Napunk

Napunk newsfilter: Matovič egója most a családokat fenyegeti

Igor Matovič a családtámogatási tervezetének bemutatásán. Fotó - TASR, Jakub Kotian
Igor Matovič a családtámogatási tervezetének bemutatásán. Fotó – TASR, Jakub Kotian

1. A szociálisan érzékeny Igor Matovič. 2. Márki-Zay Péter mint önjelölt Don Quijote. 3. Egyre csak bővül a NATO.

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. A szociálisan érzékeny Igor Matovič

Igor Matovič pénzügyminiszter ma bemutatta családtámogatási tervezetének legújabb változatát. Ennek megfelelően 2023 januárjától az egy gyerekre jutó támogatás 30 euróról 50-re nő. A 15 év alatti gyerekekért járó adóbónusz 100 euró lesz, az idősebbek esetében pedig a fele.

Matovič a tőle megszokott hévvel és a befuttatott csatornán, a Facebookon mutatta be elképzelését. A sajtótájékoztató szintén a megszokott mederben zajlott, ahogy a törvény elfogadását fékező SaS – akinek támogatása nélkül is átveri Matovič a törvényt – is a megszokott módon gyűjtötte be a pofonokat.

Kinek a tervezete? A bemutatást megelőzően azonban nem volt mélyreható egyeztetés a törvényt illetően. Így legalább Igor Matovič magántervezetként állíthatta be. Ennek több haszna is van a személyes píár szempontjából, annál kevesebb az ország számára.

Egymilliárd eurós csomagról van szó, ami hosszú évekre meghatározhatja az ország sorsát, azt, hogy milyen lesz itt élni. Egy ilyen fontos törvény megérdemelné, hogy kellő figyelmet kapjon, és a kormány közös munkájaként kerüljön a nyilvánosság elé.

Mit is láttunk? A tervezet bemutatója sem volt egyértelmű. Néhány táblázatot és egy energikus, sokat beszélő embert követhettünk figyelemmel. Egy olyan embert, aki kapásból lever minden ellenvéleményt, nem átall közönséges lenni, a nyelvezete pedig a legközérthetőbb – nem véletlenül tekint példaként az orbáni politikára Szlovákia pénzügyminisztere.

Nem tudtunk meg sokat a tervezet egészéről, minden bizonnyal csak a leglátványosabb trükköket játszotta ki a bűvész. S így nem véletlen az sem, hogy mindenhol Matovič saját neve szerepelt.

Aki nem dolgozik, ne is egyék. Ez az az elv, ami nem nevezhető családbarátnak. Igor Matovičnak mégis sikerült előhúznia a családtámogatási tervezetet védelmező érvelése során. Arról volt szó ekkor, hogy az adóbónuszhoz kötött családtámogatás épp azokat nem éri el, akik a legszegényebbek.

Nagyívű mondataiban a pénzügyminiszter az infláció negatív hatásait csökkentő egyszeri támogatást marhaságnak nevezte. Szerinte az nem jó út, ha az kapja a több támogatást, aki a legkevesebbet adja be a közösbe. Neoliberális rendszerek kedvelt kizsigerelő tételével találkozhattunk itt tehát…

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Márki-Zay Péter

Napunk newsfilter

NATO

Orosz–ukrán háború

Vlagyimir Putyin

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak