Napunk

Napunk newsfilter: Matovič olajra lépett, a magyarországi ellenzék begyűjtött még egy taslit

Igor Matovič a családtámogatási tervezetének bemutatásán. Fotó - TASR, Jakub Kotian
Igor Matovič a családtámogatási tervezetének bemutatásán. Fotó – TASR, Jakub Kotian

1. Az olajadó-tervezet átment a kormányülésen. 2. Márki-Zay Péter legalább egy dologban hasonlít Gyurcsány Ferencre. 3. Az Alkotmánybíróság is bemutatott a rommá vert ellenzéknek.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Az első mutatvány sikerült Matovičnak

Igor Matovič egy kicsit olyan, mint Hókuszpók, csak ebben a mesében nem egyértelmű, hogy ő a gonosz vagy a jóságos főhős-e. Mindenesetre folyton küzd valami ellen, újra és újra sajátos terveket kotyvasztva a boszorkánykonyhájában.

Sokáig a koronavírus-járvány ellen küzdött, most meg már a szomszédban zajló háború okozta gazdasági válság ellen. A legújabb húzása a Slovnaftra kivetett különadó, ami a nagyszabású családtámogatási tervével együtt átment a mai kormányülésen, és holnap már a parlament tárgyalja.

Van benne logika. Matovič azzal érvelt, hogy Slovnaftnak hatalmas nyeresége van amiatt, hogy a világpiaci árhoz képest olcsón veszi az orosz olajat, de az üzemanyagot már a piacihoz közeli áron adja el. A pénzügyminiszter szerint az egyetlen oka annak, hogy ezt a Slovnaft meg tudja tenni, az a háború, a háború szülte nem túl etikus nyereséget pedig inkább elvenné, és ha már van, akkor etikus dologra költené: a családsegítő csomagjában talált neki helyet.

Nincs benne logika. Csakhogy ez a lépés sehogy nem segít abban, amit az emberek közvetlenül várnának: hogy legyen alacsonyabb az üzemanyag ára. Adóemeléssel csak az ár emelkedését lehet elérni, Matovič azonban azt állítja, a Slovnafttal kötött egyezség része az is, hogy az ár nem fog feljebb menni.

A Slovnaft szóvivője azonban azt nyilatkozta, továbbra is a piaci körülményeknek megfelelő lesz az árképzésük; kérdés, mit jelent ez akkor, amikor a piaci körülmények porcelánboltjába becsörtet egy termetes különadó-elefánt.

Ráadásul úgy tűnik, a Slovnafttal való egyezséget megtámogathatta a versenyhivatal is, amely épp mostanában kezdett el vizsgálódni a cégnél. A Slovnaft szóvivője legalábbis, miután megerősítette a hírt, azt mondta, érzik a politikai nyomás fokozódását a tervezett olajadó kapcsán.

Az SaS egyelőre nem vétózott. Sajnos abba a Hupikék törpikék-univerzumba (vagy metaverzumba?), amelyben Igor Matovič Hókuszpók, nem tudjuk megfelelően beilleszteni Richard Sulíkot. Pedig Matovič koalíción belüli nemezise természetesen nem ért egyet a különadóval sem.

A kormányülésen az SaS nem szavazta meg a tervet, de nem is vétózott. Sulík szerint a vétót a parlamenti szavazásra tartogatják, és kaptak is ígéretet Matovičtól, hogy a koalíciós partnerek figyelembe fogják venni, ha az SaS él a vétóval.

Sulík ugyanis, még mielőtt elgáncsolná Matovič olajadóját, fut egy kört a Slovnaftnál, hogy lássa,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Márki-Zay Péter

Napunk newsfilter

Richard Sulík

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Több ezren vettek részt a Tanárok a Tanárokért, a Pedagógus Egység és a Tanítanék Mozgalom által szervezett tüntetésen Budapesten a Klebelsberg Központ előtt.

Messi góljával Argentína 1-0-ra vezet Ausztrália ellen az első félidő végén a katari vb-n.

Elkezdődött az Argentína – Ausztrália nyolcaddöntő a katari vb-n. A dél-amerikaiak megnyerték a C csoportot, az ausztrálok másodszor jutottak tovább a kieséses szakaszba. A nyolcaddöntőnél még nem jutottak tovább.

Meghalt Hegedűs Zsuzsa volt miniszterelnöki főtanácsadó. A korábban a társadalmi felzárkóztatást, a társadalmi konfliktusok kezelését és megoldását szolgáló jelen- és jövőbeli stratégiák kidolgozásával kapcsolatos kérdéskörökben tanácsadóként dolgozó szakember 77 éves korában, közel egy éve tartó betegség következtében családja körében hunyt el.