Napunk

Napunk newsfilter: Szerencsés péntek 13. a Smerben, Fico és Kaliňák újra együtt

Robert Kaliňák. Fotó- TASR
Robert Kaliňák. Fotó- TASR

1. Kaliňák otthon zuhanyozhat. 2. Megvan, kikkel indul csatába Orbán. 3. Ukrán menekültek – érzés és ellenérzés.

Kedves olvasó,

ez itt a Napunk newsfiltere. A newsfilter a nap legfontosabb szlovákiai, magyarországi és külföldi híreinek összefoglalója, a szerkesztőség által megszűrve és kommentálva. A newsfiltert minden nap ügyeletes kommentátorunk írja, és este nyolcig közöljük a Napunk.sk-n – előfizetőinknek pedig a megjelenés után e-mailben is elküldjük.

A célunk a newsfilterrel az, hogy itt olvasóink megtaláljanak minden lényeges hírt, ami aznap történt. Ha nem győzted követni napközben a sajtót, elég elolvasnod a newsfiltert, hogy képbe kerülj.

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd


1. Kaliňák otthon zuhanyozhat

Szabadon lélegezhet, de még nem lélegezhet fel. Péntek 13. nem hozott balszerencsét Robert Kaliňáknak. A Legfelsőbb Bíróság ma úgy döntött, hogy a volt belügyminiszter szabadlábon védekezhet. Az ügyben eljáró tanács úgy ítélte meg, az előzetesben tartást nem látja indokoltnak, de a vádemelést minden pontban megalapozottnak tartja. A vád szerint Kaliňákot bűnszervezet alapításával és működtetésével, adótitok megsértésével és hivatali visszaéléssel gyanúsítják.

Egyáltalán nem szokványos Szlovákiában, hogy ilyen magas rangú politikus kerül előzetesbe. Robert Fico volt miniszterelnököt a szlovák parlament botrányos szavazáson megóvta attól, hogy rács mögé kerüljön, de a két vádlotthoz közel álló ügyvéd, Marek Para előzetesben maradt.

Ha nincs bilincs. Kaliňák azért került előzetesbe, mert fennállt a veszélye annak, hogy szabadlábon befolyásolhatja a tanúkat. Most, hogy Robert Ficóval szabadlábon védekezhet, minden esély megvan arra, hogy megpróbálják hitelteleníteni az ellenük vallókat. Fico eddig sem fogta vissza magát, és kioktatóan, arrogánsan lehazugozta őket. Újabb muníciót kapott a támadáshoz.

Kaliňákról ikonikus fotó készült április 23-án, amikor a Specializált Büntetőbíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Az egykor az ország rendőrségét is irányító politikus, mosolyogva mutatta a kézi bilincset az újságíróknak. Tudta, hogy a fotó bejárja a médiát. A legismertebb kínai kortárs művész, Aj Vej-Vej (Ai Wei-Wei) gangnamos, lovacskázós paródiáját is megidézte a jelenet, csak hát ezúttal a bilincs arra került, aki mások szabadságát akarta korábban korlátozni – a bűnvádi feljelentés szerint.

A börtön szaga. Az előzetes letartóztatásból szabadon engedett Kaliňák nem panaszkodott a fogvatartás körülményeire, a fegyőrök munkáját egyenesen profinak nevezte, de megjegyezte, hogy három napja nem zuhanyozott.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyarország

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Robert Fico

Robert Kaliňák

Ukrajna

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak