Napunk

Zelenszkij arra kérte a szlovák képviselőket, hogy legyenek Ukrajna hangja az Európai Unióban

Volodimir Zelenszkij a szlovák parlamentben. Fotó - TASR
Volodimir Zelenszkij a szlovák parlamentben. Fotó – TASR

Ma délben Volodimir Zelenszkij volt a szlovák parlament virtuális vendége. Az ukrán elnök videón szólt a szlovák képviselőkhöz, megköszönte Szlovákia eddigi segítségét, és hangsúlyozta, hogy az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagra nagy szükség van.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Szlovákia a háború kezdete óta határozottan kiállt Ukrajna mellett. Zuzana Čaputová államfő már a konfliktus elején hallatta a szavát, legutóbb pedig Jill Biden first ladyvel közösen fejezték ki szolidaritásukat a háború áldozataival.

Eduard Heger miniszterelnök április elején Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével együtt utazott Kijevbe, hogy támogatásáról biztosítsa az ukrán kormányfőt. Heger a találkozón kifejezte háláját minden ukrán embernek, amiért  „értünk és közös értékeinkért harcolnak”.

A szlovák parlament pedig megszavazta az orosz gyártmányú S-300 légvédelmi rendszer átadását Ukrajnának.

Az ellenzék más nézeteket vall, Robert Fico és a fasiszták már korábban jelezték, hogy nem lesznek jelen a parlamentben az ukrán elnök beszéde alatt. Fico egyenesen hazugnak nevezte Zelenszkijt, aki

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orosz–ukrán háború

Volodimir Zelenszkij

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Dzurinda nem adott konkrét választ arra a kérdésre, hogy indul-e a Modrá koalícia vezető posztjáért. Mint mondta, nem várja, hogy jelölni fogják.

Mikuláš Dzurinda bemutatja az új pártját:

Az, hogy a parlament az utolsó pillanatban fog dönteni az előrehozott választás idejéről, csak megerősíti, hogy Szlovákiának előrehozott választásokra van szüksége – közölte Zuzana Čaputová államfő. (tasr)