Napunk

Beiktatták hivatalába Novák Katalint, aki beszédében elítélte a putyini agressziót

Novák Katalin. Fotó - MTI
Novák Katalin. Fotó – MTI

Szombaton beiktatták hivatalába Magyarország új köztársasági elnökét, Novák Katalint, aki az első nő ebben a funkcióban. Novák első megszólalásában elítélte a putyini agressziót és közvetítői szerepet vállalt a háborúzó felek között.

Eleged van a propagandából, és több igazi hírt olvasnál? Támogasd a Napunk.sk-t, ahol csak valós híreket közlünk, és a hírek hátterét is feltárjuk. 2024-es költségvetésünkből legalább 30 ezer euró hiányzik, kérjük, adományoddal járulj hozzá, hogy változatlanul végezhessük a munkánkat jövőre is. Köszönjük, hogy a független újságírás oldalán állsz!

Novák Katalin államfői beiktatási programja egy ökomenikus istentisztelettel kezdődött szombat délelőtt Budapesten, a Kálvin téri református templomban, amelyen egyházi vezetők megáldották Magyarország új köztársasági elnökét. A szertartáson részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Áder János leköszönt államfő. Ott volt mások mellett Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, Berényi József, a Szövetség MKP-platformjának elnöke és Nagyszombat megye alispánja, Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere, és alpolgármestere, Karaffa Attila és Varga Tibor, Kaposkelecsény polgármestere.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek megáldja Novák Katalint. Fotó- MTI

Ezt követően a parlament elé vonultak, ahol Kövér László házelnök ismertette az Országgyűlés döntését a köztársasági elnök megválasztásáról.

Novák Katalin felszólalásában minősített felelősségének nevezte, hogy elnökként megmutassa, mit jelent számára szülőföldje, Magyarország, a honfitársai, a magyarok, és mit gondol „közös életünkről és világban betöltött helyünkről”. Kiemelte: ebből a személyes magyar világnézetből következnek majd cselekedetei köztársasági elnökként.

Úgy fogalmazott: együtt vagyunk, itt Európa szívében, az ország fővárosában, a Kárpát-medence közepén, a nemzet főterén, de együtt vagyunk abban a szándékban és akaratban is, hogy a magyaroknak a huszadik század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után a huszonegyedik században jobb, szebb, békésebb, gazdagabb és biztonságosabb életet teremtsünk.

Ezt követően áttért az ukrajnai háborúra. Először a magyarok reakcióját, a menekülteknek nyújtott segítséget méltatta, majd tíz pontban összegezte a háborúval kapcsolatos gondolatait. Ezek nagyjából megegyeznek az eddigi Fidesz-kommunikációval, ugyanakkor Novák nyíltan elítélte a putyini agressziót, a kormánypárt pedig nem szokott így fogalmazni.

  1. Elítéljük a putyini agressziót, egy szuverén állam fegyveres megtámadását.
  2. Örökre nemet mondunk a Szovjetunió visszaállítására irányuló törekvésekre.
  3. Mi magyarok békét akarunk itt, és a szomszédos országokban is, a békét akarjuk megnyerni.
  4. Ez nem a mi háborúnk, de ellenünk, egymás iránti tiszteletre méltó magyarok ellen is vívják, követeljük a háborús bűnök kivizsgálását.
  5. Nem vagyunk semlegesek, az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk. Az EU és NATO részeként vállalt kötelezettségeknek eleget teszünk, és ha úgy kívánja a magyar érdek, nemet is mondunk.
  6. Többszörösen megharcolt szuverenitásunkról semmi körülmények közt nem vagyunk hajlandóan lemondani.
  7. Támogatjuk Ukrajna csatlakozását az EU közösségéhez.
  8. Készek vagyunk áldozatot hozni a békéért és nem akadályozzuk szövetségeseink áldozathozatalát, nem egyezünk bele azonban olyanba, ami nagyobb fájdalmat okoz a magyaroknak, mint az orosz agresszornak.
  9. Készséggel vállalunk közvetítő szerepet a felek között.
  10. Az Ukrajnában élő magyar embereket megillető jogok biztosításához ragaszkodunk ahogy eddig, úgy most és ezután is.
Novák Katalin köztársasági elnök és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka. Fotó – MTI

Az újonnan megalakult Országgyűlés képviselőinek figyelmét arra hívta fel, hogy becsüljék meg a bizalmat, tiszteljék a demokratikus törvényhozás alkotmányos kereteit, törekedjenek a nemzet javát szolgáló döntések meghozatalára.

Emlékeztetett arra, hétfőn miniszterelnököt választ az Országgyűlés, és hamarosan kinevezheti az új kormány tagjait. Magyarország polgáraként azt várja a végrehajtó hatalom irányítóitól, hogy őrizzék meg a magyar emberek biztonságát.

Ezt követően a családról, kereszténységről, gyermeknevelésről beszélt. Úgy fogalmazott: köztársasági elnökként abban fogja erősíteni a magyarokat, ami személyes meggyőződéséből fakad, a kereszténységen nyugvó értékrendben, az élet továbbadásának, a gyermekek szeretetben való nevelésének bátorításában, a megfogant emberi élet és a család védelmében, egymás tiszteletében, a gyengék gyámolításában. Hozzátette: szót emel azért, hogy segítsék a fiatalokat a családalapításban, a hivatásból és a gyermekvállalásból, idősgondozásból fakadó feladatok együttes ellátásában. „Védjük a teremtési rendet és a teremtett világot” – mondta, felhívva a figyelmet a nagycsaládok, a főállású szülők, az örökbefogadók és a gyermekeikről egyedül gondoskodók támogatásának fontosságára.

Az ünnepségen elhangzott a Rákóczi-induló Liszt Ferenc által zongorára átírt változata, fellépett Rúzsa Magdi énekesnő, az Angelica leánykar és a Honvéd Táncegyüttes. A fellépők Novák Katalinnal és családjával a színpadon énekelték el a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt.

Novák Katalint március 10-én választotta meg köztársasági elnöknek az Országgyűlés, a hivatalát már kedden átvette Áder János leköszönő köztársasági elnöktől. (mti, telex)

Magyarország

Novák Katalin

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak