Napunk

Napunk newsfilter: A hét, amikor Robert Fico visszavette a gyeplőt

Robert Fico a sorsdöntő szavazás után. Fotó – Vladimír Šimíček
Robert Fico a sorsdöntő szavazás után. Fotó – Vladimír Šimíček

1. Fico visszatáncol a szakadék széléről. 2. A Mol szelleme járja be Európát. 3. Mire jók a felvidéki gerillák.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Kedves olvasó,

ez itt az első Napunk newsfilter. A newsfilter a nap legfontosabb szlovákiai, magyarországi és külföldi híreinek összefoglalója, a szerkesztőség által megszűrve és kommentálva. A newsfiltert minden nap ügyeletes kommentátorunk írja, és este nyolcig közöljük a Napunk.sk-n – előfizetőinknek pedig a megjelenés után e-mailben is elküldjük.

A newsfilterben a napi híreket a következő rovatok egészítik ki: a nap idézete, a nap videója és egy összeállítás a nap legérdekesebb, más lapokban megjelent cikkeiből.

A célunk a newsfilterrel az, hogy itt olvasóink megtaláljanak minden lényeges hírt, ami aznap történt. Ha nem győzted követni napközben a sajtót, elég elolvasnod a newsfiltert, hogy képbe kerülj.

A mai nap különleges, mert ma indul a Napunk.sk, ezért rendhagyó módon két newsfilterrel jelentkezünk, reggel és este. Ez az írás, amelyet most épp olvasol, az elmúlt hét összefoglalója és ízelítő abból, amit a newsfilter mostantól minden nap kínálni fog. Este már a hétfői hírek összefoglalójával jelentkezünk.

A híreket válogatta és kommentálta Szalay Zoltán


1. Fico visszatáncol a szakadék széléről

Emlékeznek még a Robin Hood szerepében tetszelgő fiatalemberre, aki harmadik utas szupermenként szállt volna szembe a korrupt szlovák politikai elittel? Húsz évvel ezelőtt Robert Fico azt ígérte, tisztaságot hoz a nagypolitikába, és ezt olyan komolyan gondolta, hogy a Smert egy emlékezetes mosóporreklámmal hirdette a 2002-es választások előtt.

Beňová füldugói. Abban a bizonyos reklámban, amelyet Fedor Flašík talált ki Ficónak (a szintén emlékezetes pucér fenekes reklámmal együtt az a kampány 250 millió koronába került a feltörekvő pártnak), Monika Beňová volt a másik főszereplő. Beňová az elmúlt napoknak is az egyik főszereplőjévé vált: ott volt a Smer május 1-jei nyitrai nagygyűlésén is, ahol Ľuboš Blaha lekurváztatta a néppel Zuzana Čaputovát, ám utólag azt állítja, ő nem hallott semmiféle csúnya szavakat. (Ezrek kántálták a téren Blaha biztatására, hogy Čaputová egy amerikai kurva.)

A Fico-féle thriller. Beňová talán még mindig annak a régi mosóporreklámnak a Ficóját látja maga előtt. A valóság viszont az, hogy mostanra Fico gengszterek szövetségese lett, aki az igazságszolgáltatás előli menekülésben thrillerekbe illő jeleneteket produkál. A legutóbbi drámai csúcspontot viszont nem saját magának, sokkal inkább a karrierje legnagyobb leégését produkáló Igor Matovičnak köszönheti.

Pofonegyszerű kérdés. Matovič képtelen volt elérni, hogy az OĽaNO parlamenti frakciója egységesen szavazzon Robert Fico kiadatásának kérdésében. Egy olyan kérdésben, amelynél fontosabb alig akadt az OĽaNO történetében: egyszerű emberré avatják-e Robert Ficót, hogy ugyanúgy feleljen a törvény előtt, mint bárki más, vagy megőrzik politikusi előjogait. Matovič emberei az utóbbi lehetőség mellett döntöttek.

Traumakoalíció. A koalíciónak még hosszú időbe fog telni, mire ezt a traumát feldolgozza, ha egyáltalán valaha sikerül. Néhány hétig úgy tűnt, a Heger-kormány kihúzza a maradék két évet, már csak Ukrajna miatt is; Fico látványos parlamenti győzelme, Kollár újabb árulása, Matovič kudarca és Heger felsülése után ez ismét bizonytalanná vált. A következő napokban eldől, a teljes kiüresedés mellett képes-e tovább tolni a szekeret ez a csapat, és az Ukrajna melletti kiállás fontossága elég-e ahhoz, hogy egyben tartsa az egymást lépten-nyomon eláruló és hátba támadó partnereket.

Jövőnk Ficóval. Az ország szempontjából fontos lenne, hogy kibírják, nemcsak Ukrajna, hanem például a helyreállítási alap miatt is, de a Ficóról szóló múlt heti szavazás után kijelenthető, hogy a koalíció fejeinek egy része nincs tisztában saját felelősségével, aki pedig mégis, annak nincs elég ereje, hogy egységbe forrassza a tábort. Ez pedig kecsegtető jövőt rajzol Fico és cinkosai elé.

[ Iratkozz fel egyetlen kattintással a Napunk newsfilterre, és minden este nyolcig e-mailben elküldjük a nap legfontosabb híreit. ]


2. A Mol szelleme járja be Európát

A példás egység, amelyet az Európai Unió az ukrajnai orosz agresszió kezdete után mutatott, a múlté. Az olajembargó ügye megtörte az egységet, és ahogy arra számítani lehetett, Magyarország az élen jár a bomlasztásban.

Vétózók társasága. Az Európai Bizottság a múlt szerdán bejelentette, hogy a tagállamok év végéig leállítják az orosz kőolaj importját, ami Moszkva számára az eddigi talán legfájóbb szankció lehet. Nem világos viszont, tényleg életbe léphet-e az intézkedés, Orbánék ugyanis azonnal jelezték, hogy vétóhoz nyúlnak. Ezúttal pedig új partnerekre akadtak, és új fénybe került Orbán Viktornak a szlovák barátait érintő köszönetnyilvánítása is a választási győzelme utáni beszédéből.

Persze Magyarország és Szlovákia álláspontja olyan szempontból érthető, hogy ez a két ország a leginkább kiszolgáltatott az orosz nyersanyagoknak, és az állítás, hogy az egyik napról a másikra történő leállás gazdasági összeomláshoz vezetne, nem teljes blődség.

Hosszú töprengés a Molban. Másrészt: Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a héten a Telexnek elismerte, valójában már 2014 óta intenzíven gondolkodnak az orosz források pótlásán, sőt a 2009-es gázválság óta tervezgetnek már ilyesmit. Azóta bő tizenkét (!) év telt el, és még mindig ott tartunk, hogy az orosz olaj leállítása a pozsonyi Slovnaftban azonnal 30 százalékos termelési kiesést hozna Hernádi szerint. Mintha a Mol részéről azért annyira nem törték volna össze magukat az elmúlt években, hogy tartós megoldást találjanak.

Jön az árstop? Miközben Richard Sulík nap mint nap ellentmondásos nyilatkozatokat tett arról, Szlovákia rubelben fog-e fizetni, és elfogadja-e az olajembargót, felbukkant a színen Igor Matovič is, aki közölte, előtárgyalt egy megállapodást Szijjártó Péter barátjával és Világi Oszkárral az olajimportról. Matovič részleteket nem árult el, de ha eddigi nagyszabású terveire gondolunk, a legkevésbé valószínű, hogy az ország lesz titokzatos megállapodásának nyertese. Mivel Matovič előszeretettel lesi el Orbánék módszereit, nem lepődnénk meg, ha legújabb ötlete a benzinárstop lenne (azt, hogy a témában tárgyalások folynak a koalícióban, vasárnap Boris Kollár is megerősítette), a Szputnyik-vakcina után ismét orbáni mintára.

[ Iratkozz fel egyetlen kattintással a Napunk newsfilterre, és minden este nyolcig e-mailben elküldjük a nap legfontosabb híreit. ]


3. Mire jók a felvidéki gerillák

Az elmúlt két évben nem volt hasonlóan látványos akciója a szlovákiai magyar politikusoknak, mint múlt pénteken, amikor Orosz Örs és társai ezer liter szennyezett Sajó-vizet öntöttek ki a pozsonyi környezetvédelmi minisztérium elé. Oroszt szóbeli megrovásban részesítették a rendőrök, de az akció után a tárca nyilatkozatot adott ki arról, hogy 200 ezer eurót különítettek el a Sajó helyzetének orvoslására.

Mi történt a Sajóval? A Sajó vize még február közepén színeződött rozsdavörösre, és először különféle találgatások kaptak szárnyra arról, hogy akár a 2010-es magyarországi vörösiszap-katasztrófához hasonló esetről is szó lehet. Közben kiderült, hogy főként vas-oxid került a vízbe, amiért a környékbeli Siderit nevű, 2008 óta bezárt bánya és vasmű a felelős. A víz vastartalma 12-szerese a határértéknek, és megnövekedett a mangán, a szulfidok és az arzén jelenléte is. A hatóságok szerint a helyi ivóvíz továbbra is iható, viszont a Sajó élővilágára komoly veszélyt jelent a szennyezés.

Az Orosz-narratíva. Orosz Örs már februárban felkarolta a témát, és Orosz nyomán figyelt fel rá a magyarországi sajtó is, ahol úgy tálalták az ügyet, mintha Szlovákiában a kutyát sem érdekelné. „Emlékeztetni szeretnénk a minisztert arra, hogy naponta 2,4 tonna szennyeződés kerül a folyóba, de ennek ellenére 74. napja nem történik érdemi előrelépés az ügyben!” – indokolta pénteki akcióját Orosz Örs.

Ez viszont így nem teljesen igaz. A narratíva, hogy a szlovák hatóságok észre sem vették, mi történt a Sajóval, erős túlzás. A szennyezésért felelős bányában elkezdték javítani a meghibásodott csővezetékeket, a Rozsnyói járás északabbi részén fekvő, Kobeliarovo nevű falucskánál, ahol leginkább keveredett a patak vize a bánya kibocsátotta szennyeződésekkel, kiigazítják a medret. Az állami hatóságok részéről bűnvádi feljelentés is történt az ügyben.

Szlovmagy paranoia. Tény persze, hogy a Sajó ügye komoly, és az állam fellépése nem elég gyors és határozott, amihez nyilván köze van annak, hogy ez a régió elhanyagolt és elfelejtett. Mégis túlzó, hogy Orosz Örs – akinek vitathatatlan érdemei vannak abban, hogy a nyilvánosság elé került a téma – ezt az ügyet Malina Hedviggel vagy a nyelvtörvénnyel vonta párhuzamba, mintha a magyarellenes szlovák összeesküvés egy újabb epizódja lenne. Ez már inkább a szlovákiai magyar paranoia síkja.

Pedig a gerillaakció mint eszköz egy parlamenten kívüli párt számára nem elvetendő, és Orosz Örs csapata ebben tényleg erős. A folytatás szólhatna a hatóságokkal együttműködve végzett, talán kevésbé látványos aprómunkáról.


Hírek egy mondatban:

4. Ha megtámadnák Szlovákiát, a lakosok egyharmada elhagyná az országot. Minden negyedik férfi lenne hajlandó fegyvert fogni – derül ki a Focus ügynökség Markíza számára készített felméréséből. A harc iránt hajlandóságot mutatók többsége fiatal, de ebből a korosztályból kerültek ki a legtöbben azok is, akik háború esetén inkább elhagynák az országot.

5. Boris Kollárnak nem jelentene problémát, ha rubelben kellene fizetni az orosz gázért. „Bármivel fizetnék, akár sékellel is” – jelentette ki a  Sme rodina elnöke, hozzátéve: ha kikapcsolnák a gázt, a szlovák gazdaság összeomlana. „Éhínség és szegénység lesz.”

6. Magas állami kitüntetést kapott Ádám Zita pedagógus és Göllner-Gwerk Erzsébet irodalomtudós. Zuzana Čaputová köztársasági elnök 25 személyiséget tüntetett ki vasárnap este a társadalmi és kulturális életből.

7. A parlamentáris normák lepusztulására figyelmeztetett Kövér László házelnök. Szerinte az új politikai generáció nem kívánja betartani az írott szabályokat.

8. Jill Biden váratlanul átlépte a szlovák–ukrán határt, és Ungváron találkozott Zelenszkij feleségével – számolt be róla a Sky News. A first lady az amerikai külügyminiszter és a védelmi miniszter után a harmadik magas rangú személy az Egyesült Államokból, aki Ukrajnába látogatott az invázió kezdete óta.

9. Magyarország továbbra is blokkolja az EU megállapodását az orosz olajembargóról – számolt be róla a BloombergAz uniós tagországok képviselőinek vasárnapi tárgyalásai az oroszellenes szankciók újabb csomagjáról nem vezettek eredményre.

10. Eduard Heger szerint Jill Biden három napos szlovákiai látogatása fontos gesztus, amellyel méltányolja Szlovákia lakosságának az ukrajnai háborús menekültek iránti szolidaritását. A kormányfő a felsőnémeti határátkelőhöz kísérte el az amerikai first lady-t.


A nap idézete:

„Én nyugodtan fizetnék bármivel, akár sékellel is.”

Boris Kollár házelnök arról, fizessünk-e rubellel az orosz gázért


A nap videója:


Olvasásra ajánljuk:

Hosszú ideig, ahogy a közterekben sem jelentek meg nőkhöz kötődő történetek, a férfiak által alkotott művészet és a művészet közé is egyenlőségjelet tettek.

Németh Ilona a háborúkban megerőszakolt nők budapesti emlékművéről (hvg.hu)

Mikor először megszólalt a sziréna, mindenki nagy félelemmel tekingetett körbe, hogy most mit csináljak, hova menjek, mi a teendő? Egy hét leforgása alatt mintha az ember immunissá vált volna a hangra. Ha szól, hát szól. Ettől még éljük tovább az életünket.

Taracközi Ferenc beregszászi lelkész a kárpátaljai háborús mindennapokról (ma7.sk)

A „győzelem napja” hazugság, a Szovjetunió ugyanis nem hozott szabadságot még annak sem, aki azt hitte, hogy azt hoznak neki. A „győzelem napja” hazugság, mert úgy tesz, mintha nem a Szovjetunió lett volna Hitlerrel együtt a második világháború kirobbantója.

Ungváry Krisztián május 9-ről (telex.hu)

Azért ha valaki nem szenved végzetes emlékezetzavarban, megkérdezhetné: ha Orbán előre tudott Putyin május 9-i bejelentéséről, akkor miért ne tudhatott volna, ugyancsak tőle, az inváziós szándékáról?

Széky János május 9-ről (parameter.sk)


Még több cikk előfizetőinknek:

A néhány kiválasztott élelmiszer árának befagyasztását valószínűleg más termékek drágításával kompenzálják a boltok, a kis benzinkutak azonban a túlélésért, és kártérítésért perlik a kormányt.

Renczes Ágoston a magyarországi árstopról

Tudomásul kell venni, hogy megváltozott a világunk, és ha nem változunk, akkor ott fogunk tartani, hogy lóval és ostorral közlekedünk, miközben autópályák épülnek.

Ibos Emese interjúja Urbán Péterrel az oktatási mentorhálózatról

Bár a történelemben eltérő körülmények között kerültek hatalomba fasiszta politikát használó vezetők, néhány olyan elem jól elkülöníthető, amely több rendszerben megfigyelhető, a könyvben ezek önálló fejezet kapnak: a mitikus múlt, a propaganda, az értelmiségellenesség, a pótvalóság, a hierarchia, az áldozati tudat, a törvény és rend, a szexuális szorongás.

Sánta Szilárd Jason Stanley fasizmusról szóló könyvéről

Aminek örülök, hogy nálunk sok férfi páciens is van, mert a férfi emocionalitásba nehezen fér bele a sérülékenység megmutatása, arra vannak szocializálva, hogy nekik nem szabad sírni.

Beke Zsolt interjúja Ágh Dávid pszichoterapeutával a poszt-covid terápiáról

A magyar képviselőket jobban védi a jog: már az ellenük folyó eljárás elindításához is parlamenti kétharmad kell, míg Szlovákiában csak a letartóztatáshoz kell a parlament hozzájárulása, és ott is elég az egyszerű többség.

Szalay Zoltán arról, Orbán Viktor ellen is eljárást indíthatnak-e hasonlóan, ahogy Robert Fico ellen

Igor Matovič

Napunk newsfilter

Robert Fico

Sajó-ügy

Világi Oszkár

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak