Szombatra virradóra az egyik legjelentősebb hitelminősítő, a Standard & Poor’s stabilról negatív kilátásúra módosította Szlovákia adósbesorolását, ami jelenleg A+ minősítésű. Az S&P a módosítást a háború várható hatásaival és a kormányzat kilátásba helyezett költekezéseivel indokolta.

Cikkünkből kiderül:

  • mit jelent egyáltalán a hitelminősítés,
  • hogyan áll Szlovákia regionális összehasonlításban,
  • ezen belül főleg Magyarországhoz képest,
  • és minek kellene történnie, hogy a negatív kilátás ellenére mégse romoljon Szlovákia adósbesorolása.

A hitelminősítők több szempont alapján elemeznek országokat és cégeket, az általuk adott osztályzat pedig mintegy sorvezetőként vagy igazodási pontként szolgál a befektetőknek arra vonatkozóan, hogy mennyire kockázatos pénzt kölcsönadni egy-egy országnak vagy cégnek.

Ki kap hitelt?

A hitelminősítők tulajdonképpen elhelyezik az országokat egy skálán, amelynek az egyik végén az van, hogy aki kölcsönad egy országnak, teljesen biztosan visszakapja a pénzét, a másik végén meg a csőd, a fizetésképtelenség, vagyis aki kölcsönad neki, biztos nem kapja vissza a pénzét.

A skálán van egy határvonal, amely fölött még befektetésre ajánlanak egy-egy országot, alatta viszont már nem, és ezeken belül is vannak különféle fokozatok.

A befektetők általában a három legnagyobb és legfontosabb hitelminősítő osztályozását veszik figyelembe, ezek a Moody’s, a Fitch és az S&P. Az osztályzásaik nemcsak a befektetőket tájékoztatják a kockázatokról, hanem az adott ország gazdaságpolitikájának is visszajelzésként szolgálnak.

Ha a hitelminősítők javítanak a besoroláson vagy kilátásba helyezik azt, az egyúttal azt is jelenti, hogy az adott országban pozitív folyamatok zajlanak, ezeknek köszönhetően nagyobb biztonságban lehet az országnak kölcsönt adni.

Nem gond a hitel, amíg van bevétel

Az pedig nagyon fontos, hogy az ország kapjon kölcsönt. Az országok ugyanis hatalmas adósságokat görgetnek maguk előtt, de ez nem okoz problémát, amíg gond nélkül tudnak törleszteni.

Pontatlan párhuzam, de ez hasonlít ahhoz, amikor egy személynek vannak hitelei. Ha van jól fizető, stabil állása, ő maga egészséges, akkor semmilyen gondot nem okoz neki a hitelek törlesztése, és a bankoknak is újra és újra megéri kölcsönt adni neki.

Ha egy ország gazdasága jól működik, a cégek termelnek és adót fizetnek, az emberek dolgoznak és adót fizetnek, termékeket és szolgáltatásokat vásárolnak, ami után szintén adót fizetnek, ahogy a kereskedők és a szolgáltatók is, vagyis az államnak van stabil bevétele. Ha pedig van stabil bevétele, nem fog problémát okozni neki a hitelek törlesztése és az újabb hitelek felvétele, és a befektetőknek is meg fogja érni kölcsönadni neki.

Pont emiatt viszonyítjuk az államháztartás hiányát és az államadósságot is a gazdaság teljesítményéhez, vagyis emiatt fejezzük ki a GDP százalékában.

Persze alakulhatnak úgy a világgazdasági folyamatok, hogy egy államnak lecsökkennek a bevételei, ezért kockázatos, ha nagyon megszalad az államadósság. Az eurózóna tagországainak esetében ezért előírás, hogy nem mehet az államháztarás hiánya a GDP 3 százaléka fölé, az államadósság pedig nem haladhatja meg a GDP 60 százalékát.

Rossz irány

Szlovákia jelenlegi adósbesorolása az S&P-nél A+. Négy befektetésre ajánlott kategória van: kiváló, felső, felső közép és alsó közép. Az A+ a felső középkategórián belül a legjobb minősítés, ennek e lerontását helyezte kilátásba a hitelminősítő szombatra virradóra.

A hitelminősítő elemzői ugyanis úgy látják,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gazdaság

Magyarország

S&P

Szlovákia

V4

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak