Napunk

Lantos Borbély, Berényi, Rigó, Orosz, Bugár, Bolemant, Hégli és mások a negyedik Fidesz-kétharmadról (Napunk-ankét 2. rész)

Eduard Heger szlovák kormányfő budapesti látogatáson Orbán Viktor magyar miniszterelnöknél. Fotó - TASR
Eduard Heger szlovák kormányfő budapesti látogatáson Orbán Viktor magyar miniszterelnöknél. Fotó – TASR

Mit gondolnak a szlovákiai magyar közösség meghatározó személyiségei arról, hogy milyen hatással lesz ránk a magyarországi parlamenti választás eredménye? Ankétunk második része.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Még több hasonló cikket olvasnál? Fizess elő a Napunkra itt.

A Napunk első nagy körkérdésének második részében mások mellett Mészáros Andrást, Berényi Józsefet, Rigó Konrádot, Orosz Örsöt, Gál Zsoltot, Bolemant Évát, Bugár Bélát, Lantos Borbély Katalint, Szigeti Lászlót kérdeztük  arról,

  • hogyan fogja érinteni a következő időszakban a szlovákiai magyarok társadalmi-politikai helyzetét a Fidesz újabb kétharmados győzelme Magyarországon?

A válaszadók elmondták:

  • nálunk szakadás van az át- és túlpolitizált nyilvánosság, valamint az egyének magánélete között,
  • a Fidesz–KDNP-kormányzat a határon túli magyarság támogatása mellett fontosnak tartja a jószomszédi kapcsolatok ápolását és fejlesztését is,
  • a magyar állami és az itt támogatott médiából hamarosan megtudhatjuk majd, ki lesz a szabadságharcbeli új ellenség,
  • az utóbbi évek szellemi öngyarmatosítását rendkívül károsnak tartják, mert megakadályozza azt, hogy a mi sajátos problémáinkra saját megoldásokat találjunk,
  • betokosodik a szlovákiai magyar skanzen, amelyben továbbra is fontosabb lesz a magyarságteljesítmény, mint a tehetség, a rátermettség és szakmaiság.

Az ankét első része itt olvasható.

 

Mészáros András
filozófus, egyetemi tanár

Elsősorban azt kell megnézni, hogy létezik-e nálunk olyan közélet, amelyik megszűri, feldolgozza és a mi életkörülményeinkhez igazítja a Magyarországról érkező hivatalos propaganda anyagait.

Ha közéletről beszélek, akkor a szlovákiai magyarság viszonylagosan stabil, köznapi értelmezési kereteire gondolok. Azokra, amelyek egy polgári társadalomban közvetítenek a mindennapi élet aktuális problémái, a hatalmat gyakorló politikai erő ideológiája és az általános emberi értékek között. Ilyen közélet nálunk nincs. Nálunk szakadás van az át- és túlpolitizált nyilvánosság valamint az egyének magánélete között.

Az ún. nyilvánosságot politikai pártjaink – vagy EGY PÁRTUNK? – uralják, a magánszféra pedig fragmentált, és szivacsként, kritikátlanul, válogatás nélkül fogadja magába az álhírek átláthatatlan tömegét.

Zárványként maradt egy maroknyi ember, aki még mindig hisz a modern filozófia egyik szülőatyjának, Descartes-nak, hogy „cogito, ergo sum”. Vigyázzunk, mert Magyarországon elsőként a filozófusokat támadta meg a regnáló hatalom!


Berényi József
a Szövetség MKP-platformjának elnöke

2010 óta Magyarországon a Fidesz–KDNP kormányoz. Az elmúlt 12 év alatt mindenki megtapasztalhatta, melyek az Orbán Viktor vezette kormányok prioritásai minden területen, beleértve a határon túli magyarok ügyét is.

Véleményem szerint semmilyen meglepetés nem vár ránk. Továbbra is arra számítok, hogy folytatódni fog a Magyarországgal szomszédos országban élő magyar közösségek anyagi, politikai és morális támogatása.

Az elmúlt időszakban megtapasztalhattuk, hogy a Fidesz–KDNP-kormányzat a határon túli magyarság támogatása mellett fontosnak tartja a jószomszédi kapcsolatok ápolását és fejlesztését is. Ez a két politikai cél azonban sokszor ellentétes vagy nincs összhangban egymással.

A szlovák kormányok gyakran kifogásolják, ha Magyarország közvetlenül támogatja a szlovákiai magyar intézményeket vagy éppen állampolgárokat. Elképzelésük szerint minden ide érkező magyarországi forintot kormányközi szerződéshez kellene kötni. Ez az elvárás időnként megzavarja a jószomszédi kapcsolatokat, mert a magyar kormány és a Szlovákiában élő magyarok jelentős része ezt nem így gondolja.

Orbán Viktor és a Fidesz–KDNP politikája érzésem szerint nagyobb támogatásnak örvend Szlovákia lakosságánál, mint amit a szlovák médiákban olvashatunk, láthatunk.

Az orosz-ukrán háború rámutatott arra is, hogy a szlovákiai politikában a Magyarországtól való félelem, Szlovákia területi integritásáért való aggódás, jelentős mértékben és negatív irányban befolyásolja sajnos a hazai döntéshozókat.


Rigó Konrád
a Szövetség Híd-platformjának elnöke

A kétharmados győzelem nagyon jelentős felhatalmazás a Fidesz–KDNP számára Magyarországon a már ismert politikai irányvonal folytatására.

Ez a szlovákiai magyarok számára is azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel a magyar nemzetpolitikát jelenleg is ismert formájában folytatni fogja az újabb Orbán-kormány. A szereplők változhatnak, miniszteri, államtitkári pozícióban, de nem várok változást magában az irányvonalban.

Ez két dolgot jelent számunkra. Egyrészt folytatódik a támogatáspolitika, ami jó, viszont a maga sajátosságaival folyik majd tovább, ami sok kérdést vet fel transzparencia és a döntési mechanizmusok kapcsán, amelyek eddig is sok feszültséget keltettek a szlovákiai magyar közéletben.

Másrészt egészen biztosan érezhető lesz az orbáni ideológia megerősítésének igénye Szlovákiában is. Ez már nem kizárólag nemzetiségi kérdés, de bennünket hatványozottan érint. Bízom benne, hogy ez nem jelent akkora nyomást a szlovákiai magyarságra, hogy a dominancia hegemóniába csapjon át. Nem mind gondolkodunk ugyanúgy, és ezt láttatni kell, hogy egészséges közösség tudjunk maradni.


Még több hasonló cikket olvasnál? Fizess elő a Napunkra itt.

Orosz Örs
a Szövetség Összefogás-platformjának elnöke

A következő időszakban a magyar kormány valószínűleg hasonló intenzitású figyelemmel és kulturális-gazdasági támogatásokkal fordul majd a dél-szlovákiai régiókhoz, mint az előző kormányzatok idején.

A valódi kérdés ugyanakkor az:

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fidesz

Orbán Viktor

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak