Napunk

Napunk newsfilter: Mindenki azt várta, hogy Orbán elszigetelődik, mégis behúzhat egy újabb győzelmet

Ursula von der Leyen és Orbán Viktor. Fotó - Miniszterelnöki Sajtóiroda
Ursula von der Leyen és Orbán Viktor. Fotó – Miniszterelnöki Sajtóiroda

1. Pont az történik az olajembargó kapcsán, amit Orbán Viktor annyira szeret. 2. Minél közelebb egy megalázó vereség lehetősége, Putyin annál veszélyesebb. 3. A szlovák koalíciós szappanoperában újra egy magyar ihletésű epizód jöhet.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Kedves olvasó,

ez itt a Napunk newsfiltere. A newsfilter a nap legfontosabb szlovákiai, magyarországi és külföldi híreinek összefoglalója, a szerkesztőség által megszűrve és kommentálva. A newsfiltert minden nap ügyeletes kommentátorunk írja, és este nyolcig közöljük a Napunk.sk-n – előfizetőinknek pedig a megjelenés után e-mailben is elküldjük.

A célunk a newsfilterrel az, hogy itt olvasóink megtaláljanak minden lényeges hírt, ami aznap történt. Ha nem győzted követni napközben a sajtót, elég elolvasnod a newsfiltert, hogy képbe kerülj.

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston


1. Orbán Viktort körbetáncolják

Április harmadika után szinte mindenhol azt lehetett olvasni, hogy a magyar miniszterelnök hiába aratott elsöprő győzelmet a választáson, a nemzetközi színtéren el fog szigetelődni.

A nyugati és a környező országok többségének vezetői nem, vagy csak ímmel-ámmal gratuláltak neki. A V4 többi országa, köztük a korábbi legszorosabb szövetséges Lengyelország látványosan másképp áll hozzá az ukrajnai háborúhoz. Orbán szlovén barátja, Janez Janša elbukott a választáson, a nagy reménység, Marine Le Pen alulmaradt Emmanuel Macronnal szemben. Az olasz szövetségesek, a Liga és az Olaszország Fivérei, valamint a spanyol nacionalista VOX nem sok vizet zavar, az Orbánért rajongó trumpista republikánusok az óceán túloldalán meg még annyit sem.

Orbán mégis lubickolhat a nemzetközi figyelemben. Az olajembargó ellen belengetett vétója miatt ugyanis az történik, amit annyira szeret: nála sokkal fajsúlyosabb politikusok udvarolnak neki, hazai pályán játszik abban a ligában, amiben Magyarországnak a méreténél és a súlyánál fogva nem lenne keresnivalója. Ursula von der Leyen személyesen látogatja meg Budapesten, hogy Orbán kikosarazhassa őt, Emmanuel Macron telefonon hívja fel, hogy megpróbálja meggyőzni a vétótól való elállásról.

Az eredmény pedig az lehet, hogy az unió pénzt ad Magyarországnak. Pénzt kaphat azért, hogy ne legyen még a kivételezettek között is kivételezett, vagyis hogy másképp legyen a kivételezettek között is kivételezett. Magyarország ugyanis Szlovákiával együtt 2024-ig mentesülne az orosz olajembargó alól, de Orbán szerint ez nem elég idő ahhoz, hogy az országa lejöjjön az orosz olajról. Brüsszelben így azt tervezik, hogy anyagi támogatással kompenzálják Magyarországot amiatt a kár miatt, amit akkor szenvedne el, ha 2024 után már nem vesz orosz olajat.

Mi ez, ha nem győzelem? Orbán Viktor szövetségesek nélkül is a magyar homok az EU gépezetében, a magyar bot az EU küllői között, a magyar tüske az EU körme alatt, hogy a miniszterelnök saját metaforáival éljünk. Otthon el tudja majd adni, hogy újra legyőzte Brüsszelt, aminek adnia kell valamit ahelyett, amit elvesz. Ha egyáltalán megegyeznek.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Unió

Igor Matovič

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Ursula von der Leyen

Vlagyimir Putyin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Várható események:

  • a Markíza közzéteszi a Focus felmérését a pártpreferenciákról
  • a lengyel ellenzék a lex Tusk nevet viselő törvény ellen tüntet
  • Hongkongban gyertyás felvonulást terveznek a pekingi Tienanmen téri vérengzés évfordulójának alkalmából

A Ferencváros 2002 után ismét bejutott a női kézilabda Bajnokok Ligája fináléjába, miután 30-29-re legyőzte a dán Esbjerget a budapesti négyes döntő szombati elődöntőjében. (mti)