Napunk

A háromciklusos rendszer bevezetése a szlovákiai magyar iskolahálózatra kisebb földrengésként hathat

A háromciklusos rendszer bevezetésével még kevesebb diák lehet az alsó tagozatos iskolákon. Fotó - TASR
A háromciklusos rendszer bevezetésével még kevesebb diák lehet az alsó tagozatos iskolákon. Fotó – TASR

Egyre bizonyosabb, hogy legkésőbb 2026-ban az ország valamennyi alapiskolájának át kell állnia a háromciklusos rendszerre. Bevezetése a magyar iskolahálózatra azonban kisebb földrengésként hathat.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Januárban mutatta be az oktatási tárca az új Állami Oktatási Program vázlatát, amely a 21. század követelményeire reagálva reformálná meg az oktatás tartalmát, és vele együtt az ismeretek megszerzésének a módját. A számos változás mellett az egyik legjelentősebb váltás az lenne, ha az alsó és felső tagozat helyett a tananyagot három ciklusra bontva ütemeznék be.

Első osztálytól a harmadikig tartana az első ciklus, a bevezetés az írásba-olvasásba, a negyedik és az ötödik évfolyamból állna a második ciklus, az írás-olvasás alapjainak elsajátítása, a maradék évfolyamok, vagyis a hatodiktól a kilencedik osztályig jelentenék a harmadik, a fejlett műveltség ciklust.

A ciklusok meghatározzák a tanulóktól elvárt tanulási eredményeket a különböző tanulási területeken, valamint meghatározzák a tanulás tartalmát. A ciklusok megnevezései jóval átfogóbb műveltséget takarnak, és magukba foglalják a műveltség minden olyan típusát, amely az egyes oktatási tartalmakhoz kapcsolódik. Például az olvasás és a matematikai műveltséget, a természettudományos és az állampolgári műveltséget, a vizuális és a fizikai műveltséget, továbbá egyéb műveltségeket.

Írásunkból kiderül:

  • miért támogatja a szakma, hogy a tananyagot három ciklusra bontva ütemezzék be,
  • miért hozza még nehezebb helyzetbe a mintegy 120 alsó tagozatos magyar alapiskolát,
  • milyen megoldási lehetőségekről lehetne szakmai egyeztetést folytatni, ha volna erre hajlandóság az érintettek részésről,
  • milyenek a tapasztalatai a háromciklusos rendszerrel annak a magyar alapiskolának, mely bekapcsolódott a rendszer tesztelésébe.

A tanulási kudarc ellenszere

Fodor Attila, a komáromi Comenius Pedagógiai Intézet igazgatója szerint a háromciklusos rendszer bevezetése a tanulási kudarc ellenszere akar lenni, illetve arra törekszik, hogy az alapozó szakasz valóban alapozó legyen, hogy ne kelljen rohanni a tananyaggal, és ne érjék a gyerek tudását olyan sérülések  – legyen szó értő olvasásról, vagy arról, hogy megtanuljon tanulni  –, amelyeket már soha többé nem lehet behozni.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Oktatás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak