Napunk

Márki-Zay Péter: Szerintem nem voltam arrogáns, de nem zárom ki, hogy volt, akivel igen

Márki-Zay Péter. Fotó - TASR/AP
Márki-Zay Péter. Fotó – TASR/AP

Amikor az egyik tanácsadó azt mondja, jobbra, a másik, hogy balra, az egyik mindig csalódott lesz a végén, reagál Márki-Zay Péter a kritikára, mely szerint egyes partnerei arrogánsnak látták őt a kampányban.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Új pártot alapít Márki-Zay Péter, derült ki az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltjének hétfői Facebook-bejegyzéséből. Márki-Zay a „civilek pártját” szeretné létrehozni, hogy a többi párt többé ne tudja kiszorítani a politikából a civileket és a pártonkívülieket.

Márki-Zay Péterrel készült interjúnkból kiderül,

  • egy új párt kell-e szerinte ahhoz, hogy legyőzzék a Fideszt,
  • tényleg arrogáns volt-e partnereivel a kampány során,
  • miért észrevételezte a plakátok betűtípusait is, és nem gondolja-e, hogy ez ártott a kampánynak,
  • felvette-e a kapcsolatot Zelenszkij ukrán elnökkel,
  • gratulált-e Orbán Viktornak kormányfővé választásához.

Már szervezi az új pártot?

Az új pártot a munkatársaim szervezik. Vannak, akik nagyon lelkesek, és én segítek, amiben tudok.

Megvan már a neve az új pártnak?

Sajnos még nincs. Tanakodás folyik még erről.

Nem marad tehát névként a Mindenki Magyarországa Mozgalom?

Nem. A Mindenki Magyarországa Mozgalom megmarad, és továbbra is ez lesz a fő eszközünk. Csak kell mellé egy párt is arra az esetre, ha hasonlóan, mint az elmúlt másfél évben, a pártok arra hivatkozva próbálnának a háttérbe szorítani bennünket, hogy nem vagyunk párt.

Mit jelent az, hogy a civilek pártja?

Azoknak a pártja lesz, akik eddig nem találták meg a pártjukat, pártonkívüliek voltak, civilek. Ahogy mondtam, a pártok háttérbe szorítottak minket. Éreztük, hogy hátrányba kerültünk, mert nem voltunk párttagok. Ez egy eszköz lesz a civilek kezében.

Hadházy Ákos azt mondta, hogy megpróbálta önt lebeszélni a pártalapításról, mert ezt egy elsietett lépésnek tartja. Szerette volna, ha Hadházy Ákos csatlakozik az új párthoz?

Szerettem volna. Ákos nem lebeszélt róla, hanem türelemre intett. Ő azt szerette volna, ha minimum fél évet várunk. Ezt én fel is ajánlottam neki. Épp ezért nem most alapítunk pártot, hanem augusztus-szeptemberben. Meghallgattam Hadházy Ákos javaslatát. Mások meg azt szerették volna, ha hamarabb megalapítjuk, mert a választások után erre nagy igény volt, ám ez az igény egyre csökken. Én azt gondolom, a választás után lett volna erre a legnagyobb igény.

Kivel indítja ezt az új pártot? Lesznek benne más ismert arcok?

Most nem akarok neveket mondani, de lesznek köztük olyanok, akiket korábban is megneveztem, illetve akik ott voltak a Konzervatívok a kormányváltásért elnevezésű, 300 fős gyűlésünkön. Vannak, akik a választási kudarc után elkedvetlenedtek, és inkább visszavonulnának a politizálástól. A választás után nagy volt a lelkesedés, a Minden Fiatal Magyarországa részéről is sokan jelentkeztek. A lelkesedés múlni fog, de mi meg fogjuk csinálni a pártot, mert megígértük.

A Jobbik egy elég kemény nyilatkozatban reagált. Azt mondták, az ön amatörizmusa április 3-án tanúbizonyságot nyert. Erre hogyan reagálna?

Nem szeretnék erre külön reagálni. A választási kudarcnak millió és egy oka volt, hál’ istennek nem a pártok passzivitása vagy az én amatörizmusom volt a meghatározó. Sajnos a Fidesz egy olyan rendszert épített ki, ahol eleve irreális lett volna, hogy legyőzzük. Aki most azt gondolja, más jelölttel, más programmal négy év múlva le lehet győzni ilyen feltételek mellett, az nemcsak téved, hanem valószínűleg hazudik. Azért gonosz dolog ilyet mondani, mert ezzel legitimálja a mostani rendszert és azt állítja, ez egy demokratikus rendszer, ahol az ellenzéknek csak a tehetetlensége miatt nem sikerült legyőznie a Fideszt. Miközben ez nem így van.

Ez a rendszer mára sajnos bármilyen hazugságot le tud nyomni az emberek jelentős részének a torkán. Négy évvel ezelőtt a migránshazugságot három év alatt építette fel a Fidesz, most a háborús hazugságot három hét alatt. Ez a képesség gyakorlatilag leválthatatlanná teszi a Fideszt demokratikus úton. Nincsenek demokratikus választások. Parittyával mentünk a Wehrmacht ellen, vagy csúzlival a tankhadosztály ellen. Az ellenzéknek semmilyen esélye nem volt győzni. Bár hittünk benne, de bebizonyosodott, hogy nem volt esély.

Fotó – TASR/AP

Most mégis egy új párt megalapításáról beszélgetünk. Segíthet egy új párt a Fidesz legyőzésében?

Nem. Változatlan feltételekkel nem lehet leváltani a Fideszt választásokon. Ehhez a körülmények megváltozása szükséges, azt pedig valószínűleg nem belülről fogjuk elérni, hanem a külső körülmények változhatnak meg. A korábbi hasonló rendszerek Magyarországon, mint a dualizmus, a Horthy-korszak vagy a Kádár-korszak is világpolitikai változásokba bukott bele. Orbán belülről egyre leválthatatlanabb, kívülről pedig egyre elszigeteltebb lesz.

A jelenlegi magyar ellenzéknek akkor nincs is mit csinálnia, csak kivárhat?

Nyilván a személyes csalódottságomnak is van ebben szerepe, de én azt szűrtem le a választásból, hogy négy év minden erőfeszítése után, a teljes, még Gyurcsányt is magában foglaló összefogás ellenére kiderült, hogy így sem lehet legyőzni a Fideszt. Annyira erős pozíciót épített ki, a hazugsággyár olyan hatékonysággal működik. Az ellenzéknek ettől függetlenül van feladata. Például az, hogy ne négyévenként egyszer jusson el a magyar települések többségére, akár Erdélybe vagy Szlovákiába is. Azt a sok-sok feladatot, amit az ellenzék az elmúlt tizenkét évben elmulasztott, most szisztematikusan teljesíteni kell, és hiteles alternatívát kell nyújtani. Olyan ez, mint a Szolidaritás volt a 80-as évek Lengyelországában. Választásokon nyilván nem tudták leváltani Jaruzelskit, de a rendszer összeomlott, és erre a Szolidaritás készen állt. Mindig képviselte az elnyomottakat, és ott volt a sarkában a rendszernek, nekünk is ez a feladatunk.

Azt is mondta nemrég egy beszédében, hogy emigráns kormányt kellene létrehozni a Fidesz kormányával szemben, ezt hogyan kellene elképzelnünk a gyakorlatban?

Ez megint egy történelmi hasonlat volt. Szintén a lengyeleknek volt a háború után egy londoni emigráns kormányuk. A lengyel szabadságszerető emberek tudták, hogy nem a kommunisták képviselik az igazi hazát. Nekünk hál’ istennek nem kell fizikailag elhagyni az országot, de egy hiteles alternatíva egy jobb jövőt ígér a nemzetnek, ezt kell hogy felépítsük. Van ehhez egy tökéletes programunk, amihez szeretnénk készíteni egy alkotmányt is, amiben sajnos az ellenzék sem tudott megállapodni, mert túl sok szempont viaskodott egymással.

A Direkt 36 közölt egy nagy cikket arról, hogyan siklott félre az ellenzéki kampány. Ebben a cikkben beszélnek arról a megszólalók, hogy szerintük ön sokszor arrogánsan kommunikált a partnereivel a kampány során. Ön ezt hogyan látja?

Ezt nem szeretném minősíteni. Szerintem nem, de nem zárom ki, hogy volt, akivel igen.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fidesz

Jobbik

Karácsony Gergely

Magyarország

Márki-Zay Péter

Orbán Viktor

Volodimir Zelenszkij

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak