Napunk

Napunk newsfilter: A finnek még vesznek tartós tejet

Finn katonák az Arrow 22 hadgyakorlaton. Fotó - TASR/AP
Finn katonák az Arrow 22 hadgyakorlaton. Fotó – TASR/AP

1. Boris Kollárnak csak hátra kell dőlnie, és számolgatnia, míg a többiek marják egymást. 2. A finnek fityiszt mutattak Oroszországnak, belépnek a NATO-ba. 3. Az oroszok lopják, az EU menti a búzát Ukrajnából.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Kedves olvasó,

ez itt a Napunk newsfiltere. A newsfilter a nap legfontosabb szlovákiai, magyarországi és külföldi híreinek összefoglalója, a szerkesztőség által megszűrve és kommentálva. A newsfiltert minden nap ügyeletes kommentátorunk írja, és este nyolcig közöljük a Napunk.sk-n – előfizetőinknek pedig a megjelenés után e-mailben is elküldjük.

A célunk a newsfilterrel az, hogy itt olvasóink megtaláljanak minden lényeges hírt, ami aznap történt. Ha nem győzted követni napközben a sajtót, elég elolvasnod a newsfiltert, hogy képbe kerülj.

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk


1. Boris Kollár családja nem enged

Boris Kollár parlamenti kis családja újabb tagokkal bővülhet a közeljövőben: ez nem a bővérű házelnökről szóló újabb bulvárhír, csak egy egészen apró, alulértékelt, de annál érdekesebb nüansz, ami bizonyítja, hogy Kollár a helyezkedés Picassója a jelenlegi politikai térben.

Kollár Braňo Závodský vendége volt a Rádio Expresben, ahol – miközben magyarázta a bizonyítványát azzal kapcsolatban, miért tartózkodott a Sme rodina a Robert Ficóról szóló szavazáson – mintegy mellékesen megjegyezte: hamarosan 17 főről akár 20-21 fősre nőhet a frakciója a parlamentben. Azt, hogy kikről van szó, nem árulta el, ám elég kézenfekvő: a család új tagja az OĽaNO-ból elüldözött Katarína Hatráková és Romana Tabák lehet majd. A két renitenskedő képviselő pedig nem mással egészülhet ki, mint Jozef Šimkóval, Rimaszombat polgármesterével, aki tavaly vette le a Kotleba-féle zöld pólót, és várta a megfelelő alkalmat, hogy valahol megragadjon.

Šimko családtaggá válásáról már tavaly szeptemberben is suttogtak a parlamentben, ám azóta sem lett belőle semmi – holott a házelnök és a rimaszombati polgármester meglehetősen jó kapcsolatban vannak. Kollár sokszor bizonyította már, hogy nincsenek gátlásai, ha egy cél megvalósításához erőforrásokra van szüksége, és azzal dolgozik, ami rendelkezésére áll.

A koalíció épp csak elhagyta a választási ciklus félidejét, és a házelnök szempontjából teljesen logikus, hogy talonban tartja a rejtett erőforrásokat, amíg nem jönnek majd igazán jól, és nem válik igazán élessé a helyzet. Egy olyan volatilis koalícióban pedig, ahol sosem tudni, hol csúsznak el itt-ott szavazatok, mindig akad egy jó alkalom, amikor hadba lehet hívni a tartalékosokat.

Ez a hozzáállás, és az, hogy Kollár mennyire türelmesen olvassa koalíciós partnereit, megmutatkozott a csütörtöki rádióinterjújában is. A házelnök úgy nyilatkozott, mint aki pontosan tudja, hogy ő a mérleg nyelve, és ezt a többi koalíciós pártelnök is szép lassan megérti már.

Kollárnak láthatóan teljesen mindegy, hogy Sulík és Matovič marja egymást, és míg Branislav Gröhling és Igor Matovič egymást fenyegetik azzal, hogy tüntetni mennek egymás minisztériuma elé a tanárbérekért – melyekért mellesleg egy normálisan működő kormányban mindketten felelősek lennének –, addig Kollárnak csak egy kávét kell kérnie, és számolgatnia.

Ő mondja meg ugyanis, hogy kibírja-e a jelenlegi kormány a választási ciklust, vagy elbukik. Számolgassunk vele egy kicsit. Az OĽaNO-nak 48 képviselője van, az SaS-nek 19, a Sme rodinának jelenleg 17, a Za ľudínak pedig 4. Ez eddig 88 képviselő, plusz három volt OĽaNO-képviselő, két volt Za ľudí-képviselő és további hét független – köztük Šimko. Amennyiben az SaS távozna a koalícióból, a 88 képviselőből hirtelen 69 maradna. S ekkor léphetne színre Kollár megmentőként

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Boris Kollár

Európai Unió

Finnország

Gabonaszállítás

Napunk newsfilter

NATO

Oroszország

Ukrajna

Vlagyimir Putyin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak