Napunk

Így terjeszkedik a fideszes hadiipar: Szlovákia továbbra is érdeklődik a leendő magyar miniszter repülőgépei iránt

A cseh L-39 NG, amelyet a leendő magyar miniszter cége gyárt. Fotó - Aero
A cseh L-39 NG, amelyet a leendő magyar miniszter cége gyárt. Fotó – Aero

A szlovák védelmi minisztérium még kiértékeli a lehetőségeket, de egyelőre a cseh–magyar ajánlat is játékban van.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

„Ha egy ország hadserege gyenge, katonái nem harcképesek, népe pedig nem akarja megvédeni magát, akkor azt az országot fogják először megtámadni. Sárkány ellen sárkányfűre van szükség”, mondta Orbán Viktor miniszterelnöki eskütétele utáni beszédében. A sárkányt ebben a passzusban nem nevezte meg konkrétan, de a sárkányfüvet igen: ez a Magyar Honvédség, amelynek a megerősítése Orbán szerint „a legsürgetőbb feladat”.

Ezt a kiemelt feladatot az ötödik Orbán-kormányban Szalay-Bobrovniczky Kristóf kapta, aki amellett, hogy a Magyar Honvédséget építgeti, a magyar hadiipar nemzetközi szinten is fontos képviselőjévé léphet elő.

Cseh–magyar gépek Vietnámtól Ghánáig

Szalay-Bobrovniczky 2021. szeptember 30-án lett véglegesen a cseh Aero Vodochody repülőgépgyár tulajdonosa. Az üzem tulajdonosa a HSC Aerojet nevű cég, amelyben 80 százalékos részesedése van a magyar üzletembernek, a maradék 20 százalékot pedig a cseh Omnipol birtokolja. Sokáig különféle pletykák terjedtek róla, hogy melyik NER-közeli üzletember veheti meg a cseh gyárat a Penta befektetési csoporttól, a cseh sajtó szerint az üzlet tető alá hozásában Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója is segített.

Az Aero Vodochody az L-39 NG kiképző és könnyű harci gépek gyártója – ez a típus az utóda a nagy sikerű L-39 Albatrosnak, amely a Varsói Szerződés országaiban a legfontosabb kiképző repülőgépnek számított.

Miután Szalay-Bobrovniczky nyélbe ütötte az üzletet a Pentával, az Aero Vodochodyhoz több megrendelés is befutott: Ghána hat L-39 NG-t rendelt, Magyarország pedig mindjárt egytucatnyit. Korábban Vietnám is tizenkét repülőgépre jelentette be igényét, és a cseh–magyar gyár terméke iránt Szlovákia is komoly érdeklődést mutat.

Az L-39 Albatros a keleti blokk legnépszerűbb kiképzőgépe volt. Fotó – TASR

Ha egy üzlet beindul

Szalay-Bobrovniczky Kristóf nem véletlenül került a hadiiparba: ahogy a Telex portréjában olvasható, katonacsaládból származik, ő maga is tartalékos százados, és a Magyar Tartalékosok Szövetségének elnöke.

Elsősorban azonban mégiscsak az üzletben és a politikában tevékeny, és kiválóan tudja e kettőt egymás hasznára fordítani. Szalay-Bobrovniczky saját bevallása szerint is a NER-elit egyik építője, és nem mellesleg a NER-elit épülésének egyik legkomolyabb haszonhúzója is, aki Habony Árpádot, Orbán Viktor nem hivatalos tanácsadóját korábban bajtársának nevezte.

A 2010-es fideszes hatalomátvétel után az Orbán-kormány szellemi holdudvarában kezdett tevékenykedni mint a fideszes agytröszt, a Századvég egyik erős embere, de a Heti Válasz kiadóvezetője és főszerkesztője is volt.

2016 után lendült meg azonban igazán a szekere: ebben az évben londoni nagykövet lett, és következtek a nagy üzletek: előbb egy egyiptomi vasúti biznisz, ahol orosz partnerekkel működött együtt, 2019-ben a V4NA nevű nemzetközi hírügynökségi kiadóba szállt be, 2020-ban pedig, Andy Vajna halála után öt budapesti kaszinót szerzett meg, amihez kedvezményes hitelt is kapott a magyar jegybanktól.

Szalay-Bobrovniczky, aki Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje, 2021-ben szintén állami segítséggel jutott hozzá a Penta repülőgyárához: a Magyar Fejlesztési Bank 53 milliárd forintos (kb. 137 millió euró) hitelt biztosított a számára, állami kezességgel.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hadsereg

Jaroslav Naď

Magyarország

Orbán Viktor

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak