Napunk

A párbeszéd fenntartása Oroszországgal mindannyiunk érdeke

Béketárgyalás Ukrajna és Oroszország között Törökországban. Fotó - TASR/AP
Béketárgyalás Ukrajna és Oroszország között Törökországban. Fotó – TASR/AP

A Nyugatnak arra kell törekednie, hogy kapcsolatai Oroszországgal ne süllyedjenek egy bizonyos szint alá, bár könnyen lehet, hogy az igazi együttműködés csak egy Putyin utáni korszakban lehetséges.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Április végén az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország fogolycserét hajtott végre. Ez az epizód a médiában kevesebb figyelmet kapott.

Richard Haas, az amerikai Külpolitikai Tanács think tank elnöke azért tartja fontosnak a fogolycserét, mert egy olyan időszakban történt, amikor Oroszország ukrajnai háborúja miatt mélyponton vannak a két ország közti kapcsolatok. A hidegháború vége óta nem volt ilyen rossz a helyzet.

Az amerikaiak a 20 éves börtönbüntetését töltő Konsztantyin Jarosenko pilótát engedték szabadon, akit kokaincsempészet miatt ítéltek el. Az oroszok Trevor Reed texasi tengerészgyalogost adták át az amerikaiaknak, Reedet hátom éve tartóztatták le, mert állítólag ittasan megtámadott egy rendőrt.

Az Amerikai Egyesült Államok nem vesz rész közvetlenül az ukrajnai háborúban, de sokat tesz azért, hogy a végkimenetelét befolyásolja: fegyverrel, hírszerzési információval és kiképzéssel segíti az ukránokat, hogy sikeresen álljanak ellen az orosz agressziónak; továbbá az USA lépéseket tett, hogy megerősítse a NATO-t, valamint súlyos gazdasági szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, írja Haas.

A háborún túl

A háború még sokáig elhúzódik,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Amerikai Egyesült Államok

Oroszország

Ukrajna

Vlagyimir Putyin

Volodimir Zelenszkij

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak