Napunk

Akár halálfélelemmel is járhat a gyerekeknél a járvány kiváltotta stressz

Hanzel Zsuzsanna iskolapszichológus. Fotó - Hanzel archívuma
Hanzel Zsuzsanna iskolapszichológus. Fotó – Hanzel archívuma

A koronavírus-járvány, a szociális interakció hiánya nyomot hagyott a diákokon, zárkózottabbá váltak és nehezen találják meg az utat vissza a közösségbe, ráadásul a pandémia alatt felerősödött a diákok internetes zaklatása, mondja Hanzel Zsuzsanna, a kassai Szakkay József Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskola iskolapszichológusa.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

„Olyanra volt példa, hogy mivel otthonról tanultak a diákok, vagy segítettek nekik a szülők, vagy jobban le tudták lesni feleltetéskor a tananyagot. Ezeket a helyzeteket távoktatásban a tanárok is nagyon nehezen tudták kezelni, s az, aki a távoktatás alatt egyes, kettes jegyeket kapott, visszatérve az iskolába leromlott négyes, ötös osztályzatra” – állítja Hanzel Zsuzsanna.

Sok diák ábrándozik arról, hogy bezárják egyszer az iskolát és nem kell többet bejárni. 2020 márciusában az elképzelhetetlen valóra vált.

A járvány, a távoktatás, a kijárási tilalom átalakította a diákok mindennapjait. A járványt követően a többségük örült, hogy visszatérhetett az iskolába, a visszailleszkedés azonban sokak számára kihívást jelentett.

Interjúnkból kiderül:

  • a diákok már 50-60 százaléka találkozott az iskolai zaklatással az alapiskolában,
  • a bántalmazás hosszú évekre nyomot hagyhat a tinédzserekben, az emberektől való félelem, depresszió és szorongás formájában,
  • a bezártság még azoknak a diákoknak is nehézséget okozott, akik egyébként könnyen barátkoznak és aktív részesei az osztályközösségnek,
  • bár a járvány jelentősen csillapodott, nem lehet kizárni, hogy a diákokra gyakorolt negatív hatásai a következő tanévben ismét jelentkezhetnek.

Számolt azzal a járvány kezdetekor, hogy a bezártság nyomot hagy a diákokon és bizonyos problémákat idéz elő?

Senki nem várta, hogy a koronavírus-járvány ilyen sokáig elhúzódik, hogy akár 2022-ig is meghatározhatja az életünket. A távoktatás alatt iskolapszichológusként rendszeresen csináltunk a diákokkal preventív pszichológiai aktivitásokat.

Bezséltünk arról például, hogyan kezeljék a stresszt az új helyzetben, hogyan relaxáljanak. Sokat foglalkoztunk azzal is, hogyan élik meg az otthoni bezártságot. Az órákon minden héten, minden osztállyal megbeszéltük, hogyan érzik magukat. Az online oktatás magával hozta a cyberbullying, vagyis az internetes zaklatás felerősödését. Eljutott ugyanis hozzánk, hogy több diákot bántalmaztak az online oktatás alatt.

Milyen formában fordult elő az internetes zaklatás az ön iskolájában? Korábban is volt példa erre, vagy ezt a járvány hozta magával?

Korábban is volt példa az internetes zaklatásra, de azok jobbára az iskolán belül maradtak. Most viszont egyre több forrásból érkeztek hírek arról, hogy jelentősen felerősödtek ezek a jelenségek, hiszen a diákok jóval több időt töltöttek a számítógép előtt és az interneten.

Jobbára az első osztályokban szokott előfordulni úgynevezett piszkálódás, gyakran nem is tudatosítják, hogy ami történik, bizony már bántalmazás. Felfigyeltem viszont arra,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Lélek

Oktatás

Pszichológia

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Robert Fico kijelentette, hogy tiszteli Gautam A. Rana amerikai nagykövetet, ezért részt vesz a június 8-i fogadáson, amelyet a nagykövetség a függetlenség napja alkalmából rendez, és amelyre a Smer elnökét is meghívták.

Svédország még a júliusi csúcstalálkozó előtt csatlakozhat a NATO-hoz, mondta Jens Stoltenberg főtitkár, miután találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A következő találkozó Svédország, Ankara és a NATO között egy hét valósul meg. (reuters)

Egy 67 éves férfi vesztette életét abban a lakástűzben, ami ma délelőtt ütött ki Kassán, a két sérültet, egy 28 és egy 60 éves férfit eszméletlenül szállítottak kórházba. (tasr)

Juraj Krúpa (korábban OĽaNO, most SaS) szerint a gyerekek után járó 200 eurós támogatás ötletével először Anna Remiášová állt elő. Krúpa azt állítja, hogy amikor Remiášovával közösen bemutatták a tervet Igor Matovičnak, a pártelnök elküldte őket, mondván, hogy egy ilyen intézkedés tönkretenné a költségvetést. „Öt hónappal később maga Matovič állt elő a javaslattal“ – mondta Krúpa. (markíza)

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője védelmébe vette a párt feltételeit, amelyeket az Ódor-kabinetnek szabtak a támogatásért cserébe. Šipoš szerint nem igaz, hogy szándékosan teljesíthetetlennek tűnő feltételeket szabtak volt, például, hogy a miniszterelnök elérje a választópolgároknak szánt 500 eurós támogatás bevezetését, vagy a szülőknek a gyerekek után járó 200 eurós juttatás megtartását. A frakcióvezető szerint az OĽaNO tisztességes feltételeket szabott. (markíza)