Napunk

A rejtélyes tornaljai robbantóról készít filmet a Fórum

Hancsovszky Béla. Fotó - foruminst.
Hancsovszky Béla. Fotó – foruminst.

A Fórum Kisebbségkutató Intézet 2015 óta három egész estés dokumentumfilmben és több tucat rövidfilmben dolgozta fel a szlovákiai magyar múlt kevéssé ismert mozzanatait. Most egy új, különleges filmprojekt megvalósításán dolgozik.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A Fórum Intézetnek ezúttal nem egy történelmi esemény vagy kollektív trauma többnézőpontú bemutatása a célja, a súlypont egyetlen személyre, a hontalanság éveinek egyik elfeledett, de annál izgalmasabb figurájára helyeződik. Hancsovszky Béla kalandos életének legfontosabb momentumáról játékfilmes elemekkel dúsított invesztigatív dokumentumfilm készül.

A filmkészítés költségeinek egy részét az intézet önerőből állja, egy részét pályázati támogatásból, a maradékot pedig közadakozásból. A gyűjtésből származó pénznek köszönhetően az alkotók korhű díszletek között, autentikus helyszíneken forgathatnak, igényes kosztümök és speciális effektek alkalmazásával. Adakozni még bő két hétig lehet.

1945 nyarán valaki felrobbantotta a tornaljai csendőrőrs épületét. Miután tömegessé váltak a házkutatások, letartóztatások és más megtorló intézkedések a gömöri kisvárosban, Hancsovszky Béla, egy mindössze 19 éves fiatalember magára vállalta a merényletet, melynek következtében egyébként csak az objektum rongálódott meg, személyi sérülés nem történt. Saját bevallása szerint tettével a csehszlovák államhatalom magyarellenes intézkedései ellen akart tiltakozni. A bíróság végül golyó általi halálra ítélte Hancsovszkyt. Hogy valóban ő volt-e a merénylő, illetve hogy egyedül követte-e el a tettét, máig sem tisztázott.

Egy vértelen merénylet kegyetlen megtorlása

Simon Attila történész, aki szakértőként segíti a film elkészítését, a Napunknak azt nyilatkozta: egyértelmű választ erre a kérdésre jelenleg a történelemtudomány sem tud adni. „Ő maga ugyan beismerő vallomást tett, de a tanúvallomások egy része ellentmond az állításainak. Sőt, a tárgyalás után az ügyész is kételkedni kezdett abban, hogy a megfelelő embert ítélték el. Vannak tehát kérdőjelek, de abból indulunk ki, hogy Hancsovszky mindenképpen szerepet játszott a robbantás végrehajtásában” – fejtette ki Simon.

A felrobbantott tornaljai csendőrőrs. Fotó – foruminst.

A történész elmondása szerint a vértelen merényletnek komoly társadalmi-politikai következményei voltak, azt az államhatalom ürügyként használta fel a tornaljai magyarság, sőt a tágabb közösség megbüntetésére. Az incidens után néhány nappal Tornaljára utazott Gustáv Husák belügyi népbiztos, és azonnal megkezdték több tornaljai magyar család kitelepítésének előkészítését.

„Hancsovszky egyfajta szimbólummá vált, akire hivatkozva bizonygathatták, hogy a magyarok igenis fasiszták, nem akarnak beilleszkedni a többségi társadalomba, ezért el kell tüntetni őket” – mutatott rá a szakember, aki valószínűnek tartja, hogy a halálos ítélet felsőbb utasításra született. „Az biztos, hogy a hatalom arra használta fel Hancsovszky ügyét, hogy példát statuáljon vele” – tette hozzá.

Az ítéletet azonban nem tudták végrehajtani, mivel a leleményes fiatalember

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dokumentumfilm

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Több mint 150 ember megsérült, mert két vonat összeütközött a Barcelonától északra található Montcada i Reixac nevű település vasútállomásán szerdán. A mentők öt embert láttak el a helyszínen, közülük hármat kórházba szállítottak. (mti)