Napunk

Napunk newsfilter: Matovič nehéz csomagját nyögi a koalíció

Igor Matovič. Fotó - TASR
Igor Matovič. Fotó – TASR

1. Segítsen rajtad a populista. 2. A valóban különleges ügyész. 3. Ki üdülne Mariupolban?

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Segítsen rajtad a populista

Amennyiben valaki, akinek nem munkaköri kötelessége a parlamenti viták követése, mégis, valamilyen obskúrus oknál fogva a mai napot a parlamenti közvetítés figyelésével töltötte, az jól láthatta, hogy a gazdasági válság hatásainak enyhítésére készülő törvényjavaslat a koalíciós partnerek veszekedéséhez vezetett.

A vitából természetesen az ellenzéki pártok is kivették a részüket, de nem ők voltak a fő értetlenkedők, az OĽaNO és az SaS közti kenyértörés roppanásaitól visszhangzott a parlament és a média.

Egy gyomros a koalíciónak. Az SaS nem támogatta, hogy az inflációellenes csomagról ebben a formában szavazzon a parlament. Kotlebás és exkotlebás képviselők kilenc szavazata kellett ahhoz, hogy tárgyaljanak a javaslatról.

A gyorsított eljárásban történő tárgyalás a liberálisok szerint nem teszi lehetővé, hogy az inflációellenes csomag gazdasági hatásait alaposan elemezzék. A költségvetést 1,2 milliárd euróval megterhelő javaslat Sulíkék szerint hosszabb tervezést igényel. Különösen a szakkörök támogatása nem átgondolt, óriási terhet jelent az állami apparátusnak, több mint 400 új munkahely kialakítását követeli meg.

Matovič mégsem egyezett meg a Slovnafttal. Richard Sulík gazdasági miniszter kifejtette, hogy a vétójoggal nagyon óvatosan bánik, de az adóemelést és az új adónemek bevezetést nem tudja támogatni.

Pártja sajtótájékoztatóján kétségbe vonta Igor Matovič pénzügyminiszternek a Slovnafttal kötött egyezségről szóló korábbi állítását is. Elmondta, felhívta Világi Oszkárt,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dušan Kováčik

Igor Matovič

Mariupol

Napunk newsfilter

Orosz–ukrán háború

Richard Sulík

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak