Napunk

Több türelmet kérünk, mondják a Fideszben Ukrajna kapcsán. Elmaradhat a nagy váltás a magyar külpolitikában

Orbán Viktor az új kormány megalakításáról tárgyal május 11-én. Fotó - MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Orbán Viktor az új kormány megalakításáról tárgyal május 11-én. Fotó – MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Nem várható, hogy keményebb hangot üt meg Oroszországgal szemben az új Orbán-kormány, de a V4-es együttműködést megtartanák.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Orbán Viktort ma ötödször választja meg miniszterelnöknek a magyar Országgyűlés, és az ötödik Orbán-kormány változásait a kormányfő már jó előre beharangozta.

„Sok és mérvadó” – ezek a jelzők kerültek elő a várható változások kapcsán, és Orbán Viktor hosszú kormányalakítási tárgyalásokat ígért. Végül az eredetileg jelzett május végénél korábban, már múlt pénteken bemutatta az új kabinetet, amelyben vannak újoncok, visszatérők és stabil tagok is.

Az újoncok között van Csák János, aki a kultúráért, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki a honvédelemért és Nagy Márton, aki a gazdaságfejlesztésért felelhet. Az egyik visszatérő Navracsics Tibor, aki egy, a területfejlesztésért és az uniós források elosztásáért felelős miniszteri posztot kap, a másik Lázár János, aki az új Építési és Beruházási Minisztérium élére kerülhet. Marad Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Varga Judit igazságügyi miniszter, Palkovics László – mostantól – technológiai és ipari miniszter, Nagy István agrárminiszter, Rogán Antal kabinetfőnök, Varga Mihály pénzügyminiszter és Szijjártó Péter külügyminiszter.

Van néhány kimaradó is: az új kormányban nem kapott helyet Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Süli János Paksért felelős miniszter és Mager Andrea nemzeti vagyonkezelésért felelős miniszter.

Ebben a cikkben azt tekintjük át, mire számíthatunk az ötödik Orbán-kormány külpolitikáját tekintve: folytatódik-e az eddigi Oroszországgal szembeni irányvonal, marad-e valami a V4-ből, és mit várhatunk a szlovák–magyar kapcsolatokban.

Az ötödik Orbán-kormány

  • Orbán Viktor miniszterelnök
  • Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes
  • Pintér Sándor belügyminiszter
  • Szijjártó Péter külügyminiszter
  • Varga Mihály pénzügyminiszter
  • Varga Judit igazságügyi miniszter
  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter
  • Rogán Antal kabinetfőnök
  • Palkovics László technológiai és ipari miniszter
  • Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter
  • Lázár János építési és beruházási miniszter
  • Nagy István agrárminiszter
  • Navracsics Tibor területfejlesztési és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter
  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter
  • Csák János kulturális és innovációs miniszter

Marad a Barátság

Szijjártó Péter volt az egyik első név, akit Orbán a választások után nyilvánosan megerősített mint az új kormány egyik várható tagját: az április 6-i nemzetközi sajtótájékoztatón a kormányfő azt mondta, csak Szijjártó Péter döntésén múlik, marad-e külügyminiszter.

Szijjártó maradása az eddigi külpolitika folytatását vetíti előre annak ellenére is, hogy maga Orbán is jelezte, az Oroszországgal szembeni politika terén változás várható, és diplomáciai körökben is lehetett hallani arról, hogy a Moszkvával szembeni eddigi baráti irányvonal tarthatatlanná vált. A Barátság érdemrenddel tavaly decemberben Moszkvában kitüntetett Szijjártó Péter, aki Szergej Lavrov orosz külügyminisztert ebből az alkalomból barátjának is nevezte, aligha hoz radikális váltást ezen a téren.

Németh Zsolt szerint már váltottak

Kontinuitásra számítanak azok a fideszes politikusok is, akiket a Napunk megkérdezett az új magyar kormány várható külpolitikai irányultságáról.

Nem várható a jelenlegi magyar külpolitikai irányvonal változása, mondta Németh Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, aki 2014 óta vezeti a külügyi bizottságot.

A Napunk kérdésére, hogyan változhat Budapest Oroszországgal szembeni politikája, Németh azt válaszolta, ez a változás már bekövetkezett. „Magyarország világossá tette az elmúlt hetekben, hogy a háború teljesen új helyzetet teremt a magyar–orosz kapcsolatokban. Ennek következménye volt az első ötszankciós csomag megalkotása során mutatott konstruktív magyar álláspont. A hatodik csomag megalkotása is ezt fogja tükrözni”, állítja Németh.

Csalódott szomszédok

Bár az eddigi öt csomagot Magyarország tényleg támogatta, épp ez a hatodik szankciós csomag, az energetikát érintő szankciók kérdése osztja meg nemcsak az EU-t, hanem a V4 tagállamait is.

Korábban Eduard Heger szlovák kormányfő már hangot adott csalódásának Magyarország Oroszországgal kapcsolatos álláspontja miatt, amit lengyel kollégája, Mateusz Morawiecki is megerősített. Ivan Korčok külügyminiszter a Denník N-nek azt mondta, szóvá kellett tennie Szijjártó Péternek, ne terjessze, hogy Szlovákia, Csehország és Lengyelország a háború meghosszabbításában érdekeltek.

Legutóbb pedig Zuzana Čaputová államfő jegyezte meg lengyel kollégája, Andrzej Duda szlovákiai látogatása alkalmából, hogy csalódott Magyarországban az olajembargó elutasítása miatt.

„Von der Leyen asszonynak is elmondta a magyar miniszterelnök, milyen feltételekkel tudjuk az olajembargót bevezetni. Szívesen elmondjuk a szlovák partnereinknek is. Egészen addig, amíg ezek a feltételek nem teljesülnek, Magyarország nem tudja ehhez a nevét adni”, reagált a Napunknak Németh Zsolt Zuzana Čaputová bírálatára.

„Mielőtt egy minősítő kommentár elhangzik, fontos, hogy megértsük egymás álláspontját. Magyarországnak az olajembargó és az energetikai kérdések ügyében nagyon erős érvei vannak” tette hozzá Németh.

Nem temetik a V4-et

Habár a V4-s együttműködés jelenleg a tetszhalál állapotában van, a magyar kormány nyilvánvalóan törekedni fog arra, hogy ez megváltozzon.

„Magyarország továbbra is aktívan fogja keresni a Szlovákiával való együttműködési lehetőségeket és elkötelezett marad a V4-gyel szemben”, mondta erről a Napunknak Németh Zsolt.

Balról jobbra: Kósa Lajos, Németh Zsolt, Orbán Viktor, Kövér László és Varga Mihály az Országgyűlés alakuló ülésén május 2-án. Fotó – Kósa Lajos FB-oldala

Hasonlóan látja a jövőt Navracsics Tibor, aki korábban miniszterelnök-helyettes és igazságügyi miniszter is volt az Orbán-kormányokban, 2014 és 2019 között pedig az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. Navracsics az új kormányban területfejlesztési miniszter lesz, aki az uniós pénzek elosztásáért is felelhet. Ő lenne tehát a felelős azért is, hogy a magyar fejlesztési terveket elfogadják Brüsszelben.

Navracsicsot még azelőtt kérdeztük az új kormány külpolitikájáról, hogy nyilvánossá vált volna a hivatalos miniszteri névsor. Új posztját nem akarta a Napunknak kommentálni, de az alakuló kormány várható nemzetközi kapcsolatairól nyilatkozott. Navracsics szerint

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyarország

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Szankciók

Szijjártó Péter

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak