Napunk

Napunk newsfilter: 15 percig egy államférfi beszélt a szlovák parlamentben

Volodimi Zelenszkij ukrán elnök felszólal a szlovák parlamentben. Fotó - TASR
Volodimi Zelenszkij ukrán elnök felszólal a szlovák parlamentben. Fotó – TASR

1. Volodimir Zelenszkij megmutatta a parlamenti képviselőknek, hogyan viselkedik egy államférfi. 2. Ismét sikerült elnapolni a kormánykoalíció szétesését 3. Áder János 2.0 megérkezett a Sándor-palotába.

Kedves olvasó,

ez itt a Napunk newsfiltere. A newsfilter a nap legfontosabb szlovákiai, magyarországi és külföldi híreinek összefoglalója, a szerkesztőség által megszűrve és kommentálva. A newsfiltert minden nap ügyeletes kommentátorunk írja, és este nyolcig közöljük a Napunk.sk-n – előfizetőinknek pedig a megjelenés után e-mailben is elküldjük.

A célunk a newsfilterrel az, hogy itt olvasóink megtaláljanak minden lényeges hírt, ami aznap történt. Ha nem győzted követni napközben a sajtót, elég elolvasnod a newsfiltert, hogy képbe kerülj.

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert


1. Az államférfi és a politikusok

Ritka pillanatnak lehettünk tanúi kedden a szlovák parlamentben: egy valódi államférfi tartott beszédet a jobb sorsra érdemes épületben. Igaz, hogy csak videón keresztül, és igaz, hogy az ukrán elnök volt az – de végre mi is és választott képviselőink is láttak ilyet legalább mutatóba, 15 percre.

Nem lehet szó nélkül elmenni a kontraszt mellett, amely Volodimir Zelenszkij és választott honatyáink között fennáll. Az egyik oldalon ott egy háborúban edzett vezető, akinek nyilván megvannak a maga hibái, de több, mint két hónapja élet-halál harcot vív az orosz megszállókkal, és a puszta akaraterejével és kitartásával ad erőt az ukránoknak, hogy folytassák az egyenlőtlen küzdelmet. A másik oldalon ott vannak a mi képviselőink, akiknek többsége legutóbb a múlt héten adott tanúbizonyságot arról, hogy leginkább csak akkor tudnak összezárni, ha saját privilégiumaikat érzik veszélyeztetve.

Akik távoztak, de nem hiányoztak. Míg a Robert Fico kiadatása körüli komédia (és a saját bőrük féltése) rég nem látott, 150 fős jelenlétet hozott a parlamentben, ez a csoda nem ismétlődött meg Zelenszkij beszéde alatt. Hiányoztak a Republika szélsőségesei, valamint a smeresek nagy része, az ĽSNS zöld inges bandája pedig az ukrán elnök beszéde alatt vonult ki.

Mi ellen tiltakoztak? A népek önrendelkezése, a szabadsághoz, a puszta léthez való jog ellen? Kivonulnak, mikor annak az ukrán népnek a vezetője beszél az országhoz, amelyik szó szerint a vérét áldozza minden nap azért, hogy a mi hétköznapjainkat ne Putyin cárevics akarata határozza meg.

Ha még lenne kedvünk ironizálni, azt is mondhatnánk, hogy Volodimir Zelenszkij a puszta megjelenésével nácitlanította a parlament üléstermét 15 perc erejéig. De ha ezekre a képviselőkre nézünk, már nincs kedvünk ironizálni, inkább csak helyettük szégyenkezni.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Napunk newsfilter

Novák Katalin

Volodimir Zelenszkij

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak