Napunk

Az ukránoké a döntés, hogy mennyi szenvedést bírnak el

Mariupoli plakát. Fotó - TASR/AP
Mariupoli plakát. Fotó – TASR/AP

Ukrajna számára mindenképpen nehéz és fájdalmas lesz a háború lezárása. Oroszország valójában fasisztaként viselkedik. Lapszemle.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A New York Times szerkesztőségi cikkben ír arról, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak nincs világos, jól látható célja az egyre bonyolultabbá váló ukrajnai háborúban.

A republikánusok egy csoportja élesen bírálta a a növekvő kiadásokat – a képviselőház 40 milliárd dolláros segélycsomagot hagyott jóvá Ukrajnának –, megbomlani látszik a korábbi kétpárti támogatás.

Avril Haines, az amerikai Országos Hírszerzési Igazgatóság vezetője arra figyelmeztetett, hogy a háború a következő időszakban kiszámíthatatlanná válik és könnyen eszkalálódhat. Biden elnöknek mind a rendkívüli kiadások, mind a komoly veszélyek vonatkozásában meg kell találnia a megfelelő választ az amerikai közvélemény számára.

Két hónapja, ugyancsak szerkesztőségi cikkben az amerikai lapnál az volt a vélemény, hogy az Egyesült Államoknak egyértelműen azt kell kommunikálnia, nem számít, mennyi ideig tart, de Ukrajna szabad lesz: megérdemli a támogatást az orosz agresszióval szemben, és a NATO-szövetségesek, az Egyesült Államok vezetésével megmutatják Putyinnak, hogy hajlandóak és képesek letörni a revansista törekvéseket.

Amerikai célok

A cél nem változhat, de az Egyesült Államok továbbra sem akarhatja azt, hogy totális háborúba lépjen Oroszország ellen. A megváltozott körülmények miatt egyre nehezebb világosan fölismerni az amerikai célokat és stratégiát a háborúban. Megpróbálja tartósan meggyengíteni Oroszországot az Egyesült Államok? A kormányzat céljává vált Putyin hatalmának destabilizálása vagy a hatalomból való eltávolítása? Vagy az a cél, hogy meg kell akadályozni a háború más országokra való átterjedését?

Ha nem tisztázottak ezek a kérdések, akkor a Fehér Ház nemcsak azt kockáztatja, hogy az amerikaiak közömbössé válnak, és nem támogatják tovább az ukránokat, hanem az európai kontinens békéjét és biztonságát is veszélybe sodorhatják, fogalmaznak az amerikai lap szerkesztőségi cikkében.

Az ukránok szenvedése miatt az amerikaiak támogatják a háborút, de a támogatás intenzitása idővel csökkenhet. Az infláció sokkal nagyobb probléma lesz az amerikai szavazók számára, mint Ukrajna.

Csábító, ugyanakkor veszélyes feltételezés,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Joe Biden

Orosz–ukrán háború

Vlagyimir Putyin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak