Napunk

Ki fizeti meg Matovič Slovnaft-adóját?

Igor Matovič a Slovnafttal történt tárgyalás után mutatta be adótervét. Fotó – N/Michaela Barcíková
Igor Matovič a Slovnafttal történt tárgyalás után mutatta be adótervét. Fotó – N/Michaela Barcíková

Igor Matovič (OĽaNO) egy új adónemet szeretne bevezetni, mely elképzelése szerint a Slovnaftot sújtaná. A pénzügyminiszter az orosz és a Brent olaj árának különbözetére vetne ki adót. A Slovnaft kitart amellett, hogy piaci szempontok alapján határozza meg az üzemanyag árát.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Cikkünket 15.30-kor frissítettük Richard Sulík nyilatkozatával 

A célzott adó

Matovič tervét az új adóról ma elfogadta a kormány. Ez az elképzelés azon alapul, hogy az Ural, az Oroszországból érkező olaj – melyet a Slovnaft olajfinomító képes feldolgozni –, és a világpiacon viszonyítási pontnak számító Brent olaj ára közötti különbséget 30 százalékos adó terhelje. A két olajfajta ára közti eltérés általában 5 dollár, de most az orosz árcsökkentés hatására 30 dollár körül mozog.

A pénzügyminiszter az említett 5 dollárt levonná a különbségből, s a maradék összeget sújtaná 30 százalékos adóval. Vagyis ha a különbség aktuálisan 30 dollár, akkor az adóalap 25 dollár lesz, tehát a Slovnaft hordónként 7,5 dollárnyi összeget fizet be az államkasszába. Ez évente Matovič számításai szerint mintegy 280-290 millió euró lehetne.

Matovič ezt az EU-ban példátlan adóformát gyorsított eljárással szeretné a parlament elé vinni. Ahogy elmondta, a témáról először egy másik ország külügyminiszterével, Szijjártó Péterrel egyeztetett, majd az adóalany vezetőjét, Világi Oszkár Slovnaft-vezért is bevonta a tárgyalásokba. A tárcaközi egyeztetés és a koalíciós partnerekkel való megegyezés azonban most sem teljesült.

Ki fizeti meg az adót?

Az új adó a pénzügyminiszter víziója szerint nem emelné az üzemanyagárakat. „Megvan a Slovnaft ígérete, hogy a szlovák üzemanyagárakat megtartják jelenlegi pozíciójukban, az EU-n belül a hetedik-kilencedik legolcsóbbnak. Elvárom, hogy ezt az ígéretet a Slovnaft nyilvánosan is képviselje.” Hozzátette, hogy nem szeretnék ellehetetleníteni a vállalatot, hiszen az egyik legnagyobb adófizetőről van szó.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Olajembargó

Richard Sulík

Slovnaft

Világi Oszkár

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

A rendőrség vasárnap több órán keresztül nem tudta megtalálni azt a ligetfalui (Petržalka) lakást, amelynek ablakából kizuhant egy 27 éves férfi, és szörnyet halt. Azt állítják, hogy a férfinél nem volt semmilyen dokumentum, a lakosok közül pedig sokan nem voltak otthon. Azok közül, akik a rendőrséggel beszéltek, senki sem ismerte a férfit. A lakást csak azt követően sikerül beazonosítani, hogy egy 39 éves nő is kizuhant az ablakon, ő is életét vesztette a helyszínen. A hatóságok ezt követően a lakásban egy 9 éves kisfiú élettelen testét találták meg.