Napunk

A nénikém Putyint pártolja. Hogyan beszélgessünk egy ismerőssel, aki nem vesz tudomást a valóságról?

A Smer 2022. április 10-i, Slavínon tartott gyűléséről. Fotó N – Tomáš Benedikovič
A Smer 2022. április 10-i, Slavínon tartott gyűléséről. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Hajlamosak vagyunk túlértékelni az észt, mondja Dušan Ondrušek pszichológus. Nagyon sok embert a benyomásai és az érzelmei vezérelnek. Azt javasolja, hogy építsünk ki személyes kapcsolatot. A nagynéni számára meghatározóbb lehet a tudat, miszerint a kedvenc unokaöccse nem ért vele egyet, mint maguk a tények, amelyeket közöl.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Ahogy Szlovákiában nemrég sok családot az oltás témája osztott meg, most az Ukrajnában dúló háború teszi ugyanezt. Ukrajna megszállását követően is minden negyedik szlovákiai lakos pozitívan viszonyul Vlagyimir Putyinhoz, tudható meg a Globsec áprilisi közvélemény-kutatásából, ez pedig vitákat szülhet azok közt, akik máshogy vélekednek.

A tapasztalat azt mutatja, hogy Vlagyimir Putyin pártfogóinak jelentős része változatlan: Putyin védelmezésének vagy legalábbis az agressziójáról való figyelemelterelésnek személyes okai vannak, esetleg az önmegvalósítás módját látják benne.

Amennyiben ismerősünk vitaképes, néhány módszer a segítségünkre lehet azok közül, amelyeket az alábbi személyek ajánlanak:

  • Dušan Ondrušek pszichológus, a válsághelyzeti kommunikáció szakembere,
  • Ján Markoš, a kritikus gondolkodás szakértője, valamint Az ész hatalma az őrült időkben (Sila rozumu v bláznivej dobe) c. könyv szerzője,
  • Martin Poliačik egykori képviselő, a Kritikus Gondolkodás Akadémiájának (Akadémia kritického myslenia) igazgatója, valamint a Rend a fejben (Poriadok v hlave) c. könyv szerzője
  • Karel Strachota, a Kreml által terjesztett propaganda szakértője, az Egy világ az iskolákban (Jeden svět na školách) elnevezésű oktatási program vezetője.

Ez a cikk három részből áll. Az első részben megkísérlünk betekinteni abba a világba, amely Vlagyimir Putyin rajongóinak véleményét formálja.

A második részben megnevezzük azokat a lehetséges hibákat, amelyek a jószándékú beszélgetést meddő vitává változtathatják.

A harmadik részben pedig adunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan járjunk el egy ilyen vita során.

Több válaszadónk is egyetértett abban, hogy ajánlatos legalább megpróbálkozni a kommunikációval. Ha később esetleg arra is jutnánk, hogy az egésznek nincs értelme, szerintük nem elég csupán legyintenünk az agresszor mentegetése hallatán, az egyet nem értésünknek mindenképp hangot kell adnunk.

„A kegyetlenkedések áldozataival szembeni civilizációs kötelességünknek érzem, hogy felszólaljunk, hogy legalább annyit mondjunk, a bűntettek relativizálását, az összeesküvés-elméletek terjesztését elfogadhatatlannak tartjuk” – mondja Markoš.

Mire számítsunk a Putyin pártfogóival folytatott vita során

1. Téves elképzeléseik vannak Oroszországról és Putyinról

Már a putyini agresszió előtti közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy Közép- és Kelet-Európában csak egyetlen olyan ország van, amelyben az orosz államfő nagyobb népszerűségnek örvend, mint Szlovákiában, ez pedig Bulgária. Putyin megítélése az összes többi szomszédos országban rosszabb (Csehországban Szlovákiához képest feleannyian szimpatizálnak vele).

A Globsec intézet elemzése még egy fontos dologra rámutatott: sokan nem a valódi Putyinnal és a valódi Oroszországgal szimpatizálnak, hanem csupán valamiféle róluk kialakított elképzeléssel.

Amikor a kutatók fókuszcsoportokat hoztak létre, a szlovákiai résztvevők Oroszországot olyan gazdag országként jellemezték, amelyet sok sérelem ér, és amelyet a Nyugat térdre akar kényszeríteni, mivel tart annak erejétől. Magát Putyint békefenntartónak, felelős államférfinak és a hagyományos értékrend őrzőjének tartották.

„Számos kijelentés alapján megfigyelhető, hogy ezeknek az embereknek nincs valós elképzelésük az átlag orosz emberek életszínvonaláról. Nincsenek tisztában az emberi jogok nagy mértékű megsértésével, sem pedig a Kreml által a szélesebb régióban kifejtett felforgató tevékenységgel” – kommentálta a felmérés eredményeit Katarína Klingová kutató.

Putyin háború előtti népszerűsége Közép- és Kelet-Európa lakosai közt. Forrás: Globsec Trends 2021

2. Szeretnék különlegesnek érezni magukat

A közösségi háló szlovákiai felhasználói közül sokan tömérdek energiát és időt fektetnek Putyin pártfogásába. Senkitől sem kell ezért pénzt kapniuk, a különlegesség érzése is hajthatja őket.

Dušan Ondrušek pszichológus azt mondja, hogy az emberek bizonyos része szeretne bármi áron különleges lenni, nem a mainstreamhez tartozni. Ahogy annak idején szükségét érezték, hogy az oltás témájával kapcsolatban ellentmondjanak, az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatban is szeretnének más nézőpontot képviselni.

„Emögött akár az állandó megerősítés narcisztikus szükséglete is rejtőzhet, miszerint mindig biztosaknak kell lenniük abban, hogy jobban értik a világ dolgait, mint mások. Úgy vélekednek magukról, hogy ők nem szolgálják ki a csordaszellemet, ezért is érzik minden áron szükségét annak, hogy mindig ellentmondjanak” – folytatja Ondrušek.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Közösségi média

Lélek

Orosz–ukrán háború

Pszichológia

Vlagyimir Putyin

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak