Napunk

Másodszor már nem úszta meg, bíróság elé küldik a titkosszolgálat volt főnökét

Vladimír Pčolinský. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Vladimír Pčolinský. Fotó N – Tomáš Benedikovič

A Különleges Ügyészség vádat emelt Vladimír Pčolinský, a titkosszolgálat egykori vezetője ellen korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt. A Specializált Büntetőbíróság dönt a vádlott további sorsáról. Pčolinskýt öttől tizenkét évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Másodszor már nem ússza meg a bíróságot Boris Kollár (Sme rodina) jelöltje. Vladimír Pčolinský ellen tavaly nem emeltek vádat, mert a vádemelés előtt közvetlenül a főügyész megszüntette az ellene folyó eljárást a hírhedt 363. paragrafus alapján. A nyomozók azonban újra nyomozni kezdtek, így a titkosszolgálat korábbi igazgatójának ügye végre bíróság elő kerülhet.

A Különleges Ügyészi Hivatal tette közzé a közösségi médiában, hogy vád alá helyezték Vladimír Pčolinskýt “vesztegetés elfogadásáért, közfeladatot ellátó személy jogkörével való visszaélésért, valamint bizalmas és korlátozott terjesztésűnek minősített adatok veszélyeztetéséért”.

“A Különleges Ügyészi Hivatal utóbbi időben tanúsított ‘jó’ szokása eredményeként, ahogy a gyanúsításról, úgy a vádemelésről is a médiából szerzek tudomást anélkül, hogy áttanulmányozhatnám az iratokat. Nem pedig a standard módon, ami egy rendes jogállamban elvárható lenne. Egyelőre tehát nincs miről elmondani a véleményem” – mondta Pčolinský a vádemelésről.

Tavaly még Žilinka besegített

Vladimír Pčolinskýt először tavaly nyáron szabadította fel a vádak alól a Maroš Žilinka vezette főügyészség, miután fél évig volt előzetes letartóztatásban. A vádak szerint kenőpénzt fogadott el az oligarcha Zoroslav Kollártól, aki Ľudovít Makót, az Adó- és Vámhatóság bűnügyi osztályának volt vezetőjét kérte meg arra, hogy intézze el a titkosszolgálatoknál, hogy ne nyomozzanak utána. Pčolinský helyettese, Boris Beňa vallomása alapján, a kenőpénzt elosztották a főnökével.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Maroš Žilinka

Vladimír Pčolinský

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Robert Mistrík tudós arra készül, hogy belépjen a szlovák politikába, de egyelőre nem pontosította, hogy melyik pártba. A kérdésre, hogy Eduard Heger tervezett projektje, vagy MIkulás Dzurinda pártja áll-e hozzá közelebb, azt mondta, hogy szélesebb együttműködésben gondolkodik. (tasr)