Napunk

Napunk newsfilter: Amikor Brüsszel táncba hívja Orbán Viktort

Ursula Von der Leyen és Orbán Viktor. Fotó - MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Ursula Von der Leyen és Orbán Viktor. Fotó – MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

1. A protokoll hasznáról és az elnöki találkozókról. 2. Munkavacsora a Karmelitában. Ursula von der Leyen és Orbán Viktor tánca. 3. Gyerekek hadrendben.

Kedves olvasó,

ez itt a Napunk newsfiltere. A newsfilter a nap legfontosabb szlovákiai, magyarországi és külföldi híreinek összefoglalója, a szerkesztőség által megszűrve és kommentálva. A newsfiltert minden nap ügyeletes kommentátorunk írja, és este nyolcig közöljük a Napunk.sk-n – előfizetőinknek pedig a megjelenés után e-mailben is elküldjük.

A célunk a newsfilterrel az, hogy itt olvasóink megtaláljanak minden lényeges hírt, ami aznap történt. Ha nem győzted követni napközben a sajtót, elég elolvasnod a newsfiltert, hogy képbe kerülj.

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt


1. A protokoll hasznáról és az elnöki találkozókról

Ma késő délelőtt Jill Biden meglátogatta Zuzana Čaputová köztársasági elnököt. Az amerikai first lady szombaton érkezett Szlovákiába, akkor a keleti országrészt és a menekültek helyzetét vette szemügyre Eduard Heger kormányfő társaságában. Hétfőn a legfőbb közjogi méltósághoz látogatott.

Emlékkönyv. Jill Biden Szlovákiáról. „A látogatásom során ebben a szép országban személyesen is meggyőződtem róla, hogy Szlovákia ugyanolyan értékeket vall, mint az Amerikai Egyesült Államok” – írta Jill Biden az elnöki palota vendégkönyvébe, miután találkozott Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel.

Protokoll. Jill Biden a két ország közti jó kapcsolatokról beszélt, szolidaritását fejezte ki, és értékelte Szlovákia Ukrajnának nyújtott segítségét. A first lady szerint Szlovákia gyönyörű ország, ahol ugyanazokat az értékeket osztják, mint az amerikaiak, és ahol elkötelezettek az emberek megsegítésében.

Protokoll II. A találkozó után Zuzana Čaputová arról írt közösségi hálón, hogy „Szlovákia tiszteletnek örvend a világban, és ezt a mai találkozó teljes mértékben alátámasztja. Éreztem, hogy mennyire meghatották őt a kelet-szlovákiai élményei, és ungvári találkozója Olena Zelenszkajával. Aktív pedagógusként érdeklődik az ukrán gyerekek, nők és családok sorsa iránt, akiknek el kellett hagyniuk hazájukat…”

Jill Biden. A két diplomával rendelkező Jill serdülőket tanított egy pszichiátriai kórházban. 2007-ben a Delaware Egyetemen doktori címet szerzett, 2009-től a Northern Virginia Community College angol professzoraként dolgozott. Ő volt az első second lady, aki fizető állást töltött be, amíg férje alelnökként hivatalban volt. Arról volt ismert, hogy hivatalos utazásain dolgozatokat osztályozott. A választások előtt kifejtette, miért tervez tovább tanítani, miután férje 46. elnökként hivatalba lép: „Ez fontos dolog” – mondta a CBS Newsnak. – „Azt szeretném elérni, hogy az emberek értékeljék a tanárokat, és ismerjék meg társadalmi hozzájárulásuk mértékét, és rangot kapjon a szakma.”

[ Iratkozz fel egyetlen kattintással a Napunk newsfilterre, és minden este nyolcig e-mailben elküldjük a nap legfontosabb híreit. ]


2. Munkavacsora a Karmelitában. Ursula von der Leyen és Orbán Viktor tánca

Ursula von der Leyen hétfőn délután Budapestre érkezik, hogy Orbán Viktorral tárgyaljon. A találkozóra az után kerül sor, hogy az Európai Bizottság múlt szerdán bejelentette az Oroszország elleni hatodik uniós szankciócsomagot. Ennek egyik pontja, hogy az orosz kőolajimportot fél éven belül teljesen betiltják. Mind a 27 uniós ország támogatására szükség van ahhoz, hogy életbe lépjenek a szankciók. Azonban a magyar és a szlovák kormány nem támogatják a határozatot.

Pávatánc. Magyarország a szankciók kérdésében továbbra is a megszokott táncot járja, el is fogadják, meg nem is. Ugyanakkor a kőolaj kérdésében Budapest határozott álláspontot képvisel, Orbán Viktor szerint az olajembargó „felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával”. Nyilván más geopolitikai helyzetben van, mint több más EU-s ország, jobban rá van szorulva az orosz gázra. A korábbi lépéseket figyelembe véve azonban aligha zárható ki, hogy ezek a mostaniak is ugyanabba a táncrendbe tartoznak.

Kanossza. S ha már tánc… Ursula Von der Leyen számára meglehetősen kemény dolog lehet ez a ma esti vacsora. Az európai egység elérése céljából táncba hívja azt az embert, aki sokak szerint egyre szalonképtelenebb Európában. A kérdés csak az, hogy ki vezeti majd a másikat.

Egység és jogállamiság. Ursula Von der Leyennek sűrű programja volt ma, az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat záróeseményén Strasbourgban kijelentette: „az egyhangú döntéshozatal már nem működik a kulcsfontosságú területeken. A demokrácia működését szilárd alapokra kell helyezni: támogatom azokat, akik az EU reformjai mellett vannak, annak jobb működése érdekében”. Majd hozzátette: „Olyan Európát szeretnénk, amely képes a jogállamiságot és (európai)értékeket képviselni, ellátni saját magát a legfontosabb területeken, az energia, élelmiszer, a gyógyszergyártás és a digitális technológia területén.” Reméljük, ez a lendület nem törik meg a Karmelita kapujában.

[ Iratkozz fel egyetlen kattintással a Napunk newsfilterre, és minden este nyolcig e-mailben elküldjük a nap legfontosabb híreit. ]

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Vlagyimir Putyin

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak