Napunk

Akár halálfélelemmel is járhat a gyerekeknél a járvány kiváltotta stressz

Hanzel Zsuzsanna iskolapszichológus. Fotó - Hanzel archívuma
Hanzel Zsuzsanna iskolapszichológus. Fotó – Hanzel archívuma

A koronavírus-járvány, a szociális interakció hiánya nyomot hagyott a diákokon, zárkózottabbá váltak és nehezen találják meg az utat vissza a közösségbe, ráadásul a pandémia alatt felerősödött a diákok internetes zaklatása, mondja Hanzel Zsuzsanna, a kassai Szakkay József Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskola iskolapszichológusa.

„Olyanra volt példa, hogy mivel otthonról tanultak a diákok, vagy segítettek nekik a szülők, vagy jobban le tudták lesni feleltetéskor a tananyagot. Ezeket a helyzeteket távoktatásban a tanárok is nagyon nehezen tudták kezelni, s az, aki a távoktatás alatt egyes, kettes jegyeket kapott, visszatérve az iskolába leromlott négyes, ötös osztályzatra” – állítja Hanzel Zsuzsanna.

Sok diák ábrándozik arról, hogy bezárják egyszer az iskolát és nem kell többet bejárni. 2020 márciusában az elképzelhetetlen valóra vált.

A járvány, a távoktatás, a kijárási tilalom átalakította a diákok mindennapjait. A járványt követően a többségük örült, hogy visszatérhetett az iskolába, a visszailleszkedés azonban sokak számára kihívást jelentett.

Interjúnkból kiderül:

  • a diákok már 50-60 százaléka találkozott az iskolai zaklatással az alapiskolában,
  • a bántalmazás hosszú évekre nyomot hagyhat a tinédzserekben, az emberektől való félelem, depresszió és szorongás formájában,
  • a bezártság még azoknak a diákoknak is nehézséget okozott, akik egyébként könnyen barátkoznak és aktív részesei az osztályközösségnek,
  • bár a járvány jelentősen csillapodott, nem lehet kizárni, hogy a diákokra gyakorolt negatív hatásai a következő tanévben ismét jelentkezhetnek.

Számolt azzal a járvány kezdetekor, hogy a bezártság nyomot hagy a diákokon és bizonyos problémákat idéz elő?

Senki nem várta, hogy a koronavírus-járvány ilyen sokáig elhúzódik, hogy akár 2022-ig is meghatározhatja az életünket. A távoktatás alatt iskolapszichológusként rendszeresen csináltunk a diákokkal preventív pszichológiai aktivitásokat.

Bezséltünk arról például, hogyan kezeljék a stresszt az új helyzetben, hogyan relaxáljanak. Sokat foglalkoztunk azzal is, hogyan élik meg az otthoni bezártságot. Az órákon minden héten, minden osztállyal megbeszéltük, hogyan érzik magukat. Az online oktatás magával hozta a cyberbullying, vagyis az internetes zaklatás felerősödését. Eljutott ugyanis hozzánk, hogy több diákot bántalmaztak az online oktatás alatt.

Milyen formában fordult elő az internetes zaklatás az ön iskolájában? Korábban is volt példa erre, vagy ezt a járvány hozta magával?

Korábban is volt példa az internetes zaklatásra, de azok jobbára az iskolán belül maradtak. Most viszont egyre több forrásból érkeztek hírek arról, hogy jelentősen felerősödtek ezek a jelenségek, hiszen a diákok jóval több időt töltöttek a számítógép előtt és az interneten.

Jobbára az első osztályokban szokott előfordulni úgynevezett piszkálódás, gyakran nem is tudatosítják, hogy ami történik, bizony már bántalmazás. Felfigyeltem viszont arra,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Lélek

Oktatás

Pszichológia

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak