Napunk

Szabadon engedték Kaliňákot

Robert Kaliňák az őrizetbe vételekor. Fotó - TASR
Robert Kaliňák az őrizetbe vételekor. Fotó – TASR

Pénteken szabadon engedte a Legfelsőbb Bíróság Robert Kaliňák korábbi belügyminisztert az előzetes letartóztatásból. Kaliňák szabadulása után politikai indíttatású eljárásról beszélt és kijelentette, hogy nem tervezi elhagyni Szlovákiát.

A volt belügyminiszter ügyében eljáró 5T bírói tanács arról is tájékoztatott, hogy a vádemelést minden pontban megalapozottnak tartják. Az eljáró tanács Kaliňák esetében a letartóztatást elrendelő bíróval szemben nem látta indokoltnak az intézkedés fenntartását.

Kaliňák nem akar menekülni

Robert Kaliňák exbelügyminiszter (Smer) értelmetlennek és politikai indíttatásúnak tartja az ellene indított eljárást. Szabadon bocsátása után Kaliňák “sztálini” jogrendről beszélt és figyelmeztetett, hogy felmerült a büntetőjoggal való visszaélés lehetősége. Kijelentette, hogy részt akar venni a tárgyaláson és nem menekül külföldre.

Az előzetes letartóztatásból szabadult exminiszter aláhúzta, hogy a bíróság eddig nem döntött arról, hogy indokolt-e esetében az eljárás, csak az előzetes letartóztatásról. Kijelentette, hogy őrültségnek tartja a politikai ellenfelek üldözését azért, mert azok a politikai vetélytársaikat adócsalóknak nevezték.

Kaliňák nem panaszkodott a börtönben eltöltött időszakra, a fegyőrök hozzáállását professzionálisnak nevezte.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Robert Fico

Robert Kaliňák

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak